Diyetisyen İpek Bayrakcı


ZEYTİNYAĞSIZ SOFRA OLMAZ!

.


Gazipaşa’mızda da bolca bulunan zeytin ağaçlarından elde edilen “zeytinyağı”, oldukça faydalı bir yağ çeşididir. Tam da zeytinyağı sezonuyken gelin birlikte zeytinyağını ve faydalarını inceleyelim… 

Zeytinyağının zeytinin farklı şekillerde sıkıştırılmasıyla elde edildiği bilinir. Rafine edilmemiş zeytinyağı; belli bir işleme maruz kalmamıştır, sıkım esnasında kimyasal veya ısı kullanılmaz, saf bir yağdır ve bu sebeple de tadı daha keskindir, güçlü bir aromaya sahiptir, rengi daha koyudur. Rafine yağ ise olabilecek kusurları ortadan kaldırmak için işlemden geçirilir bu sebeple de tadı daha hafif ve rengi açıktır. Örneğin ilk sıkımdan elde edilmiş ve rafine edilmeyen zeytinyağı sızma zeytinyağıdır. Isı kullanılmadan elde edildiği için bu çeşidin içeriğindeki polifenol vb. gibi faydalı bileşikler korunur ve kaliteli bir yağ çeşididir.  

Sızma, rafine, saf vb. gibi farklı elde ediliş yöntemleri yağın; rengini, kokusunu, tadını ve asitlik derecesini etkiler. Ayrıca zeytinyağı, dumanlanma noktası olarak ifade edilen bir dereceye sahiptir ve yemeklerdeki kullanımı dumanlanma noktasına göre belirlenir.  

ZEYTİNYAĞININ FAYDALARI 

• İçeriğindeki tekli doymamış yağ asitleriyle kalp damar hastalıklarından koruma sağlar. Kolesterol düşürücü etkiye sahiptir.  

• Antioksidan yönünden zengin bir içeriğe sahiptir ve bu sayede serbest radikallere karşı vücudu koruyarak bağışıklığı güçlendirir.  

• Sağlıklı yağ içeriğinden dolayı tokluk hissi yaratarak kişide iştah kontrolünü sağlar ve kilo vermeye yardımcı olur. 

• Antiinflamatuar özellik gösterir. Yani iltihapları azaltabilir. İçeriğindeki oleik asit gibi bileşikler, romatoid artrit gibi iltihap hastalıklarına fayda sağlayabilir.  

• E vitamini ve antioksidan içeriğiyle cilt sağlığını destekler.  

• Yapılan çalışmalarda günlük olarak tüketilen yağ çeşidi zararlı yağlar yerine sızma zeytinyağı vb. olduğunda felç geçirme riskinin düştüğü belirtilir. 

• Zeytinyağının sağlıklı yağ profili ve Akdeniz tipi beslenme modeli birleştiğinde bilişsel fonksiyonlara karşı olumlu etki gösterir. Beyin sağlığını destekler.  

• Yüksek polifenol profili, tip 2 diyabete karşı olumlu etki gösterir. 

• İçeriğindeki bileşikler sayesinde ülser gibi rahatsızlıklara karşı fayda sağlar.  

• Ancak tüm bu faydalı yönlerinin yanında 1 değişim yağın 9 kalori olduğu düşünüldüğünde fazla miktarda tüketilmemesi önem taşır.  

Her şeyin dozunda tüketildiğinde fayda sağladığını hatırlatarak sağlıklı günler dilerim… 

  • BIST 100

    9812,91%-0,33
  • DOLAR

    36,05% 0,14
  • EURO

    37,22% 0,27
  • GRAM ALTIN

    3363,95% -0,01
  • Ç. ALTIN

    5472,62% 0,54
  • Salı 13.1 ° / 5.8 ° Güneşli
  • Çarşamba 12 ° / 5.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.7 ° / 5.1 ° Güneşli

Antalya

11.02.2025

  • İMSAK 06:23
  • GÜNEŞ 07:43
  • ÖĞLE 13:16
  • İKİNDİ 16:13
  • AKŞAM 18:40
  • YATSI 19:55