Diyetisyen İpek Bayrakcı

Tarih: 20.06.2024 11:42

GENÇLİK İKSİRİ: KEFİR

Facebook Twitter Linked-in

Kafkasların gençlik iksiri diye adlandırdığı kefir; soya, koyun, keçi, inek, hindistancevizi gibi pek çok süt çeşidinden yapılabilen fermente halde olan bir süt ürünüdür. Kefirin, yapılış şekli yoğurda benzese de kıvamı ve dokusu yoğurda benzemez. Süt fermente olduğu için kefirin içerdiği bakteriler yoğurttan farklıdır. Kefir taneleri maya ve bakteri karışımıdır ve süt, bu kefir taneleriyle kültürlendiği zaman kefir meydana gelir. Bu sebeple kefirin yapıldığı sütün çeşidi kefirin kıvamını belirler. Kefirin tadı ise hafif asidiktir.

Fermente ürünlerin içinde diğer ürünlerle kıyaslandığında oldukça faydalı ve besleyici bir içeriğe sahiptir. Bağırsak ve sindirim sağlığımızı koruyan probiyotik olarak adlandıran faydalı bakteriler, kefirin içeriğinde yüksek oranda bulunur.

YAPILIŞI: 1 cam bardak veya cam kavanozdaki süte, 1 çay kaşığı kefir taneleri eklenir. Kavanozun üzeri bir tülbent ile örtülür. 24 saat tezgahta bekleyen süt fermente olmaya başlar. 24 saatin sonunda ayrana benzer bir kıvamı olan kefiri metal değmeyecek bir şekilde süzmeniz gerekir ve kefiriniz hazırlanmış olur. 

AKLINIZDA BULUNSUN…Yağ içeriği yüksek bir sütten yapılan kefir, yoğun ve kremsi olur. 

KEFİRİN FAYDALARI

Herkese sağlıklı günler dilerim…

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —