MİNE ÇELİK

Tarih: 07.07.2022 10:52

KURBAN BAYRAMINDA BESLENME ÖNERİLERİ

Facebook Twitter Linked-in

Bayramlar, tüm aile bireylerini bir araya getiren, sevgi ve mutluluğun göstergesi olarak simgelenen geniş sofraların kurulduğu günlerdir…

 

Kurban bayramının yılda bir defa olmasından dolayı et tüketimi ile bunun yanı sıra tatlı tüketimi de artmaktadır.  Ancak özellikle bu dönemde kronik hastalıklara sahip ve yüksek risk grubunda bulunan bireyler (çocuklar ve yaşlılar) dikkatli olmalıdır. Bayram boyunca kırmızı et tüketiminin miktarı ve sıklığı artmaktadır bu nedenle kalp-damar hastaları, diyabet hastaları, hipertansiyon hastaları ve böbrek hastaları risk altındadır. Alınması gereken önlemlerin herkes için geçerli olduğu unutulmayıp kurban bayramında da; sağlıklı beslenmenin temel prensiplerine, yiyecek seçimine, porsiyon kontrolüne ve besin gruplarının dengeli dağılımına her zaman özen gösterilmelidir.

·        Bayram sabahı kurban kesme telaşı ile kahvaltı öğünü atlanabilmektedir. Kahvaltının sağlıklı bir gün geçirmek için önemli olduğu unutulmamalıdır.
 

·        Özellikle mide rahatsızlıkları çekiyorsanız, eti 24 saat beklettikten sonra tüketin.
 

·        Pişirmek için buzluktan çıkartılan etleri, yine buzdolabının alt raflarına indirerek çözdürmeli, çözdürülen eti hemen pişirilmeli, tekrar dondurmamalısınız.
 

·        Pişirme yöntemi olarak; kızartmalardan ve kavurma yerine haşlama, fırınlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edebilirsiniz.
 

·        Etler mangal yapılacaksa; kömürleşecek şekilde kızarmamasına dikkat edin. Kömürleşen etler her zaman kanser riski taşır, aynı zamanda etin ateşe yakın olması B1, B12, folik asit gibi vitaminlerin kaybına yol açmaktadır.
 

·        Etleri sebzelerle birlikte pişirebilir veya etlerin yanında C vitamininden zengin sebze/salata/ taze sıkılmış meyve suyu tüketebilirsiniz. Etler, C ve E vitaminini içermediği için bu sayede hem sebzelerde bulunan C vitamini ile demirin emilimini arttırmış hem de besin çeşitliliğini sağlamış olursunuz.
 

KURBAN ETLERİNİ NASIL PİŞİRMELİYİZ?

 

 Kurban Bayramı'nda, etin tüketim miktarının yanı sıra pişirme yöntemlerine de dikkat edilmelidir.
 

KURBAN ETLERİNİ NASIL SAKLAMALIYIZ?

 

 Kesilen etlerin korunması ve saklanması insan sağlığı açısından çok önemlidir.
 

HERKESE SEVDİKLERİYLE BİRLİKTE İYİ BAYRAMLAR…


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —