Diyetisyen İpek Bayrakcı

Tarih: 28.08.2024 10:35

BİTKİ ÇAYLARI VE FAYDALARI

Facebook Twitter Linked-in

Besin ve şifa deposu olan bitkiler her türlü tüketilebildiği gibi çay olarak da sıklıkla tüketilebilmektedir. Özellikle de bölgemizde adaçayı, kekik, yayla çayı vb. gibi pek çok alternatifi bulunan bitki çaylarının faydaları ve dikkat edilmesi gereken noktalarını gelin hep birlikte inceleyelim…


Bitki çaylarının tüketiminde önemli olan; günde 1-2 bardağı geçmeden doktorunuza ve diyetisyeninize danışarak tüketmenizdir. Çünkü fazla tüketilen bitki çayları karaciğeri yormakta ve vücuda fayda yerine zarar vermektedir. Bazı bitki çayları, bazı hastalıklara yönelik ilaçlarla etkileşime girebilir; ayrıca hamile, kalp rahatsızlığı, tansiyonu olan bireylere zarar verebilir. Bu sebeple doktorunuza sorarak tüketmeniz çok önemlidir.


Bir diğer dikkat edilecek nokta ise; bitki çaylarını eğer açık halde satın alıyorsanız güvendiğiniz bir yerden satın almalısınız. Çünkü açıkta fazla beklemiş bitki çayları hem sağlıklı özelliklerini yitirmekte; hem de bazı zararlı maddeler üretebilmektedir. Bu sebeple bitki çaylarını ya kapalı halde ya da açık halde taze (eski ve yeni ürün karışmamış) ve hijyenik olduğundan emin olarak satın almalısınız.


HİBİSKUS ÇAYI
* Hibiskus bitkisi sıcak iklimlerde yetişen içeriğinde C vitamini, antosiyanin, beta karoten vb. gibi antioksidanlar ve vitaminler barındıran bir bitkidir. 
* C vitamini içeriğinin yüksek olduğu için özellikle bağışıklığınız düştüğü zamanlarda tüketebileceğiniz bir çaydır.
* Regl dönemi vb. gibi ağrılara iyi geldiği bilinmektedir. 
* Aromatik tadından kaynaklı olarak iştah kontrolü açısından tatlı ihtiyacınızı bastırmaya yardımcı olur.
* Kan basıncının düşmesine fayda sağlar.
* Antioksidan özelliği sayesinde vücutta hasara ve yaşlanmaya sebep olan serbest radikallerle yani zararlı bileşiklerle savaşır. Cildin canlanmasına fayda sağlar.
 

PAPATYA ÇAYI
* Papatya bitkisi; antimikrobiyal, antioksidan, antiinflamatuar vb. gibi özellikleriyle bilinmektedir. 
* İçeriğinde bulunan quarcetin, apigenin gibi polifenoller papatyanın antioksidan kapasitesini arttırmaktadır. 
* Bu antioksidanlar sayesinde papatya çayı vücutta serbest radikallere karşı olumlu etki gösterir. 
* Antimikrobiyal özelliği ile vücudu bakteri, virüs gibi mikroplara karşı korur.
* İçeriğindeki apigenin gibi bileşikler sayesinde antiinflamatuar özellik göstererek vücuttaki yangısal enfeksiyonlara karşı fayda sağlar. 
* Sindirim sistemini rahatlatır.
* Sakinleştirici özelliği ile bilinen papatya çayı, ağrılara karşı iyi gelir.
* Uyku problemi yaşayan kişiler için içeriğindeki bileşenler sayesinde uykuya geçişi rahatlatır. Sağlıklı günler dilerim…


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —