Kafkasların gençlik iksiri diye adlandırdığı kefir; soya, koyun, keçi, inek, hindistancevizi gibi pek çok süt çeşidinden yapılabilen fermente halde olan bir süt ürünüdür. Kefirin, yapılış şekli yoğurda benzese de kıvamı ve dokusu yoğurda benzemez. Süt fermente olduğu için kefirin içerdiği bakteriler yoğurttan farklıdır. Kefir taneleri maya ve bakteri karışımıdır ve süt, bu kefir taneleriyle kültürlendiği zaman kefir meydana gelir. Bu sebeple kefirin yapıldığı sütün çeşidi kefirin kıvamını belirler. Kefirin tadı ise hafif asidiktir.
Fermente ürünlerin içinde diğer ürünlerle kıyaslandığında oldukça faydalı ve besleyici bir içeriğe sahiptir. Bağırsak ve sindirim sağlığımızı koruyan probiyotik olarak adlandıran faydalı bakteriler, kefirin içeriğinde yüksek oranda bulunur.
YAPILIŞI: 1 cam bardak veya cam kavanozdaki süte, 1 çay kaşığı kefir taneleri eklenir. Kavanozun üzeri bir tülbent ile örtülür. 24 saat tezgahta bekleyen süt fermente olmaya başlar. 24 saatin sonunda ayrana benzer bir kıvamı olan kefiri metal değmeyecek bir şekilde süzmeniz gerekir ve kefiriniz hazırlanmış olur.
AKLINIZDA BULUNSUN…Yağ içeriği yüksek bir sütten yapılan kefir, yoğun ve kremsi olur.
KEFİRİN FAYDALARI
- Bağışıklığı güçlendirir.
- Anti-againg özelliğe sahiptir.
- İçeriğindeki triptofan sayesinde sakinleştirici etkiye sahiptir. Bu sebeple depresyon veya uyku sorunlarını önlemeye yardımcı olur.
- Kefir fermente bir içecek olduğu için içeriğinde laktoz miktarı oldukça düşüktür. Bu sebeple laktoz intoleransı olan bireyler rahatlıkla kefir tüketebilir.
- Mide ve bağırsak hareketlerini arttırarak hazmı kolaylaştırır.
- Kabızlık problemini önler.
- İyi bir kalsiyum, potasyum ve protein kaynağıdır. Kalsiyum içeriği sayesinde kemiklere fayda sağlar.
- Tokluk hissi verir yani iştah kontrolünü sağlar bu sebeple diyet yapan/kilosunu korumak isteyen bireyler için iyi bir seçenektir.
- Hazır halde satılan kefir almak istediğinizde sade veya meyveli olarak çeşitleri bulunur. Ancak meyveli çeşitlerin içinde eklenmiş şeker olduğunu unutmamak gerekir. İştah kontrolünüzü ve kan şekeri kontrolünüzü sağlamak istiyorsanız sade olanını tercih edebilirsiniz.
- Kilo kontörlünü sağlamak isteyen veya kolesterolü yüksek olan bireyler az yağlı sütten yapılmış kefiri tercih edebilirler.
Herkese sağlıklı günler dilerim…