Diyetisyen İpek Bayrakcı

Tarih: 07.06.2023 14:24

KURU BAKLAGİLLERİN ÖNEMİ

Facebook Twitter Linked-in

Yapılan çalışmalar diyor ki, sağlık açısından kuru baklagillerin tüketimi oldukça önemlidir; haftada en az 2 kere kuru baklagil tüketmek kan şekerini dengelemede önemli bir rol oynar.Çok eski zamanlardan beri tüketilen kuru baklagiller; nohut, soya fasulyesi, maş fasulyesi,kuru fasulye, bezelye, bakla, fasulye, mercimek gibi örneklendirilebilir. 

Kuru baklagiller, et tüketimi fazla olmayan kişiler için alternatif bir protein kaynağıdır. Ancak içerdiği protein hayvansal proteinden daha düşüktür.Öte yandan tahıllardan daha fazla miktarda protein içerir. İçerdiği protein miktarı genel olarak %17 ile %35 arasında değişir.Yüksek oranda posa içeren kuru baklagiller metabolizmanın çalışmasına katkı sağlayarak sindirimi kolaylaştırır. Ancak gaz yapma ihtimalinden dolayı tüketirken KİMYON eklemek iyi bir seçenek olabilir. 

Kurubaklagillerin bitkisel demir açısından zengin olduğunu da eklemek lazım. Ancak hayvansal ürünlerdeki demir kadar vücutta emilim göstermeyeceğinden kuru baklagilleri C vitamini ile birlikte tüketmek, içerdiği bitkisel demirin emilimini arttıracaktır. Ayrıca vitaminler ve mineraller yönünden de oldukça zengin olan kurubaklagiller, özellikle B vitaminleri açısından önemli bir kaynaktır. 

ISLATMA ve PİŞİRME

Kuru baklagiller pişirilmeden 8-24 saat önce ıslatılırsa çok daha kolay pişer. Pişirme işlemi kuru baklagillerin sindirimini kolaylaştırır. Unutmamak gerekir ki sert sular kuru baklagillerin pişme süresini uzatır. Soğan, salça, sebze ve tuz pişmeye yakın eklenmelidir. Pişme esnasında kuru baklagillerin vitamin ve mineralleri suya geçer, bu yüzden pişme suyu dökülmemelidir. Kuru baklagilleri düdüklü tencere ile pişirmek vitamin ve minerallerin kaybını azaltmak adına en mantıklı tercih olacaktır. Ayrıca kolay pişmesi için eklenen soda veya karbonatın vitamin ve minerallerin kaybına sebep olacağını da unutmamak gerekir.

FAYDALARI

B vitaminlerince zengin olmasından kaynaklı hafızayı güçlendirir.


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —