Dünyada ve ülkemizde ölüm nedenlerinin arasında ilk sırada yer alan hastalık, dolaşım sistemi hastalıklarıdır. Kalp damar rahatsızlıkları, hipertansiyon, ateroskleroz, taşikardi gibi hastalıkları kapsayan bu hastalık grubunu önlemek için yapılması gereken en temel şey günlük beslenmenize dikkat etmenizdir. Az yağlı, sebze ve meyvenin bol olduğu posa oranı yüksek ve omega-3 yönünden zengin beslenmek önem taşır. Gelin birlikte kalp sağlığına faydalı bazı besinleri inceleyelim...
ENGİNAR
Enginar vücutta üre seviyesini düşürmeye yardımcıdır. Bu sayede kalbin rahat çalışmasını sağlar. Ayrıca yüksek oranda protein içerir. İçerdiği protein sayesinde de kalp kasını güçlendirir. Yapraklarındaki bileşenler ve içerdiği posa ilevücutta kolesterol emilimini azaltarak kolesterolün düşmesini olumlu yönde etkiler.
MOR MEYVELER
Böğürtlen, ahududu, mor üzüm, yaban mersini vb. gibi morumsu meyveler yüksek oranda antioksidan içeriğine sahiptirler. Antioksidanlar sayesinde kan basıncının dengelenmesine yardımcı olurlar.
BALIK
İçerdiği omega-3 sayesinde damarlardaki tıkanıklığı önleyerek vücutta omega-6 ve omega-3 dengesini sağlar. Ayrıca omega-3 iltihap, artrit gibi problemlere karşı da olumlu etki göstererek kalp ritim bozukluklarına iyi gelir.
SARIMSAK
Kanın akıcılığını arttırarak dolaşımı hızlandırır. Damar duvarında trombositlerin birikmesinden kaynaklanabilecek olan pıhtı oluşumuna karşı iyi gelir. Yani pıhtılaşmayı engeller.
BROKOLİ
Düzenli brokoli tüketimi kişilerde trigliseritseviyesini düşürmeye ve kolesterolü düşürmeye; iyi huylu kolesterolü yani HDL’yi arttırmaya yardımcıdır.
YEŞİLÇAY
Düzenli olarak günlük yeşilçay tüketimi, vücutta kolesterol vetrigliseritseviyelerinde düşüş sağlar. Ancak kafein içeriğinden kaynaklı olarak kafein hassasiyeti olan kişilerin yeşilçaytüketim miktarlarına dikkat etmelerinde fayda var.
YAĞLI TOHUMLAR
Fıstık, badem, ceviz, fındık vb. gibi yağlı tohumlar içerdikleri yağ asidi profilleri sayesinde damardaki pıhtılaşmayı azaltarak kolesterolün düşmesine yardımcı olur.
KURU BAKLAGİLLER
Mercimek, kuru fasulye, nohut vb. gibi kurubaklagiller içerdikleri bitkisel posa sebebiyle vücutta kolesterolün düşmesini sağlayarak kalp damar sağlığına olumlu etki sağlarlar.
DOMATES
İçerdiği posa, potasyum ve C vitamini ile vücutta kolesterol seviyesinin düşmesine yardımcıdır. Ayrıca damar tıkanıklıklarını da önler.
YULAF EZMESİ
İçerdiği yüksek lif seviyesi yani beta glukan sayesinde vücutta kolesterol seviyesinin düşmesine yardımcıdır. Kalp dolaşım sistemine karşı olumlu etki gösterir.