Günümüzde fazla kilolu ve obez bireylerde, ayrıca sporcularda eklem ağrılarına dikkat etmek gerekmekte. Bu kişiler kilo aldıkça vücut taşıyabileceğinden daha fazla yük taşındığı için bazı eklem problemleri ne yazıkki göze çarpmaktadır. Eklem ağrılarıın diğer sebepleri arasında ise; eklem sıvısının azalması, genetik, yanlış ve bilinçsiz yapılan egzersiz, incinme, ağrıyı ve iltihabı arttıran gıdaların fazla tüketimi vb. gibi faktörlerin olduğu da bilinmekte.
Eğer eklem ağrıları yaşıyorsanız ideal kilonuzda kalmaya çalışmanız çok önemli. Ayrıca doktorunuza danıştıktan sonra düzenli ve bilinçli egzersiz yaparak da eklem sıvısı, eklem ve kıkırdak sağlığınızı koruyabilirsiniz. Gelin hep birlikte eklem sağlığımızı korumaya fayda sağlayan besinlerden bazılarını inceleyelim...
1. BAMYA TOHUMU
İçeriği vitaminler ve mineraller açısından oldukça zengin olan bamya tohumu, eklemler üzerinde antiinflamatuar bir etkiye sahiptir. Düzenli tüketildiği takdirde eklem ağrılarını azaltmaya fayda sağlayabilir.
2. ZENCEFİL
Zencefilin içeriğinde bulunan bol miktarda antioksidan sayesinde, vücutta oluşan oksidatif radikal dediğimiz zararlı maddelerin temizlenmesi sağlanır. Ayrıca zencefil de antiinflamatuar bir özellik gösteren gıdadır. Yani eklem ağrılarının ve iltihabının hafiflemesine yardımcı olur.
3. ELMA SİRKESİ
Antiinflamatuar özellik gösterdiği bilinen sirkenin tüketimi, eklem ağrılarının ve iltihabının azalmasına fayda sağlayabilir. Ancak gastrit, ülser ve mide yanması gibi problemler yaşayan bireylerin sirke gibi gıdaları tüketirken dikkatli olmalarında fayda var.
4. OMEGA-3 YAĞ ASİDİ
Omega-3 yağ asidi bilindiği üzere antiinflamatuar bir özellik gösterir. Yani eklem ağrıları, osteoartrit, romatoid artrit vb. gibi şikayetleri olan bireyler başka herhangi bir sağlık problemleri yok ise doktora danışarak omega-3 kullanabilirler. Yapılan çalışmalar bize gösteriyor ki omega-3 yağ asidinin eklemlerdeki iltihabı önleyen ve eklem sağlığını koruyan özelliği bulunmakta. Peki omega-3 yağ asidi hangi gıdalarda bulunuyor? Balık özellikle de yağlı balıklar(somon, tuna, uskumru), ceviz, keten tohumu, chia tohumu vb.
5. ZERDEÇAL
Bir çok konuda faydası olduğu bilinen zerdeçalın eklem ve diz sağlığı üzerine olan etkisini araştırmak için yapılan çalışmalarda, zerdeçalın antiinflamatuar özelliğinden kaynaklı olarak eklem iltihabının azalmasına fayda sağladığı belirtiliyor.
Sağlıklı günler dilerim...