Diyetisyen İpek Bayrakcı


BAĞIRSAK DOSTU: KETEN TOHUMU!

.


Keten tohumu da aynı chia tohumu gibi fonksiyonel gıda grubunda yer alan sağlığa faydalı bileşikleri sayesinde hastalıklara karşı koruyucu etki gösteren bitkisel bir kaynaktır. Fenolik bileşikler,  a-linolenik asit, flavonoidler ve lignan gibi fitokimyasalları içeren önemli bir besindir. Gelin keten tohumunun faydalarını yakından inceleyelim...

KETEN TOHUMUNUN FAYDALARI

•             Bol su ile birlikte tüketilmelidir.

•             Herhangi bir hastalığınız yok ise tüketim miktarı olarak; günde 1 yemek kaşığını aşmamaya çalışın. Unutmayın, hiçbir besin mucizevi değildir.

•             İyi bir bitkisel protein kaynağıdır. 

•             Keten tohumu bağırsak dostudur. Yapılan çalışmalara baktığımızda kişilerde, keten tohumu tüketiminin bağırsak hareketlerini arttırdığı belirtilmiş. Yani keten tohumu, kabızlık problemi yaşayan bireyler için iyi bir lif kaynağıdır. Ancak su içilmediğinde tam tersi kabızlığa da sebep olabilir.

•             Bağırsaklara olan olumlu etkisinden kaynaklı olarak zayıflamaya da katkı sağlar.

•             Keten tohumunun lifi; yulaf gamı, guar gam gibi liflere benzer. Yani yüksek lif içeriğiyle serum kolesterolünün ve LDL’nin düşmesine katkı sağlar.

•             Ayrıca lif özelliğinden kaynaklı olarak kişide mide boşaltım hızını yavaşlatır ve kişide tokluk süresinin uzamasını sağlar. 

•             Keten tohumunun yağı, omega-3 yağ asitlerinden olan α-linolenik asidin en zengin kaynaklarından birisidir. Keten tohumu tüketimiyle vücutta omega-6 ve omega-3 oranının dengelenmesine katkı sağlanır.

•             Yüksek omega-3 içeriği sayesinde; artrit, iltihap gibi problemler yaşayan kişilere fayda sağlar.

•             Keten tohumu, vücutta serbest oksijen radikallerinin miktarının azaltılmasını sağlayarak aterosklerozun gelişimini önler.

•             Şeker hastaları için önemli bir besindir. İçeriğinden kaynaklı olarak vücutta kan glikoz seviyesinin sabit tutulmasına fayda sağlar. Yani kan şekerindeki ani yükselmelerin önüne geçer. 

•             Yüksek lignan içeriği ile antioksidan özellik gösterir.

•             Lignan ve omega-3 içeriğiyle kansere karşı koruyucu etkisi vardır. 

•             Keten tohumu; E vitamini, B vitaminleri, magnezyum, demir, potasyum gibi vitaminler ve minerallerce zengindir. Bu açıdan kemik ve cilt sağlığını olumlu yönde etkiler.

•             Kadınlarda menopoz sendromlarının önlenmesine yardımcıdır. 

•             Yüksek fitokimyasal içeriği ile kardiyovasküler hastalıkların riskini azaltır.

KİMLERTÜKETMEMELİ

•             Hamile ve emziren kadınlar

•             Divertikül gibi hastalığı olan kişiler 

•             İlaçla birlikte tüketilmemelidir

•             Kansere karşı olumlu etkisi olsa da östrojenle ilişkili kanser türlerinde tüketimi önerilmez

•             Tüketim dozu aşılırsa bazı ilaçlarla etkileşime girebilir.

•             Potasyum içeriğinden kaynaklı olarak böbrek hastaları dikkatli şekilde tüketmelidir.

  • BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04
  • Pazar 27.3 ° / 21.2 ° false
  • Pazartesi 28.1 ° / 21 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 29.3 ° / 20.7 ° Güneşli

Antalya

19.05.2024

  • İMSAK 04:02
  • GÜNEŞ 05:39
  • ÖĞLE 12:59
  • İKİNDİ 16:48
  • AKŞAM 20:08
  • YATSI 21:39