Gazipaşa’da unutulan bazı gerçekleri hatırlatma zamanı geldi. Bu zamanda hatırlatmayacağız da ne zaman hatırlatacağız değil mi? Hatırlatalım ki yapan da unutmasın, yapanı seçme düşüncesi olan da unutmasın…
Hatırlatacağımız ilk konu, mevcut Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz’ın 2019 yılının temmuz ayında Gazipaşa Toptancı Halinde faaliyet gösteren halcilerin hesaplarına koydurduğu bloke… Adam, bir gece ansızın Gazipaşa ekonomisinin can damarını kesip attı, deyim yerindeyse…
Sabah uyanan ve bankada işi olan halciler, Gazipaşa Belediyesi tarafından hesaplarına konulan blokeyi öğrendiğinde şaşkına döndü. Dönemin, Gazipaşa Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı rahmetli Erol Yüksel, yazılı veya sözlü uyarı yapılmadan hesaplara tedbir konmasını eleştirerek, meslektaşlarının mağdur edildiğini dile getirmişti.
Bu konu haftalarca gündem oldu. O dönem açıklama yapan Başkan, “Biz önceden tebligat gönderdik. Hesaplara bloke koymadan haber versek herkes hesabını boşaltırdı. Böyle işlem mi yapılır? Borç edebiyatı yapmamak için alacaklarımızı tahsil etmek durumundayız?” demişti.
Tabi ki belediyeye borcu olan kişilerden alacaklarını tahsil edeceksin… Ama yol yordam belli. Herkese tebligat göndereceksin. Ödeme emri diye bir şey var. Avukatların var. Gazipaşa ekonomisinin can damarına yapılan bu müdahale unutulmamalı elbette… Hele ki önümüzde iki seçim var… Bu dönemde hiç ama hiç unutulmamalı…
Bay Müfettiş, halcilerden alacağı kira parasıyla hizmet yapacakmış Gazipaşa’ya… O paraları toplayıp, borç edebiyatı yapmayacakmış… Sanırsın İstanbul boğazında yalı satıyor… Eee Başkan, o dönem alacakları tahsil etmek için topladığın paralar, belediyeyi kurtardı mı? O paralar, 5 yıllık hizmetlerin maliyetini karşılayabildi mi bari?
İş bilmeyen, vizyonsuzları başımıza başkan seçersek sonumuz böyle olur işte… Koskoca belediyeyi, hal kiralarıyla yönetmeye kalkar, böyleleri…
Baktı olmadı… Aradan birkaç yıl geçti, hal kiraları belediyeyi kurtarmıyor, bu kez de belediyeye borcu olan Gazipaşalı hemşehrilerine taktı kancayı… Yüzlerce insan 150-200 lira için yollarda kalıp, mağdur oldu… Niye mi? İş bilmeyen, vizyonsuz yüzünden…
Ne mi yaptı? Hatırlatalım… Bay Müfettiş, belediyeye borcu olan vatandaşların araçlarına yakalama kararı emri koydurttu… Taviz yok, esneklik yok… Kolluk kuvvetlerinin sorgusuna takıldığın anda aracın bağlanır… Evine, işine, hastaneye, yayan gitmek zorunda kalırsın, ki öyle de oldu.
Gazipaşa’dan Antalya’ya hastaneye giden hasta ve hasta yakınları, yolda polis ve jandarma çevirmesinde, araçlarında bulunan yakalama kararı nedeniyle mağdur oldu… Araçları bağlandı, aylarca almak için uğraştıkları randevularına yetişemediler…
Ekmeğini uzun yolda kazanan kamyon şoförleri, şehir dışında mağdur oldu… İş bilmeyen, vizyonsuz tarafından konulan yakalama kararı, üzerinde sebze yüklü kamyonları yolda bıraktı…
Az önce de dedim… Bir başkan belediyenin alacaklarını takip etmek zorunda… Alacaklarını alsın ki, ödemelerini yapıp, hizmet üretsin… Ama bunu yakalama kararı ile yapma… Dedim ya iş bilmesi lazım insanın… Borcu olanların araçlarına haciz koy, araç alırken, satarken, muayeneye götürürken zaten bu borç vatandaşın karşısına çıkar ve sana borcunu ödemek zorunda kalır… İnsanları yarı yolda koymakla olmaz bu işler…
Bir de o dönem pandemiydi… Birçok belediye alacakları konusunda vatandaşlara yönelik esneklik uygularken; bizim Bay Müfettiş, kendi hemşehrilerini, kendi partililerini, bugün oy istediği CHP’li üyeleri mağdur etti. Biz hatırlatalım gerisi size kalmış…
Halk arasında çok dürüst olduğu konuşuluyor Bay Müfettiş’in… Kime göre neye göre dürüst? “Halcilerin kira parasıyla hizmet yapacağım, bu paraları toplarsam borç edebiyatı yapmam” diyen Başkan Bey, kira geliri yıllık yüz binlerce lira olan Akçıl Kafe’nin aylardır ihalesiz işletilmesine göz yumuyor… Çok dürüst vesselam…
Halk arasında çok dürüst olduğu konuşulan Bay Müfettiş, Akçıl Kafe’yi ihalesiz işletenlere göz yumarken, Koru’daki gemi görünümlü restoranın sözleşmesini feshedip, işletmeyi tahliye ettiriyor… Dedim ya, kime göre neye göre dürüst?
Daha bitmedi… Gazipaşa’da bir kooperatif var… Gazipaşa Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi… Ben ona; “Hanım’ın Kooperatifi” diyorum… Başkanı Şerife Hanım… Bay Müfettiş’in eşi. Bu kooperatif, mülkiyeti özel bireylerde olan ve kullanım hakkı Gazipaşa Belediyesi’nde bulunan Eski Gümrük Binası’nı yönetim ve pazarlama merkezi olarak kullanıyor…
Halcilerin ve borçlu vatandaşların 150-200 lirası için kırk takla atan Bay Müfettiş; Sana soralım: Gazipaşa Belediyesi bu kooperatiften kaç para kira geliri elde ediyor? O kooperatif, orayı ihale ile mi aldı? Bu kooperatif belediyeye 4 yılda kaç para kira ödedi. “Hanım’ın Kooperatifi” Türkiye’nin çeşitli illerinde yapılan fuarlara da katıldı. Bu kooperatif, o fuarlara nasıl katıldı? Kamunun araçları, “Hanım’ın Kooperatifi”ne mi hizmet etti? Bir söyleyin de herkes bilsin…
Dediğim gibi, unutulan bazı gerçekleri hatırlatma zamanı gelmişti. Allah Gazipaşa’yı işi bilen, vizyonlu başkanların yönetmesini nasip etsin…
Görüşmek dileğiyle…