Diyet ile alakalı doğru bilinen yanlışlardan belki de en önemlisi meyve şekerin zararlı olduğudur. Meyveler karbonhidrat, vitamin, mineral ve sağlık için yararlı bir çok bileşil içeren kompleks besinlerdir. Bu nedenle düzenli meyve tüketimi önerilmektedir.
Meyveler şeker midir?
Meyveler besin içerikleri gereği bir miktar şeker içermektedir ancak bunun yanında içerdiği posa sayesinde sağlıklı bir insan meyve tükettiği zaman kan şekeri kontrolsüz şekilde yükselmez. Bu konuyu açıklamak için küçük bir örnek verebiliriz. Kış aylarında sık sık tükettiğimiz portakalın suyunu sıkacak olursak 200 gramlık ortalama bir portakaldan yarım çay bardağı kadar portakal suyunu elde edeceğimizi görürüz. Buradaki portakal suyu meyvenin şekeriyken geriye kalan kısmı meyvenin posasıdır. Bu ikisi beraber tüketildiği zaman meyve daha uzu sürede sindirilir ve kan şekeri bir anda yükselmez.
Ne kadar meyve yemeliyiz?
Dünya Sağlık Örgütü sağlığın sürdürülebilmesi için her gün en az 3 porsiyon meyve tüketimini önermektedir. Bunun nedeni başta A ve C vitaminleri, vücudu dejeneratif hastalıklara karşı koruyan fitıkimyasallar ve posa için başlıca kaynağın meyveler olmasıdır. Her gün düzenli meyve tüketiminin faydaları saymakla bitmez ancak faydalarından bahsedebiliriz.
1. Kolesterolün düşmanı
2. Kas ve eklem gelişimini destekler
3. Diş çürümesini engeller
4. Bağırsakları düzenli çalıştırır
5. Bağışıklık sistemi geliştirir.
6. İdrar yolları enfeksiyonuna karşı korur.
7. Hücreleri yeniler
8. Alerjilere karşı koruyucu bariyer oluşturur.
9. Diyabet ve kireçlenmeyi engeller.
10. Kansızlığın tedavisinde kullanılır.
BAZI MEYVELERİN BESİN DEĞELRERİ
- 100 gramı 60 kaloridir.
- Proteinlerin sindirilmesine yardımcı bromelain enzimi ananasta bol bulunur ve bu yolla ananas şişkinlik, ödem ve inflamasyonun iyileşmesine yardım eder.
Greyfurt
- 1 orta boyu 80 kaloridir.
- C vitamini deposudur. ½ greyfurt c vitamini ihtiyacının %60’ını karşılar.
- Nikotinini vücuttan atımını kolaylaştırır.
- Lif içeriği ile kolesterolün düşürülmesinde yardımcıdır.
Muz
- 1 orta boyu 120 kaloridir.
- Potasyum kaynağıdır, bu nedenle yüksek tansiyon, kramp ve regl sancısını hafifletmektedir.
- Ülser tedavisine yardımcıdır.
- Özellikle ishal durumunda bağırsak hareketlerini düzenler.
Karpuz
- 2 dilimi 60 kaloridir.
- C vitamini, likopen, beta karoten ve antioksidan içeriği kanser dahil birçok hastalığa karşı koruyucudur.
- Potasyum içeriği le kan basıncını düzenler.
- Diüretik etkisi ile toksinler atımını kolaylaştırır.
- %80’den fazlası sudan oluşmaktadır.
Üzüm
- 1 küçük salkımı 60 kaloridir.
- 20’den fazla antioksidan içerir ve sağlık için çok faydalıdır.
- Üzüm çekirdeğindeki biyoflavanoidler ve resveratrol kan damarı ve hücre hasarına yol açan serbest radikallerin parçalanmasını sağlar.
- Karaciğer, böbrek ve bağırsakların detoksifikasyonuna yardım eder.
- Egzama ve bazo deri rahatsızlıklarında semptomların azaltılması için kullanılmaktadır.
Görüldüğü üzere her meyvenin kendine özel bir besin içeriği ve kendine özel bir yararı vardır. Bu nedenle düzenli meyve tüketmeye ve tükettiğimiz meyveleri çeşitlendirmeye özen göstermeliyiz.
