Diyetisyen İpek Bayrakcı


KEÇİBOYNUZUNUN FAYDALARI NELERDİR?

.


Halk arasında harnup, boynuz gibi isimleri olan keçiboynuzu, Gazipaşa’mızda bol miktarda bulunur. Eski zamanlardan bu yana içerdiği fazla miktardaki şekerden kaynaklı çocuk ve yetişkinlerin şekerleme olarak tükettiği, raf ömrü uzun ve muhafaza edilmesi kolay bir bitkidir. Keçiboynuzu, karbonhidrat ve protein gibi besin değerleri açısından oldukça zengindir. Ortalama olarak %50 oranında şeker içerir. Ayrıca sağlığa olumlu etkileri olan doymamış yağ asidi bakımından da zengin bir içeriğe sahiptir. 

Gelin keçiboynuzunun faydalarını birlikte inceleyelim...


KEÇİBOYNUZUNUN FAYDALARI


• Yüksek glutamin ve arjinin amino asitleri içeriği sayesinde, keçiboynuzu  tohumundan üretilen ürünler, sağlıklı beslenme ve sporcu beslenmesinde performansı arttırma adına önemlidir. 
• Keçiboynuzu meyvesi içerdiği antioksidan özellikteki fenolik bileşiklerle vücuttaki serbest radikallere karşı koruyucu etki gösterir. 
• Keçiboynuzunun pekmezi yüksek oranda vitamin ve mineral madde içerir. Potasyum, kalsiyum, fosfor, sodyum, selenyum, bakır vb. gibi minerallerce zengindir.
• İçerdiği mineraller sayesinde hafızayı güçlendirme etkisi gösterir.
• Akciğer ödeminin tedavisinde fayda sağlar; balgam sökücü özellik gösterir.
• Astım hastalarında önleyici özellik gösterir. Nefes darlığına karşı iyi gelir.
• Keçiboynuzu tüketimi solunum yolu hastalıklarının tedavisinde olumlu sonuçlar verir.
• Kan kolesterol seviyesini azaltır.
• LDL’nin düşmesine olumlu etki sağlar.
• Kalp çarpıntısına karşı iyi gelir.
• Bağışıklığı güçlendirir ve vücut direncini arttırır.
• Hücreleri yeniler.
• Kansızlığı önleme etkisi vardır.
• El ve ayak titremelerini önler.
• İçerdiği mineraller sayesinde diş ve kemik sağlığını olumlu yönde etkiler.
• İçeriğinde yüksek oranda diyet lifi içerir ve bağırsaklara olumlu etki sağlar.
• Antimikrobiyal özelliği sayesinde diyare gibi sindirim sistemi hastalıklarını önler.
• Keçiboynuzu meyvesinin içeriğindeki madde, vücutta insülin gibi davranır ve kan şekerinin dengelenmesine katkı sağlar.
• Keçiboynuzu tüketimi böbrek sağlığına da fayda sağlar.
• Keçiboynuzu tüketimi osteoporoz yani kemik erimesi gelişme riskini azaltır.
• İçerdiği şeker sayesinde tadından dolayı şekersiz ürünlerde kullanılabilecek iyi bir alternatiftir.
• Antioksidan özeliği ile mide mukozasını olumlu yönde etkiler.
• İçerdiği potasyum sayesinde yüksek tansiyonu dengelemeye yardımcı olur.


Sağlıklı günler dilerim…

  • BIST 100

    11224,00%0,37
  • DOLAR

    41,30% 0,15
  • EURO

    48,96% -0,05
  • GRAM ALTIN

    4867,66% -0,50
  • Ç. ALTIN

    8025,91% 0,00
  • Perşembe 32.7 ° / 22 ° Güneşli
  • Cuma 29.5 ° / 18.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 29.9 ° / 17.8 ° Güneşli

Antalya

18.09.2025

  • İMSAK 05:15
  • GÜNEŞ 06:35
  • ÖĞLE 12:57
  • İKİNDİ 16:25
  • AKŞAM 19:08
  • YATSI 20:23