Diyetisyen İpek Bayrakcı


CHIA TOHUMU VE FAYDALARI

.


Vücudun fizyolojik ve metabolik fonksiyonlarında faydalar sağlayan, kişileri hastalıklardan koruyan ve daha sağlıklı yaşamaya katkı sunan gıdalara fonksiyonel gıda denir. Chia tohumu da fonksiyonel gıda kapsamında değerlendirilir. Chia tek yıllık, otsu ve yazlık bir bitki olmakla birlikte çok eski zamanlardan beri hem yağ hem de beslenme bitkisi olarak kullanılır. Chia tohumunun bu kadar popüler olmasının sebebi yüksek oranda; omega-3, doğal antioksidan, diyet lifi, protein, mineral ve vitamin içermesidir. Chia tohumu gluten içermez, bu yüzden glutene karşı hassasiyet yaşayan kişileri tüketimi için uygundur. Gelin birlikte faydalarını inceleyelim… 

 

CHİA TOHUMUNUN FAYDALARI 

• Kalsiyum, magnezyum ve fosfor içeriği yüksektir. Bu sayede kemik sağlığı açısından faydalıdır. 

• Menopoz sonrası osteoporoz riskini azaltmaya yardımcıdır. Süt tüketemeyenler için iyi bir alternatiftir. 

• Chia tohumu sulu bir ortama yani su, süt vb. gibi gıdaların içine konulduğunda tohumun etrafını saran zamklı bir polisakkarit yapı oluşur ve yani şişmiş chia tohumu tüketildiğinde kişilerin sindirim problemlerine yardımcı olur. 

• Yüksek lif içeriği sayesinde LDL olarak adlandırılan kötü kolesterolün düşmesine yardımcı olur. Kan lipit düzeylerinin düşürülmesine katkı sağlar. 

• Yüksek lif ve protein içeriği sayesinde kilo vermeye yardımcıdır.  

• Vücutta yağ yakımını sağlayan leptin hormonunun artmasını sağlar. 

• Yüksek lif içeriği sayesinde midede tokluk hissini sağlayarak kişinin geç acıkmasını sağlar. Ayrıca bağırsakların düzenli çalışmasını sağlayarak kabızlık sorununu önler. 

• İçerdiği yüksek yağ asidi profili ve omega-3 sayesinde kalp damar rahatsızlıkları ve dislipidemi riskini azaltır.  

• Yüksek antioksidan içeriği ile vücuttaki serbest radikallere karşı önemli bir rol oynar. 

• Zengin çinko içeriğiyle vücutta kan şekerini dengeler. 

 

KİMLER TÜKETMEMELİ 

• Chia tohumu ilaçlarla etkileşime girebilir bu yüzden; kan sulandırıcı kullanan kişiler 

• Chia tohumunun jelleşen yapısından kaynaklı olarak; yutma güçlüğü yaşayan kişiler 

• Alerjisi olan veya mide problemi yaşayan kişiler 

• Tansiyon problemi yaşayan kişiler 

• Emziren veya hamile kişiler 

 

CHİALI KAKAOLU PUDİNG TARİFİ 

• 3 yemek kaşığı chia tohumu 

• 1 su bardağı süt 200 ml 

• 1 tatlı kaşığı bal 

• 1 çay kaşığı kakao 

YAPILIŞI: Malzemeler karıştırıldıktan sonra buzdolabında 2-3 saat bekletilir. Tüketileceği sırada üzerine 1 adet küçük boy muz veya 2-3 adet çilek doğranabilir ve afiyetle tüketilir. 

Sağlıklı günler dilerim… 

  • BIST 100

    10075,20%1,14
  • DOLAR

    35,36% 0,13
  • EURO

    36,47% 0,39
  • GRAM ALTIN

    2999,46% -0,71
  • Ç. ALTIN

    4874,55% 0,35
  • Pazar 17.1 ° / 10.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 15.9 ° / 9.6 ° Güneşli
  • Salı 14.6 ° / 9.4 ° false

Antalya

05.01.2025

  • İMSAK 06:38
  • GÜNEŞ 08:04
  • ÖĞLE 13:08
  • İKİNDİ 15:40
  • AKŞAM 18:02
  • YATSI 19:22