Diyetisyen İpek Bayrakcı

Tarih: 27.11.2024 02:36

BAĞIŞIKLIK DOSTU: KIŞ MEYVELERİ

Facebook Twitter Linked-in

Kış aylarında havalarında soğumasıyla beraber ihtiyaç duyduğumuz enerji miktarı artar. Buna ek olarak bağışıklığımızı güçlü tutmak önem taşır. Hem ihtiyacımız olan enerjiyi almak hem de içerdiği vitamin ve mineralden faydalanmak için kış meyvelerini öğününüze eklemelisiniz.  

 

Kış meyvelerinin içeriğindeki posa, antioksidanlar ve vitaminler vücut direncini arttırır ve grip, nezle gibi hastalıklara karşı koruma sağlar. Gelin birlikte kış aylarındaki meyveleri ve faydalarını inceleyelim… 

AYVA 

• Kalp damar sağlığını koruma da fayda sağlar.  

• A, B, C vitaminleri yönünden zengindir.  

• Öksürüğe iyi geldiği bilinir.  

• Sindirim sistemini düzenler. 

• Bağışıklık sistemini güçlendirir.  

 

ARMUT 

• İçeriğinde posa, niasin, folat, C, A vitamini bulunur. 

• Posa içeriğiyle bağırsak sağlığına fayda sağlar.  

• Ayrıca posa içeriği sayesinde kişinin tok kalmasını sağlayarak kilo kontrolüne yardımcı olur 

• Kolesterol düzeyinin düşmesini destekleyerek bu sayede kalp damar sağlığına fayda sağlar.   

 

ELMA 

• İçeriğindeki C, A, K, B6 ve E vitaminleriyle bağışıklığı destekler. 

• Yapısındaki posa sayesinde bağırsak problemlerine fayda sağlar.lifli bir yapısı bulunduğu için bağırsak tembelliğine iyi gelir.  

• İçeriğinde bulunan antioksidanlar ile kalp sağlığını korumaya yardımcıdır. 

 

PORTAKAL 

• İçeriğindeki kalsiyum, potasyum, çinko, demir, C ve B vitaminleri sayesinde bağışıklığın korunmasında öncü bir meyvedir.  

• İçeriğindeki C vitaminin vücutta kollajen üretimini desteklediği bilinir ve bu sayede cilt sağlığının iyileşmesine fayda sağlar. 

 

GREYFURT 

• Kan basıncını düşürerek kan akışının iyileşmesini destekler. 

• İçeriğinde bulunan potasyum, C vitamini, likopen ve posa sayesinde kalp ve damar sağlığını korumaya katkı sağlar. 

• İçerdiği yüksek posa ile tokluk hissi sağlayarak iştah kontrolüne yardımcı olur. 

• A vitaminiyle cilt sağlığını destekler. 

 

KİVİ 

• Antioksidan ve C vitamini açısından zengindir. 

• Uyku kalitesine pozitif etkisi vardır. 

• Kolajen üretimini desteklediği bilindiğinden yara iyileşmesine fayda sağlar.  

• İçeriğinde lutein ve zeaksantin bulunur. Bu sayede göz sağlığına fayda sağlar.  

 

MUZ 

• İçeriğinde bulunanB12, B6, C, E, A vitaminleri; magnezyum, demir, sodyum, fosfor, potasyum, çinko gibi mineralleri ile oldukça faydalı bir meyvedir.  

• Yüksek posa içeriğinden dolayı sindirim sistemini düzenler. 

• Lifli yapısı ile sindirim sistemini düzenler, mide rahatsızlıklarına iyi gelir. 

Ancak fazla miktarda meyve tüketiminin kan şekerini olumsuz yönde etkileyebileceği unutulmamalıdır. Bu sebeple meyverimiktarına dikkat ederek tüketmek önem taşır.  

Sağlıklı günler dilerim… 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —