Diyetisyen İpek Bayrakcı


BESİN ETİKETİ OKUYOR MUSUNUZ?

.


Besin etiketi okumak kişide sağlıklı beslenme davranışının gelişmesi açısından çok önemlidir. Besin etiketleri bireyleri sağlıklı beslenme açısından yönlendirebileceği gibi; herhangi bir sağlık problemi olan kişiler için de önemli bir kılavuzdur. Çünkü kişiler; tüketeceği gıdanın karbonhidrat, protein, yağ, lif ve diğer eklenmiş maddelerinin miktarını besin etiketi okuyarak anlar.


Ayrıca besin etiketi okuyarak kişilerin yanlış bilgilerden korunduğunu ve bunun da gıda güvenliğinin bir parçası olduğunu unutmamak lazım. 
Besin etiketinde; besinin net miktarı, porsiyon miktarı, adı, kalorisi, besin bileşenleri ve oranları, eklenmiş maddeleri, üretim ve tüketim tarihi, saklanması gereken koşulları, üretici hakkındaki bilgi ve üretim yeri, nasıl kullanılacağı vb. gibi bilgiler bulunur. 


İlk olarak dikkat edilecek detay; besin etiketinde yazan değerlerin kaç gram için geçerli olduğu ve paketli gıdanın gramajıdır. Çünkü bazen tüketiciler dikkatsizlikten ötürü yanılgıya düşebiliyor. Örneğin, etiketteki değerler 100 gram için verilirken tükettiğiniz paket 300 gram ise, aslında oradaki değerlerin 3 katını tüketmiş oluyorsunuz. O yüzden, böyle bir yanılgıya düşmemek için dikkatli olmakta fayda var. 


Ayrıca besin etiketinde şeker kısmına dikkat etmek lazım. Çünkü eklenmiş şeker ve gıdanın kendi şekeri etikette ayrı olarak verilmiyor. Bunu anlamak için tüketicinin içindekiler kısmını okuması önemli. Eğer içindekilerde; yüksek fruktozlu mısır şurubu, invert şeker, şeker şurubu, glikoz şurubu, rafine şeker vb. gibi ifadeler varsa bunlar gıdaya eklenmiş şekerlerdir. 


BESİN ETİKETİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
• Doymuş yağ içeriği 1 gramın altında olmalı veya doymuş yağın kalorisi toplam enerjinin %15’inden fazla olmamalı 
• Trans yağ içeriği 0,5 gramdan az olmalı
• Toplam yağ içeriği 6,5 gramın altında olmalı veya paketli ürünün total yağ oranı %10’dan az olmalı
• Kolesterol içeriği 20 mg’ın altında olmalı
• A-C vitamini, kalsiyum, lif, demir en az birinde günlük ihtiyacın %10’unu karşılamalı
• Tam tahıllı gevrek, kek, ekmek vb. gibi ürünlerin kişilerin günlük lif ihtiyacının en az %10’unu karşılamalı ve 9 gramdan fazla basit şeker içermemeli
• Porsiyon başı en az 3 gram lif içermeli
• Paketli gıdanın 100 gramında 1,25 gramdan fazla miktarda tuz-sodyum olmamalı 
• Özellikle çocuklar açısından; meyveli yoğurtların 1 porsiyonu 20 gramdan fazla şeker içermemeli
• Dondurulmuş meyveler %100 meyve olmalı ve ekstra şeker ilavesi içermemeli 
• %100 doğal meyve suyu denen ürünlerde basit şeker bulunmamalı 
Sağlıklı günler dilerim...

  • BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04
  • Pazar 27.3 ° / 21.2 ° false
  • Pazartesi 28.1 ° / 21 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 29.3 ° / 20.7 ° Güneşli

Antalya

19.05.2024

  • İMSAK 04:02
  • GÜNEŞ 05:39
  • ÖĞLE 12:59
  • İKİNDİ 16:48
  • AKŞAM 20:08
  • YATSI 21:39