Diyetisyen İpek Bayrakcı

Tarih: 19.10.2024 00:17

ÇOCUK BESLENMESİNDEKİ TÜYOLAR

Facebook Twitter Linked-in

Çocukların beslenme düzenleri her yaş grubuna göre değişmekle birlikte; Dünya Sağlık Örgütü’nün de önerisi olan sağlıklı tabak modeli her yaş için uygulanabilir. Sağlıklı tabak modelinde; tabağın %40-50’sini sebze meyve, %25’ini protein (et, tavuk, balık, kurubaklagil vb.), %25’ini karbonhidrat (makarna, pilav, ekmek, çorba vb.) oluşturur. Ayrıca tabağın yanında da 1 bardak yoğurt, ayran, cacık ve kefir vb. gibi süt grubu bulunur.  

 

Unutmamak gerekir ki her çocuk için ilk rol model ailesidir! Dolayısıyla aile bireylerinin beslenme modeli çocuğu direkt olarak etkiler. Yani önce ailelerin kendileri sağlıklı beslenmeyi alışkanlık haline getirmelidir; böylece çocukta doğru bir rol model örneği görebilir. 

 

ÇOCUKLARDA OBEZİTE SEBEPLERİ 

• Çocuğun düzensiz yaşam şekli ve fiziksel aktivitesinin azlığı 

• Bebeklik beslenmesinde yapılan yanlışlar 

• Anne sütü tüketmeme veya yetersiz tüketme  

• Hormonal sebepler 

• Anne ve baba arasındaki negatif ilişki 

 

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER... 

• Çocuğun yaş, boy, kilo ve BKİ persentil eğrileri düzenli olarak takip edilmelidir.  

• Çocuğun posadan zengin, bol sıvı içeren dengeli öğünler tüketmesi sağlanmalıdır. 

• Sürekli tüketmek istediği bir yemek var ise sürekli o yemeği yapmaktan kaçınılmalıdır; çocuğun farklı yemekleri yemesi teşvik edilmelidir. 

• Aşırı zayıf veya aşırı kilolu çocuğun ideal kilosuna ulaşması için diyetisyene başvurulmalıdır. 

• Çocukluk dönemi beslenmeye genel olarak bakıldığında çocuğa hangi yaşta olursa olsun bir gıdayı tüketmediği için ceza verilmemelidir veya ödülle taçlandırılmamalıdır. Böyle bir durumda çocuğun sosyal davranışlarına da ceza-ödül mantığı yerleşecektir. 

• Çocuklarda sağlıklı beslenme davranışının gelişebilmesi için çocuğun sadece masada yemek yemesi sağlanmalıdır. Çocuğun televizyon izleyerek tablet oynayarak yemek yemesi engellenmelidir.  

• Çocuk, yemek yerken herhangi bir işle uğraşmamalı; yemeğini yemek masasında yemelidir.  

• Mutfaktaki işlere yardım edebilecek yaştaki çocukların yemek hazırlama sürecine katılması çocuğun gıdayla olan bağını arttırır. Yani bir yemeği hazırlarken çocuğunuzla birlikte hazırlayabilirsiniz. 

• Ya da kreş, ilkokul gibi akranlarıyla iletişim halinde olduğu yerlerde yemek hazırlama grupları ve saatleri oluşturabilir böylece çocuğun gıdayla olan bağının artması sağlanabilir. 

• Okula giden çocukların günlük harçlıkları fazla olmamalı, kantindeki abur-cubur alışverişi kısıtlanmalıdır.  

• Çocuğun okula götüreceği beslenme çantasına sağlıklı gıdalar koyarak okulda bunları yemesi teşvik edilmelidir. Akran zorbalığını önlemek adına diğer ebeveynlerin de bunu uygulamasını sağlamak önemlidir. Bu sayede çocuk okulda akranlarının yanında yediklerinden utanmayacak, kantine olan ilgisi azalacak ve paylaşmayı da öğrenecektir. 

Sağlıklı günler dilerim… 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —