Okul çağı 6-12 yaş grubu çocukları kapsar. Bu dönem büyüme ve gelişmenin hızlı olduğu, besin ögesi gereksinimlerinin yüksek olduğu, duygusal gelişim hızının arttığı, yaşam boyu sürecek davranışların kazanılmaya başlandığı dönemlerdir. Bu yaş grubundaki çocuklara sağlıklı beslenme ve yaşam tarzı alışkanlıklarının kazandırılması yetişkinlik dönemi hastalıklarının önlenmesi açısından atılacak adımlar için temeldir. Büyüme süreci önemli miktarda enerji ve yeni dokuların yapımı için daha fazla miktarda proteini, mineralleri ve vitaminleri gerektirir. Tüm enerji ve besin öğelerinin yeterli ve dengeli karşılanabilmesi için okul çocuklarının tüketmeleri gereken besinlerin iyi, kaliteli ve yeterli miktarlarda olması önem taşır.
Toplumun çekirdeğini oluşturan ve sürekli bir büyüme gelişme süreci içinde olan çocuklar, beslenme yetersizliklerinden en çok etkilenen gruplardan biridir ve çocukluk döneminde edinilen yanlış beslenme alışkanlıkları kalp hastalıkları, yüksek tansiyon ve şişmanlık gibi hastalıklar için temel risk faktörü oluşturmaktadır.
Sağlıklı beslenmenin yanı sıra çocukların daha hareketli bir yaşam tarzı benimsemeleri, fiziksel aktivite düzeylerinin arttırılması ve bu konuda desteklenmeleri çocukların sosyal, zihinsel ve bedensel gelişimlerine önemli katkılar sağlayacaktır.
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARDA BESLENME ÖNERİLERİ
Okul çağı çocukları ve ergenler ev dışında uzunca zaman geçirdikleri için tükettikleri besinlerin kontrolü eskiye oranla zorlaşır. Bu noktada sağlıklı besinler konusunda evde, okulda ve medya aracılığı ile eğitilerek bilinç kazanmaları çok önemlidir.
Bu dönemde iyi beslenme alışkanlığı kazanmak ve besin öğeleri yönünden zengin bir diyet tüketmek çok önemlidir. Çünkü “sağlıklı beslenme, sağlıklı çocukluk, sağlıklı çocukluk ise; sağlıklı yetişkinlik demektir”. Çocuğun yaşına, cinsiyetine göre yeterli ve dengeli beslenmesinin en önemli göstergesi çocuğun büyüme ve gelişmesidir. Büyümenin yeterliliği çocuklarda yaşına ve cinsiyetine göre olması gereken vücut ağırlığı ve boy uzunluğunun saptanması ile anlaşılır.
- Okul çağı çocuklarda beslenmede öğün atlanmamalı, 3 ana ve 1-2 ara öğünle beslenme sağlanmalıdır.
-Günün en önemli öğünü olan kahvaltı alışkanlık haline getirilmelidir.
-Özellikle meyve, sebze ve protein içeren besinler her gün tüketilmeli, besin değeri düşük ve enerji değeri yüksek yiyecek ve içeceklerin tüketimi sınırlandırılmalıdır.
-Günlük sıvı tüketimi yeterli miktarda olmalıdır (8-10 bardak su).
-Aşırı tuz tüketiminden kaçınılmalı, yemeklerde iyotlu tuz kullanılmalıdır.
-Ülkemizde çocuklar yeterli güneş görmediği ve D vitamininden zengin gıdalar tüketmediği için D vitamini eksikliği sıktır. Bu nedenle D vitamini düşük olanlara ek D vitamini verilmelidir.
Son olarak bütün çocuklar için uygun tek bir beslenme programı yoktur. Temel ilkelere sadık kalmak koşuluyla, bebek ve çocukların damak tatlarına, ihtiyaçlarına, sağlık durumlarına ve ekonomik koşullara uygun, günlük değişikliklere açık bir beslenme programı ile sağlıklı ve mutlu çocuklar yetiştirmek mümkün olur.