Diyetisyen İpek Bayrakcı

Tarih: 25.09.2024 02:03

GIDA ZEHİRLENMESİ VE NEDENLERİ

Facebook Twitter Linked-in

Gıdalarda oluşabilecek bakteri vb. gibi mikroorganizmalara dikkat etmek sağlığımız için büyük önem taşır. İyi pişmemiş yemekler, iyi yıkanmamış sebze ve meyveler, et ve türlerinin kesildiği bıçakla sebze vb. gıda gruplarının kesilmesi, kesme tahtasında renk ayrımının yapılmaması yani gıda üretim alanlarında çapraz bulaşmanın olması, pişirme sırasında iç sıcaklığı en az 72 dereceye ulaşmamış et grupları, el ve kişisel hijyenine dikkat etmeyen kişinin gıdayla teması, dışarıda tüketilen yemeklerde gıda personelinin son ürüne elle dokunması, dışarıda içilen içeceklere eklenen buz gıda zehirlenmelerinin sebeplerinden bazıları olabilir. 

Kişilerdeki etkisi 1-2 gün içinde oluşabilen gıda zehirlenmelerine genellikle bağışıklığı düşük olanlar daha sık yakalanır. Kişilerde kusma, bulantı, ateş, karın ağrısı ve kramp görülebilir. Bu nokta da mevsim farketmeksizin bağışıklığımızı güçlü tutmak için; sağlıklı ve dengeli beslenmeyi, C, E vb. gibi vitaminleri içeren meyve ve sebzeleri düzenli tüketmeyi ihmal etmemek gerekir.  

 

BU BAKTERİLERE DİKKAT! 

• Staphylococcus aureus; insanlarda birçok enfeksiyona neden olur. Doğada çok yaygın bulunan bir bakteridir. Bu bakteri, ciltte apseli yara ve sivilcelerde, burun ve boğaz boşluğunda, hayvan ve insan dışkılarında yoğun olarak bulunur. Ek olarak gıda üretilen ekipmanlarda, havada, suda, atık sularda, sütte ve çevreyle temas eden yüzeylerde bulunur. En sık görüldüğü gıda maddeleri yumurta, et, kümes hayvanları, balık, salata, peynir, krema ve süttür. Genellikle ürünlere bulaşması el teması sonucu olmaktadır.  

• Salmonella; daha çok kanatlı hayvanların bağırsaklarında bulunur. Dolayısıyla tam pişmemiş et, tavuk, balıkta salmonella bulanabilir. Ayrıca salmonella yumurtada da bulanabildiğinden yumurtaları kullanmadan önce dışını iyice yıkamak gerekir ve buzdolabında muhafaza ederken kendi kapalı yumurta kabında saklamak önemlidir. 

• Escherichia coli; hayvanların ve insanların bağırsaklarında sıklıkla bulunur. Gıdayla teması olan bireylerin tuvaleti kullandıktan ellerini çok iyi yıkaması gereklidir. Bu bakteri; kirli sularla yıkanmış veya iyi yıkanmamış sebze ve meyveler, iyi pişirilmemiş et türleri ve pastörize olmamış süt ve süt ürünlerinde bulunabilir. 

 

PEKİ NASIL ÖNLEM ALABİLİRİZ? 

• Temiz su kullanın. Eğer kaynağını bilmediğiniz bir su tüketecekseniz mutlaka suyu kaynatarak tüketin. 

• Dışkıyla teması olabilecek gıdaları tüketmeyin. 

• Meyve ve sebzeleri temiz suyla yıkayın. 

• Pastörize olmamış süt ve süt ürünlerini asla tüketmeyin. 

• Açık ve nemli ortamda satılan gıdaları satın almayın. 

• Mayonezi soğuk tüketin. Dışarıda tüketilen mayonez soğuk değilse tüketmemeye çalışın. 

• Et grubu ürünleri iyi pişirin. Unutmayın, az pişmiş et türleri ve sakatatlar bakteriler için bir yaşam alanıdır.  

Sağlıklı günler dilerim… 

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —