MİNE ÇELİK


BESLENME VE SU TÜKETİMİ

.


Su insan yaşamı için oksijenden sonra gelen en önemli öğedir. İnsan, besin almadan haftalarca canlılığını sürdürmesine rağmen su içmeden ancak birkaç gün yaşamını sürdürebilir. İnsan vücudundaki karbonhidratlar ve yağın tümünü, proteinlerin yarısını, vücut suyunun ise %10’unu kaybettiğinde yaşamı tehlikeye girer.

 Yetişkin bir insanın vücut ağırlığının yaklaşık olarak %50-70’ini su oluşturmaktadır. Bu oran, yaşa, kiloya, boy uzunluğuna ve kişinin fiziksel etkinliğinin derecesine bağlı olarak değişim gösterebilmektedir. Ortalama olarak, erkeklerde vücut ağırlığının %60’ını, kadınlarda vücut ağırlığının %50’sini ve çocuklarda vücut ağırlığının %65-75’ini su oluşturmaktadır. Yaşın ilerlemesiyle birlikte vücuttaki su oranında azalma meydana gelmekte ve aynı doğrultuda yağ oranı artış göstermektedir. Bu bakımdan vücutta meydana gelen yaşlanma etkilerinde de suyun önemi oldukça fazladır.

 Hayati nitelikte pek çok fonksiyona sahip olan vücut sıvılarının (kan, mide salgısı, tükürük, gebelikte oluşan amniyotik sıvı, idrar) büyük kısmını su oluşturmaktadır. 

Su, besinler ve içecekler yoluyla vücuda alınmakta, alınan su sindirim sisteminde emildikten sonra kana karışmaktadır. Kan dolaşımı ile vücuda dağılan su, kılcal damarlardan çıkarak doku sıvısını oluşturmaktadır. Hücre içerisinde bazı kimyasal tepkimelere katılan su, tekrar hücre dışına çıkarak doku sıvısına dönüşmekte ve dokular yoluyla kan dolaşımına katılmaktadır. Kan dolaşımı aracılığıyla böbreklere gelen suyun büyük bir kısmı idrar olarak vücut dışına atılmaktadır. Bir kısmı ise, deri, solunum ve sindirim sistemi tarafından kullanılarak vücuttan atılmaktadır. 

SUYUN VÜCUTTAKİ ÖNEMİ VE GÖREVİ

 1)Su, beyin, omurilik ve diğer organların dış etkenlerden korunmasını sağlamaktadır.

2)Ağız, burun ve göz dokularının nemlendirmektedir. -Akciğerdeki hava, vücuttaki su yardımıyla nemlendirilmekte, bu durum solunuma yardımcı olmaktadır. 

3)Su, vücut ısısının dengede tutulmasını sağlamaktadır. -Günlük yeterli su tüketimi, metabolizmayı hızlandırmaktadır.

 4)Besinlerin sindirilmesinde ve enerjiye dönüştürülmesinde su önemli bir yere sahiptir.

 5)Su, atık ve toksik maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olmaktadır.

 6)Kan hacmi ve basıncı, su ile dengelenmektedir. Kanın vücuttaki akışkanlığını su sağlamaktadır.

 7)Su, oksijen ve besin öğelerini hücrelere taşıyarak, hücrelerin fonksiyonlarını sağlıklı şekilde gerçekleştirebilmeleri için gerekli olan katı maddelerin çözünmesini sağlamaktadır.

 8)Kasların dengesi ve eklemlerin kayganlığı su ile sağlanmaktadır.

 9)Vücutta oluşan ödemlerin atılmasında su önemli bir rol oynamaktadır. 

GÜNLÜK SU TÜKETİMİ

 Vücudun su dengesi; solunum yoluyla, idrarla, terle ve dışkıyla su kaybının, içeceklerle ve yiyeceklerle alınan su miktarı ile yerine konması ile sağlanır. Metabolizma sonucunda oluşan zararlı maddeleri ve diğer atıkları böbreklerden 1500 mL/gün, deriden 500 ml/gün, solunumla 300 mL/gün olmak üzere toplam yaklaşık 2.5 L/ gün sıvı kaybıyla da vücut suyu dengede tutulur. İnsan su ihtiyacını; içme suyu ile 1500-2000 Ml/gün, yiyecek ve içeceklerle 1000 ml/gün, metabolizma sonucu oluşan su ile 260 ml/gün karşılar.

 Vücuttaki suyun dengesinin yaşamsal önemi vardır, günlük gereksinim 35 mL x vücut ağırlığı (kg) eşitliği ile basitçe hesaplanır. İdrar renginin koyulaşması, su ihtiyacının karşılamadığını göstergesidir.

  • BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04
  • Pazar 27.3 ° / 21.2 ° false
  • Pazartesi 28.1 ° / 21 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 29.3 ° / 20.7 ° Güneşli

Antalya

19.05.2024

  • İMSAK 04:02
  • GÜNEŞ 05:39
  • ÖĞLE 12:59
  • İKİNDİ 16:48
  • AKŞAM 20:08
  • YATSI 21:39