Diyetisyen İpek Bayrakcı

Tarih: 26.06.2024 10:51

AVOKADO ve FAYDALARI

Facebook Twitter Linked-in

Tropik meyve cenneti olan güzel ilçemiz Gazipaşa’da yıllardır üretilmekte ve tüketilmekte olan avokadonun faydalarını bilmek oldukça önemli. Gelin bu faydalar nelermiş birlikte inceleyelim....
Avokadonun kökeni Meksikaya dayanır ve son zamanlarda sağlığa olan olumlu etkilerinin farkedilmesiyle birlikte oldukça popüler bir meyve haline gelmiştir. Ülkemizde sahil kesimlerde genellikle fuerte, bacon, hass ve zutano türlerinin üretimi yapılsa da avokadonun pek çok çeşidi bulunmaktadır. Besin bileşenlerine baktığımızda; %7-8 oranında karbonhidrat, %2 oranında protein,  %10-15 oranında yağ,  %5-6 oranında posa ve %72-78 oranında sudan oluşur. Tekli doymamış yağ asitlerince zengin olan avokado, diğer meyvelere kıyasla B1, folik asit ve yağda eriyen vitaminler (A,D,E,K) yönünden de zengin bir içeriğe sahiptir. Aynı zamanda da içerdiği glutatyon, β-karoten, zeaksantin gibi karotenoidler sayesinde avokadonun antioksidan kapasitesi de oldukça fazladır.
 

AVOKADONUN SAĞLIĞA FAYDALARI
• Avokado içerdiği karotenoidler, fenolik bileşikler, potasyum ve magnezyum ile kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu etki gösterir. 
• Yapılan çalışmalarda, avokado tüketiminin kişilerde; LDL kolesterol, total kolesterol ve trigliserit düzeylerinin azalmasına olumlu etki sağlayabileceği belirtilmiş.
• Tekli doymamış yağ asidi profili, A, C, E, K vitaminleri, posa, lutein ve zeaksantin içeriği ile metabolik sendroma karşı koruyu etki gösterir.
• İçerdiği antioksidan bileşikler ve biyoaktif fitokimyasallar sayesinde kansere karşı olumlu etkileri bulunur.
• İnsülin salınımını ve kan glikoz seviyesini dengeler. Böylece kilo kontrolüne yardımcı olur.
• Potasyum içeriği sayesinde tansiyonu dengeler.
• İçerdiği yağ asidi profili ile tokluk hissini arttırır. Yani iştah kontrolünü sağlamaya yardımcı olur.
• Lutein içeriği sayesinde katarakt ve sarı nokta hastalığına karşı kişiyi korur. Göz sağlığını olumlu yönde etkiler. 
• Avokadonun içeriğindeki antioksidanlar, yağ profili, E, C vitamini sayesinde cildi nemlendirir ve deri hastalıklarına karşı koruma sağlar. 
• Avokado yaprağı çayı içerdiği fitokimyasallar sayesinde, böbrek taşı ve idrar yolu enfeksiyonlarına karşı olumlu etki gösterir.
• Posa içeriği sayesinde kabızlık problemlerine karşı etkilidir.
• Antimikrobiyal, antiinflamatuar, antidiyabetik ve antikanserojenik etki gösterir.


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —