Dikenli incir, frenk inciri, kaktüs meyvesi, hint inciri gibi farklı isimleri duyduğunuzda şaşırmayın! Çünkü hepsi dikenli incirin diğer isimleridir. Oldukça faydaları olan ve bölgemizde de sıklıkla karşılaştığımız bu meyveyi gelin yakından tanıyalım…
DİKENLİ İNCİRİN FAYDALARI
* Oldukça zengin bir besin içeriği vardır.
* 100 gramı yaklaşık olarak; 10 gram karbonhidrat, 1 gram protein, 0,5 gram yağ içerir. İçeriğinde demir, kalsiyum, fosfor, magnezyum, çinko, potasyum, selenyum gibi mineraller ve folik asit, tiamin, niasin gibi vitaminler bulunur.
* Düşük kalorilidir. Kilo vermek isteyen bireylerin canları tatlı istediğinde tüketebilecekleri bir meyvedir. Diyet yapanların tüketimine uygundur.
* Zengin besin içeriği sayesinde yorgunluk ve halsizliğe karşı iyi gelir. Ayrıca depresif ruh halini önler.
* Dikenli incirin sulu yapısından kaynaklı olarak düzenli tüketildiği zaman cilt sağlığı üzerinde olumlu etkileri bulunur. Cilt kırışıklıklarına iyi gelir. Cildi nemlendirir. Gözaltı şişkinliklerini önler. Cildin aydınlanmasını sağlar.
* Yüksek oranda lif içerir. Bu sayede tüketildikten sonra kişide tokluk hissinin oluşmasını sağlar.
* İçeriğinde bol miktarda C vitamini bulunur. Bu sayede yüksek düzeyde antioksidan özelliği gösterir. Bağışıklığı güçlendirir. Hastalıklara yakalanma riskini azaltır.
* Antioksidan özelliği sayesinde serbest radikallere karşı etki göstererek hücre hasarının onarılmasını sağlar.
* Sindirim sistemini olumlu yönde etkiler. Bağırsakların çalışmasını sağlayarak şişkinliği önler.
* Ancak fazla tüketimi zararlıdır. Çekirdeklerinin sindirilememesi bağırsak sorunlarına sebep olabilir. Bu yüzden tüketim miktarında aşırıya kaçılmamalıdır. Unutmamak gerekir ki “Zehri zehir yapan onun dozudur.”
* Afrodizyak etkisi bulunur.
* Lif içeriği sayesinde kolesterolü düşürücü etkisi vardır.
* Sağlığa olan faydalarının yanı sıra dikenli incir bir kaktüs olduğu için, doğada bulunması oldukça faydalıdır.
AMAN DİKKAT!
Adı üstünde dikenli bir meyve olan dikenli incirin toplanması ve soyulması sırasında oldukça dikkatli olmak gerekiyor. Çünkü eldivensiz ve bilinçsiz toplanıldığında dikenlerin kişiye batması oldukça karşılaşılan bir durumdur. Soyma işlemini de çıplak elle dikenli incire temas etmeden bıçak ve çatal yardımıyla yapmakta fayda var.
Sağlıklı günler dilerim.