KALBİNİZE İYİ BAKIN

GAZİPAŞA İlçe Sağlık Müdürü Dr. Eşşe Çelik, ‘29 Eylül Dünya Kalp Günü’ nedeniyle yaptığı açıklamada kalp hastalıklarının dünyadaki ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer aldığını belirtti.

SAĞLIK 30.09.2023 16:02:00 0
KALBİNİZE İYİ BAKIN

Dünyada ve ülkemizde yaşamı tehdit eden sağlık sorunları arasında ilk sırada yer alan kalp ve damar hastalıklarına dikkat çekmek ve toplumsal farkındalığı sağlamak amacıyla düzenlenen ‘29 Eylül Dünya Kalp Günü’nde İlçe Sağlık Müdürü Dr. Eşşe Çelik, açıklama yaptı. Kalp hastalıklarının dünyadaki ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer aldığını belirten Çelik, iki ve üçüncü sırada ise kanser ve kazalar geldiğini dile getirdi.

 

“KALBİNİZ İÇİN EN DOĞRU ŞEY SİGARAYI BIRAKMAK”

Kalbiniz için yapabileceğiniz en doğru şeylerden birinin sigarayı bırakmak ve sigara içilen ortamda bulunmamak olduğuna dikkat çeken Çelik, “Bunu yaparsanız eğer kalp hastalığı riski hemen azalmaya başlar, bıraktıktan bir yıl sonra ise bu risk sigara içen bir kişiye göre yaklaşık olarak yarısına düşer.” ifadelerini kullandı.

 

FİZİKSEL AKTİVİTE KALP HASTALIĞI RİSKİNİ AZALTIR

İlçe Sağlık Müdürü Dr.Eşşe Çelik düzenli ve günlük fiziksel aktivitelerin kalp hastalığı riskini azalttığını ifade ederek şöyle devam etti: “Günlük hayatta en az 30 dakika fiziki aktivite planlanmalıdır. Yürümek en kolay uygulanabilir aktivite seçeneğidir ve 15 dakikası hızlı tempoda yapılmalıdır. Fiziksel aktivite, gerek yağ yakılmasını gerekse de kondisyonunuzun artmasını sağlayacaktır. Egzersizler özellikle kilo kontrolü için gereklidir. Ayrıca yüksek tansiyon ve diyabet ihtimalini azaltır.”

 

TÜM RİSK FAKTÖRLERİ ELE ALINMALI

Kalp ve damar hastalıklarından korunmada tek bir risk faktörünün değil, tüm risk faktörlerinin birlikte ele alınması gerektiğini ifade eden Çelik, 40 yaş ve üstündeki bireylerin aile hekimine başvurarak yılda en az bir kez kardiyovasküler risk değerlendirmesini yaptırmalarını tavsiye etti.

Yeterli ve kaliteli bir uykunun da kalp ve damar hastalıkları açısından önemine değinen Çelik, sözlerini şöyle bitirdi: “Aile hekimleri tarafından yapılan tarama ve izlemler ile; hastalık riski olan bireyler erken tespit edilmeleri, sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri konusunda danışmanlık verilerek takip edilmeleri, kronik hastalığı olan bireylerin daha fazla sorun yaşamadan hayatlarını idame ettirmeleri ve yaşam kalitelerin arttırmaları sağlanmalıdır.”>Vildan RENDE


Anahtar Kelimeler: KALBİNİZE BAKIN