MİNE ÇELİK


KALİTELİ BESLENEREK KENDİNİZİ DAHA MUTLU HİSSEDİN!

.


Hayatımızı huzurlu ve mutlu geçirmenin iyi bir uyku çekmek, meditasyonla ruhumuzu dinginleştirmek, sevdiklerimizle zaman geçirmek, gülmek gibi pek çok yolu vardır. Ancak öyle bir şey daha var ki bizi mutlu ettiği ve daha iyi hissettirdiği artık bilimsel olarak kanıtlandı: Yemek! Yemek başlı başına bir mutluluk kaynağı sayılsa da, bizi asıl mutlu eden oburca, her şeyden yemek değildir. Sözünü ettiğimiz daha ziyade vücudunuzda yaptığı hormonal ya da biyokimyasal etkilerle size kendinizi iyi hissettiren besinlerden yemek!

İnsan vücudunu birçok hormon yönetmektedir. Bu hormonlar arasında günlük aktivitelerimizi, performansımızı önemli ölçüde etkileyen bir hormon var ki bu hormon, serotonin (mutluluk) hormonudur. Serotonin hormonunun sağlıklı bir şekilde salgılanabilmesi için bilinçli beslenmek gerekir.Şehir hayatının yoğunluğu, iş stresi, kişisel sorumluluklar gibi pek çok etken gün içinde kendimizi mutsuz hissetmemize yol açar. Böyle anlarda birçok kişi kendini yeniden iyi hissetmek için bir şeyler atıştırıyor. Çünkü bazı besinler içerdikleri serotonin gibi maddeler nedeniyle mutluluğun kapılarını aralıyor.

 Mutluluk veren besinler sayesinde stresi azaltırken, kilo almamak için tüketilen miktarlara dikkat etmek gerekiyor. Herkesin bildiği gibi; çikolatada bulunan serotonin hormonu sayesinde mutlu hissederiz. Serotonin hormonunu salgılatan tek şey çikolata değildir; tüm karbonhidratlar ve yağlı gıdalar da aynı oranda mutluluk verir. Karbonhidrat isteği oluştuğu anda tükettiğiniz besin bir çikolata ise; mutluluk hormonu salgılarken bir yandan da vücudunuza ciddi oranda şeker ve yağ eklersiniz.Serotonin içeren yiyecekler enerji kaynağı ve mutluluk sağlayan besinlerdir ve kalorileri yüksektir. Örneğin kuruyemişler, enerji verdikleri için beraberinde mutluluk da getirmektedir. Bunların fazla tüketimi enerji ve mutluluk artışının yanı sıra kilo artışına da neden olabilmektedir. Bu yiyeceklerin geçici mutluluğa sebep olduğu akıldan çıkarılmamalıdır. Geçici mutluluğun artan kilolarla birlikte kalıcı bir mutsuzluğa dönüşmemesi için bu gıdaların sınırlı olarak tüketilmesi büyük önem taşır. Her sıkıldığında ya da strese girdiğinde bu gıdalardan tüketmemek ofis çekmecelerinde, evdeki dolaplarda bu gıdalardan fazla miktarlarda bulundurmamak gerekmektedir.  

MUTLULUK VEREN BESİNLER

BİTTER ÇİKOLATA: Tatlı istediğini diğer çikolatalara oranla daha hızlı keser. Kahvenin yanında küçük bir ya da iki kare bitter çikolata tüketmenin sakıncası yoktur.Peki neden sütlü değil de bitter? Çünkü endorfinlerin üretilmesi için çikolatadaki kakao miktarının yüksek olması gerekiyor. 

MUZ: Serotonin içeriği yüksek olan meyvlerden birisidir. Endorfinler, mutluluk hissi yaratan doğal hormonlardır ve muz tam bir doğal endorfin deposudur. Ayrıca bol potasyum, magnezyum ve kalsiyum sayesinde tam bir enerji deposudur ve strese karşı etkilidir. Haftada üç-dört defa muz tüketebilirsiniz. Eğer formunuz yerinde ise ve kilo probleminiz yoksa her gün bir tane muz tüketmenizde fayda var. Orta boy bir muz 142 kaloridir.

CEVİZ: Ceviz, fındık, fıstık gibi kuruyemişler E vitamini yönünden oldukça zenginlerdir. Ancak yağ içerikleri yüksek olduğu için hem kilo kontrolü yapmak, hem de sinir sisteminizin düzenlenebilmesi için günde 5-10 adet ceviz tüketmek yeterlidir. Fıstık da yağ oranı yüksek ama insanı mutlu eden besinler arasındadır. Roma İmparatorluğu'nda tanrı yiyeceği olarak adlandırılan fıstığın kolestrolü düşürdüğü ve kalp krizi riskini azalttığı belirlenmiştir. Her gün 10-15 adet tuzsuz fıstık tüketebilirsiniz. 

KURU İNCİR: Serotonin içeren kuru meyvelerin başında kuru incir gelmektedir. Ara öğünler tercih edilen kuru incir kan şekerini düzenleyerek kaygı seviyesini azaltır.

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ: Özellikle süt ve yoğurt; serotonin salgısını artırıp rahatlık hissi verir. Günde 250 gram süt ve yoğurt tüketin. Kahvaltıda peynir tüketerek güne serotonin içeren bir öğünle başlamak ve gün boyu daha enerjik ve mutlu olmaya fayda sağlar. Miktarı kilo artışına neden olabilecek kadar çok olmamalıdır.

TAHILLAR: B vitamini içeriği zengin besinler tüketin. Buğday ekmeği sıkıntıları unutturan besinler arasında yer alır ve ciddi B vitamini kaynağıdır.Soya ürünleri, bulgur, nohut; B1 vitamininden zengindir. Soya fasulyesi ve nohut ana öğünlerde rahatlıkla tüketilebilecek besinlerdir. Beyaz pirinç yerine bulgur tercih edin.

  • BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04
  • Pazar 27.3 ° / 21.2 ° false
  • Pazartesi 28.1 ° / 21 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 29.3 ° / 20.7 ° Güneşli

Antalya

19.05.2024

  • İMSAK 04:02
  • GÜNEŞ 05:39
  • ÖĞLE 12:59
  • İKİNDİ 16:48
  • AKŞAM 20:08
  • YATSI 21:39