Yeni yıl genellikle yeni kararla ve yeni hedeflerle gelir. Artık neredeyse hepimiz kendi iyiliğimiz için atacağımız her adımın gezegenimizin ve gelecek nesillerin de iyiliğine hizmet etmesi gerektiğinin farkındayız. Çünkü gezenimizin hasta olması, toprağın da, havanın da, suyun da ve bizim de hasta olmamıza neden olacaktır.
Gıda seçimlerimiz ve mutfaklarımızda kıllandığımız pişirme yöntemlerinde verdiğimiz yanlış kararlar gıda israfı ve iklim krizine ciddi oranda katkı sağlamaktadır. Verdiğimiz ‘daha akılcı’ kararlar hem kendi sağlığımızı hem de gezegenimizi korumak için oldukça önemlidir.
Unutmamalıyız ki, bizler doğanın sahibi değil; bir parçasıyız. Bu nedenle yaşamak için ihtiyaç duyduğumuz doğal kaynakları çok daha az ve verimli şekilde tüketmeyi öğrenmeli ve sürdürülebilir mutfak kültürünü hayatımıza entegre etmeliyiz.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün gıda israfını azaltmak için önerdiği 9 önemli ipucu;
Yemeğe başlarken tabağınıza tüketebileceğinizden daha fazla besin almadığınızdan emin olun.
Kalan yemekleri çöpe atmak yerine onları ertesi gün yemek yaparken malzeme olarak kullanın.
Fazla alışverişten kaçınmak için önceden alışveriş listesi yapın ve alışverişe aç karna gitmemeye özen gösterin.
Sebze ve meyveleri güzel ve çirkin olarak ayırmadan tüketilebilir olan tüm sebze ve meyveleri tüketin.
Tüketilemeyecek tüm atıkları değerlendirip kompost yöntemi ile gübreye çevirin. Kompost, yenebilir gıda atıklarının, ağaç, dal, yaprak parçalarının çürütülmesi, öğütülmesi sonucu elde edilen doğal gübreye deniyor. Çürütmenin genelde olumsuz bir anlamı vardır ama konu kompost olunca çürütmek yeniden yaşatmak demek. Bu gübreyle sebze, meyve ya da çiçek yetiştirirken kullandığınız toprak zenginleşiyor, toprağın iyi hava alabilmesi, işlenebilmesi kolaylaşıyor.
Gıdalarınızı buzdolabında daha uzun süre taze olarak saklanıp muhafaza edildiğinden emin olmak için buzdolabı sıcaklığınızı 1 ile 5 derece arasına getirin.
Alışverişten döndüğünüzde buzdolabı ve dolaplardaki besinlerin yerlerini değiştirin. Eskileri daha öne koyarak ilk onların tüketilmesini sağlayın ve gıda stoğunuz bitmeden alışverişe çıkmamaya çalışın. Elinizdeki ürünleri değerlendirmek açısından sizi teşvik edecektir.
Paylaşmak önemsemektir; hem karşınızdaki insanı hem de gıdayı önemseme anlamına gelmektedir. İhtiyacınızdan fazla olanı, ihtiyacı olanlar ile paylaşın.
Besinlerin üzerindeki son kullanma tarihi ve tavsiye edilen tüketim tarihlerinin anlamını bilin. Son tüketim tarihi (STT) geçen bir besinin tüketilmesi güvenli değilken, tavsiye edilen tüketim tarihi (TETT) geçen bir besini eğer hala eski özelliklerini taşıyorsa tüketebilirsiniz.
Yeni bir yıl yani kararlar almak ve hayatımızı daha iyi bir yere getirmek için büyük bir motivasyon kaynağıdır. Kötü alışkanlıklarımızdan kurtulmak, daha sıkı çalışmak veya kilo vermek gibi hayatımız için önemli olan kararların yanında doğaya daha az zarar vermek gibi bir karar alarak hepimizin ortak ve tek evi olan gezegenimize daha iyi bakmayı deneyebiliriz. Herkes 9 fikrin 9’unu da yapamayabilir ancak atılacak tek bir adımın yerimizde saymaktan daha iyi olacağını unutmamalıyız.
Umuyorum hepimiz için daha iyi bir yıla, daha iyi bir dünyaya..