Karaciğer vücudun detoks merkezidir. Yağların sindirimi için gerekli olan safra, karaciğerde oluşur. Karaciğer vücutta adeta bir fabrika gibi çalışır. Karaciğerin görevleri; alkol, ilaç, besin takviyeleri gibi toksik maddelerin vücuttan atılması, şeker ve yağın depolanması, protein sentezi, mineral ve vitaminlerin depolanması gibi sıralanabilir. Bu denli çalışan bir organın sağlığını korumak, işlevini yerine getirmesini sağlamak için yeterli, dengeli ve çeşitli beslenmek şarttır.
Karaciğere zarar veren faktörlerin başında alkol bulunur. Ayrıca bilinçsizce tüketilen bitki çayları, besin takviyeleri, ilaçlar vb. gibi her türlü toksik madde karaciğere zarar verir. Karaciğer sağlığınızı korumak için iyi kaliteli protein kaynaklarını ve günlük gerekli olan enerjiyi tüketmeniz gerekir. Ancak herhangi bir karaciğer rahatsızlığında tüketilen yağ miktarına özen gösterilmelidir.
DEVEDİKENİ OTU
Siroz, karaciğer hasarı, kronik karaciğer hastalığı gibi karaciğer hastalıklarına karşı oldukça faydalıdır. Hücre yenilenmesini destekler. Önemli bir antioksidan kaynağı olmakla birlikte iltihap gidericidir ve detoks etkisi yaratır. Karaciğer yağlanmasına karşı fayda sağlar.
SARIMSAK
Sarımsağın içeriğinde bulunan “allicin” antioksidanı, karaciğerden toksiklerin atılmasını destekler. Ayrıca içeriğindeki sülfür, karaciğerde üretilen enzimlerin üretimini arttırır.
TURPGİLLER
Brüksel lahanası, turp, brokoli vb gibi sebzeler yüksek besin değerine ve posa içeriğine sahiptir. Bu sayede vücutta kolesterolün düşmesine yardımcı olurlar. Ayrıca içeriklerindeki maddelerden kaynaklı olarak karaciğerdeki detoksifikasyon enzimlerini arttırarak karaciğerin onarılmasını sağlarlar.
GREYFURT
Greyfurtun içeriğinde bulunan “naringin” karaciğer sağlığının korunmasında önemli bir etkiye sahiptir. Antioksidan özelliğiyle de hücre yenilenmesini katkı sağlar.
KAHVE
Günlük tüketilmesi gereken kafein miktarını aşmadan içilen kahve, karaciğer iltihabına karşı fayda sağlar. Karaciğerde yağ birikimini önler. Aynı zamanda da antioksidanlar yönünden zengin bir içeriğe sahip olan kahve, serbest radikallere karşı oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olur.
ENGİNAR
Karaciğer hastalıklarında meydana gelen hücre hasarını onarır. Karaciğer yağlanmasını önler. Potasyum, kalsiyum, A, C vitaminleri gibi minerallerin ve vitaminlerin kaynağıdır. Safra tıkanıklıklarına iyi gelerek hazımsızlığı gidermeye yardımcı olur. Kolesterol düşürücü etki gösterir.
PANCAR
İçeriğinde “betalain” bulunan pancar, karaciğerin detoksifikasyon özelliğini arttırır. Toksiklerin vücuttan atılmasını destekler. Oksidatif strese karşı önemli bir etki gösteren nitrat kaynağıdır. Karaciğer hasarını onarır.