Diyetisyen İpek Bayrakcı

Tarih: 22.05.2024 10:35

BAHARAT DEYİP GEÇMEYİN

Facebook Twitter Linked-in

Mutfaklarımızda sıklıkla kullandığımız baharatların çok eski zamanlardan bu yana şifa verici ve mikrop önleyici olarak kullanıldığını hepimiz biliyoruz. Ancak baharatların pek çok faydası olsa da yeterli dozdan fazla tüketimin vücutta toksik etkiye sebep olduğunu unutmamak gerekir. Bu yüzden baharatların tüketim miktarına, saklama koşullarına, kullanım biçimlerine ve besin-ilaç etkileşimlerine dikkat etmek gerekir. Gelin hep birlikte baharatların detaylarını inceleyelim… 


BAHARATLARIN FAYDALARI ve ZARARLARI
* Bağışıklığa katkı sağlar
* Metabolizmayı hızlandırır
* Antioksidan, antiseptik ve antimikrobiyal özelliğe sahiptir
* Sindirimi kolaylaştırır, gazı önler, bulantıya iyi gelir
* Kan şekerini olumlu yönde etkiler
* Mineral, vitamin, lif ve antioksidan kaynağıdır
* Öte yandan hamile ve emziren kadınların baharatları fazla miktarda tüketmesi önerilmez
* Fazla baharat tüketilirse; kişiler zehirlenebilir, kişide yüksek tansiyon tetiklenebilir, mide bulantısı, alerjik reaksiyonlar yaşanabilir, reflü, gastrit gibi mide rahatsızlığı yaşayan kişilerde mide yanmasına neden olabilir, ter ve koku oluşturabilir, basur yaşayan bireylerde şikayetlerin artmasına neden olabilir ve vücutta ödem oluşumuna sebep olabilir.
 

FAYDALARINA GÖRE BAHARAT ÇEŞİTLERİ


ZENCEFİL – Bulantı önleyici
Zencefil, safra salınımını arttırır ve bu sayede yağlı beslenme sonrasında sindirimi kolaylaştırıcı etki gösterir. Kişilerin yaşadığı mide bulantısının giderilmesine yardımcı olur.  Güçlü bir anti-inflamatuardır, iltihap gidericidir ve ağrıların azalmasına fayda sağlar. Ek olarak zencefil, bağışıklığa da olumlu etki eder. 
 

KEKİK – Antiseptik
Kekik güçlü bir anti-septik özelliğe sahiptir. Bağışıklığı güçlendirir, öksürüğe iyi gelir ve mikroplarla savaşır. İçeriğindeki timol sayesinde balgam söktürücü etkisi vardır. Sivilcelere karşı olumlu etki ederek cilt sağlığını iyileştirir. Antidepresan özelliğiyle de kaygı ve stresi azaltır.
 

NANE – Hazımsızlık giderici
Antimikrobiyal özelliği olan nane, kansere karşı olumlu etki gösterir. Öğün sonrası mideyi rahatlatma ve yaşanılan hazımsızlığı giderme etkisi vardır. Ayrıca mide bulantısına da iyi gelir. Ancak reflü gibi mide rahatsızlığı olan kişilerde nane tüketimi önerilmez.


KİŞNİŞ – Antimikrobiyal 
Kişniş, içerdiği vitamin, mineral ve antioksidanlarla bağışıklık sistemini güçlendirerek antibakteriyel özellik gösterir.  Kan basıncının düşmesine fayda sağlar. Sindirim sistemini olumlu yönde etkiler. Ayrıca kalp damar rahatsızlıklarına karşı vücudu korur.


Herhangi bir rahatsızlığınız yok ise veya doktorunuza danışarak doğru miktardaki baharat tüketimiyle bitkilerin şifalı yönünden faydalanabilirsiniz. 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —