Diyetisyen İpek Bayrakcı

Tarih: 15.05.2024 11:30

MEYVE TÜKETİMİ NASIL OLMALI?

Facebook Twitter Linked-in

Hepimiz “meyve yersen kilo alırsın, meyve şeker demektir” denildiğini duymuşuzdur. Peki bu bilginin gerçeklik payı nedir? Meyveler kahraman mı yoksa sağlığımızı bloke eden besinler mi? Gelin inceleyelim…


BAĞIŞIKLIĞA ETKİSİ:  Kış döneminde C vitamini tüketimi bağışıklığımızın için oldukça önemlidir ve bunun için C vitamininden ve antioksidandan zengin; portakal, mandalina, kivi, nar gibi meyveler tüketilebilir.


KRAMPLARA ETKİSİ: Kas kasılmalarının sebeplerinden birisi potasyum ve magnezyum eksikliğidir. Bu eksiklikten kaynaklı kaslar gevşeyemez. Bu yüzden potasyum ve magnezyum yönünden zengin muz, kayısı, avokado, erik vb. gibi meyvelerin tüketimi sayesinde yaşadığınız krampların önüne geçebilirsiniz.


CİLT SAĞLIĞINA ETKİSİ: Meyveler antioksidan ve beta karoten içerikleri sayesinde cilt sağlığınızı olumlu yönde etkilerler. Bu yüzden yüksek antioksidan içeren; çilek, nar, greyfurt, ahududu, böğürtlen, yaban mersini, mor üzüm gibi koyu kırmızı-mor meyveleri tüketebilirsiniz.


BAĞIRSAKLARA ETKİSİ: Meyveler, yüksek lif içerikleriyle bağırsağınızdaki faydalı bakterilerin sayısının artmasını sağlarlar. Bu sayede de, metabolizmanızın çalışma hızı artmış olur. Kabızlık sorunu yaşayan bireyler; incir, kayısı, hurma, elma gibi yüksek lif içerikli meyvelerden faydalanabilirler. 


PEKİ MEYVE TÜKETMELİ MİYİM?
Herhangi bir rahatsızlığınız yoksa porsiyon kontrolüyle tabiî ki de meyve tüketebilirsiniz. Meyveler vitamin, mineral ve antioksidana ek olarak doğal şeker de içerirler ve bu şekere “fruktoz” denir. Fruktoz şekeri aslında sağlığa zararlı bir şeker türü değildir. Fakat eğer tükettiğiniz fruktoz miktarı artarsa işte o zaman sağlık açısından bazı sorunlar oluşmaya başlar. Yani aslında bu konuda da; “zehri zehir yapan onun dozudur” cümlesi akıllara geliyor. 
Fruktozun günlük tüketim düzeyi 50 gramı aştığı takdirde sağlık açısından risk oluşmaya başlar. Eğer siz günlük beslenmenizde yediğiniz taze meyveye ek olarak bir de paketli gıda veya meyve suyu tüketiyorsanız o zaman günlük fruktoz tüketiminiz 85-100 gramlara kadar çıkabilir. 
 

YANİ, FRUKTOZA DİKKAT!
* Bir birey için günlük ortalama meyve tüketim miktarı; 2-4 porsiyon olacak şekilde düşünebilirsiniz. Ancak paketli gıda tüketimi kesinlikle önerilmemekle beraber; eğer paketli gıda tüketilecekse tüketmeniz gereken meyve miktarının da azalacağını unutmayın.
* Kuru meyveler hem yüksek fruktoz içerirler hem de yüksek glisemik indekse sahiptirler. Bu yüzden tercihinizi genellikle taze ve düşük glisemik indeksli elma, armut, kivi, portakal vb. gibi meyvelerden yana kullanabilirsiniz. 
* Ayrıca çok geç saatlerde ve uykudan hemen önce tüketilen meyve, bel çevresinde yağlanmaya sebep olabilir. Bu yüzden meyvenizi tükettikten en az 2-3 saat sonra uyumak doğru olacaktır. 
* Ek olarak meyveleri, suyunu sıkıp meyve suyu olarak tüketmemeye özen gösterin. 1 bardak meyve suyu elde etmek için en az 3-5 adet meyve kullanmak gerekir. Bu da direkt olarak tükettiğiniz fruktoz miktarını arttırır. Bu yüzden meyveleri taze ve posalı halde tüketmeye çalışın. 
Sağlıklı günler dilerim…


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —