Uzm. Dyt. Selin Uçak


MEVSİMİNE UYGUN BESLENME, OCAK AYI


Sağlıklı beslenmenin en önemli adımı besinleri yetiştiği mevsimde tüketmektir. Meyve ve sebzeleri doğru zamanlarda tüketmek bağışıklığı güçlendirmek ve hastalıklara karşı vücut direncini arttırmak için özen gösterilmesi gereken faktörlerdendir. Günümüzde birçok meyve ve sebze mevsimi dışında ve neredeyse tüm yıl boyunca yetiştirilmekte ve bu durum ‘mevsimine uygun’ beslenme algısını bozmaktadır. Genetiği değiştirilmiş veya hormon takviyeleri ile yetiştirilmiş sebze – meyveler veya mevsimi dışında tüketilen balıklar sağlık için yarardan çok sağlığımızı zarar oluşturmaktadır.

 

Sürdürülebilir beslenmeyi öğrenmek, doğaya daha az zarar vermek ve hastalıklara karşı direncimizi arttırmak için yapmamız gereken ise mevsimsel besinlere yönelmekten geçiyor. Peki, Ocak ayı meyve ve sebzeleri nelerdir? Ocak ayında hangi balıklar tüketilebilir? İşte, Ocak ayında sofralarınızdan eksik etmemeniz gereken meyve, sebze ve balıklar…

 

OCAK AYINDA HANGİ SEBZELERİ TÜKETMELİYİZ?

 

Ocak ayı yılın ülkemizde en soğuk aylarından biri olduğu için soğuk havaya uygun yüksek miktarda posa içeren kök sebzeler bu mevsimde tüketime uygundur. Kök sebzeler yerin altında gelişirken zengin topraktan bol miktarda vitamin ve minerali, bitkinin yaprakları aracılığıyla da güneş ışığından önemli besleyici maddeleri depolamış, besin değeri ve lif miktarı yüksek sebzelerdir. Özellikle kompleks B vitamini grubu ve C vitamini, beta karoten ve mineraller açısından zengindirler. Antioksidan değerleri yüksektir, pek çok farklı iyileştirici etkiye sahiptirler.

 

Kök sebzeler kompleks karbonhidratlar açısından zengindir, bu nedenle bazı bireylerde çiğ tüketim durumunda gaz şikayetine neden olabilir. Bu kişilerin pişmiş halde tüketmesi gaz şikayetini engelleyecektir. İçerdiği lifler aynı zamanda sindirim sistemini çalıştırır ve düşük glisemik indeksli bir besin olmasını sağlar. Bu sayede kandaki şeker seviyesini dengeleyerek tok tutar.

 

Ocak ayında sağlıklı beslenmek için tüketmeniz gereken sebzeler;

•Pırasa

•Brokoli

•Karnabahar

•Ispanak

•Kereviz

•Yeşil kabak

•Kırmızı lahana

•Beyaz lahana

•Kırmızı turp

•Pazı

•Brüksel lahanası

•Havuç

•Pancar

•Şalgam

 

OCAK AYINDA HANGİ MEYVELERİ TÜKETMELİYİZ?

 

Biraz düşündüğümüz zaman doğanın bize tüm ihtiyaçları sunduğunu görürüz. Mevsimine uygun tüketilen meyveler tek ihtiyaçlarımızı karşılamaya uygundur. Daha sık hasta olduğumuz ve antioksidan vitamine ihtiyaç duyduğumuz kış aylarında C vitamini açısından zengin turunçgiller ve nar gibi antioksidan meyveler bolca bulunmaktadır.

 

Hastalıklardan korunmak için bu meyveleri sofranızdan eksik etmeyin;

•Portakal

•Greyfurt

•Mandalina

•Elma

•Armut

•Limon

•Nar

•Bal kabağı

•Ayva

•Yerli muz

 

OCAK AYINDA HANGİ BALIKLARI TÜKETMELİYİZ?

 

Balıklar üreme ve yağlanma mevsimlerine göre farklı dönemlerde daha lezzetli ve sağlıklı olabiliyorlar. Buradan yola çıkarak ocak ayında balık tüketecek olanlar hangi balıkları tüketmenin daha doğru olacağını araştırmaya başladılar. İşte ocak ayının vazgeçilmezi o balıklar…Ocak ayı hamsi, palamut, lüfer ve uskumru balıklarının en lezzetli olduğu aydır. Ocak ayında sardalya ve mezgitten uzak durulmalıdır.

 

Bu önerilere kulak vermek ve mevsimine uygun besinleri tüketmek doğaya daha az zarar verirken aynı zamanda daha besleyici besinle tüketmemize ve daha sağlıklı beslenmemize yardımcı olacaktır.

  • BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04
  • Pazar 27.3 ° / 21.2 ° false
  • Pazartesi 28.1 ° / 21 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 29.3 ° / 20.7 ° Güneşli

Antalya

19.05.2024

  • İMSAK 04:02
  • GÜNEŞ 05:39
  • ÖĞLE 12:59
  • İKİNDİ 16:48
  • AKŞAM 20:08
  • YATSI 21:39