Diyetisyen İpek Bayrakcı

Tarih: 24.07.2024 10:31

YAZ MEYVELERİ

Facebook Twitter Linked-in

Vücudumuz için gerekli olan posa, vitamin ve minerali ilk olarak meyve ve sebzelerden karşıladığımızı artık hepimiz biliyoruz. Nektari, karpuz, kavun, kiraz, kayısı, armut, incir, dikenli incir, şeftali, vişne, üzüm ve daha nicesi. Yaz mevsimi ise meyveleri bol miktarda tüketebileceğimiz; çeşit çeşit meyveye ulaşabildiğimiz bir mevsim olarak göze çarpıyor. Gelin hep birlikte yaz meyveleri hangileri, faydaları neler inceleyelim…


KARPUZ
Karpuz meyvelerin kırmızı olmasını sağlayan likopen adı verilen antioksidanı yüksek miktarda içeriğinde barındırır. Likopen sağlığımız için önemli bir bileşen olmakla birlikte; kanser, kalp rahatsızlıkları ve şeker hastalığına karşı olumlu etki gösterir. Magnezyum, potasyum, C, A vitaminleri ve posa yönünden zengin bir içeriğe sahip olan karpuz, kas kasılmalarına ve bağırsaklarda yaşanan problemlere karşı fayda sağlar.   
 

KİRAZ
Kiraz potasyum, magnezyum gibi mineralleri; B, C, A vitamini gibi vitaminleri içeren aynı zamanda da uyku düzenini sağlayan melatonini içeriğinde bulunduran bir meyvedir. C vitamini içeriğiyle cilt sağlığına fayda sağlar; yaşlanma etkilerine karşı cildi korur. Yüksek miktardaki lif içeriği sayesinde hazımsızlık ve bağırsak problemlerine karşı olumlu etki gösterir; kabızlığı önler.  Eklem ağrılarına karşı olumlu etki yapar. İçeriğindeki potasyum yüksek tansiyonun düşmesini sağlar. 
 

ÜZÜM
Üzüm, içerdiği mineral ve vitaminlerin dışında yüksek oranda antioksidan içerir. Resveratrol, antosiyanin, proantosiyanidinler gibi pek çok bileşeni içeriğinde barındırır. Bu içerikler sayesinde cilde, göze, kalp damar rahatsızlıklarına karşı oldukça etkilidir. Kansızlık problemi yaşayan bireyler için iyi bir demir kaynağıdır. İçeriğindeki potasyum gibi mineral sayesinde yüksek tansiyonun düşmesini ve kan basıncının dengelenmesini sağlar. 


UNUTMAMAK GEREKİR Kİ! 

Meyveler içerikleri besin ögeleri sayesinde sağlığa çok faydalıdır. Ancak; fazla miktarda tüketilirlerse vücuda giren fruktoz yani meyve şekeri miktarı artacaktır. Yani meyve tüketiminin faydadan çok zararı olabilir. Bu sebeple şeker, kalp rahatsızlıkları vb. gibi hastalığı olan bireyler meyve tüketirken miktarına mutlaka dikkat etmelidir.


Kilo vermek isteyen veya kilosunu korumak isteyen bireylerin fazla meyve yani fruktoz tükettiklerinde karın bölgelerinde yağlanmanın artacağını ve bununla birlikte de hastalığa yakalanma risklerinin artacağını bilmeleri gereklidir. Dolayısıyla ölçülü miktarda meyve tüketilmelidir. Sağlıklı günler dilerim…


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —