Tatlı tüketmeyi seven insanlar için en zor şeylerden biri sağlıklı alternatifler bulmak ve düşük kalorili tatlılar yapabilmektir. Bugün paylaşacağım birçok tarif hatırı sayılır miktarda enerji içerse de porsiyon kontrolü sağlandığı sürece ağırlık denetimi açısından risk oluşturmayacaktır.
Şekerli gıdaların diyette kısıtlanmasının en önemli nedeni kan şekerini çok hızlı yükseltmesi ve hızla düşürmesidir. Bu durum da tatlı yedikten sora uyku hali ve kısa süre sonra tekrar tatlı yeme davranışı ile ilişkilidir. Meyvenin tamamını içermeyen tüm tatlı alternatifleri basit şeker olarak değerlendirilebilir. Bunlara örnek olarak vermemiz gerekirse; elma suyu, pancar şekeri veya bal. Ancak muz, hurma, elma püresi gibi meyvenin tamamının kullanıldığı tatlılar posa ve vitaminleri de içerdiği için daha sağlıklıdır. Aynı zamanda içerdiği posa kan şekerinin daha yavaş yükselmesine yardımcı olur.
Bugün ise sizinle bir meyve olan hurma ile sağlıklı tatlılar paylaşacağım. Taze ve kurutulmuş meyve olarak tüketilmesinin yanında hurma, çeşitli gıda ürünleri olarak da kullanılmaktadır. Hurma suyu konsantresi, hurma şurubu, hurma pekmezi, sirke, organik asitler, marmelat gibi kullanımların yanında pastacılıkta katkı maddesi olarak ta kullanılmaktadır. Hurma meyvesinde %44-88 oranında karbonhidrat bulunur ve 100 gram hurmada 100 gram muza göre 2,5 kat fazla potasyum bulunur. Ayrıca, kalsiyum, magnezyum, demir ve vitaminler (A, B1, B2, niasin, C) bulunur. Hurmanın etli kısmında %0,2-0,5 yağ bulunurken çekirdeğindeki yağ oranı %7,7-9,7 arasındadır. Hurmada en az 15 çeşit mineral bulunur. Potasyum, bor, kalsiyum, kobalt, bakır, flor, demir, magnezyum, manganez, fosfor, sodyum, selenyum ve çinko bunlardan bazılarıdır. Posadan zengin olan hurmanın 40 gramında ise ortalama 3 gram posa bulunmaktadır.
1) TAHİN DOLGULU ÇİKOLATALI HURMA
• 1 adet Medine hurması
• 1 silme tk tahin
• 2 adet badem
Üzeri için;
• 5 g çikolata (1 kare)
Hurmayı parçalamadan çekirdeğini çıkarıp içine 1 tk tahin ve 2 adet badem ekleyip 5 dk buzdolabında bekletin. O sırada 5 g çikolatayı eritip hurmanın üzerine ekleyin ve 10-15 dk dondurucuda bekletin. Ara öğünde 1 adedini rahatlıkla tüketebilirsiniz.
2) HURMALI SMOOTHİE
• 1 su bardağı süt
• 2 hurma
• 1 silme tatlı kaşığı şekersiz fıstık ezmesi
• 1 silme tatlı kaşığı kakao
Hurmaların daha kolay parçalanması için 10 dk kadar ½ çb ılık suda bekletilmesi ve suyu ile robottan geçilir. Daha sonra kalan malzemeler robottan geçirilip isteğe bağlı buz ekleyerek veya ılık olarak tüketilebilir.
3) HURMALI MOZAİK PASTA
• 2 küçük muz
• 1 sb yulaf
• 1 yk kakao
• 1 sb süt
• 1 küçük paket eti burçak
• 10 adet ceviz
Adet muz ezilir. Diğer tarafta süt, yulaf ve kakao kısık ateşte 5 dakika pişirilir. Ezilmiş muz, pişirilen harç, parçalanmış bisküvi ve ceviz karıştırılıp harç haline getirilir. Karışım soğuduktan sonra streç filme sarılarak 1-2 saat derin dondurucuda bekletilir. Ve hazır…
Bu tatlıları tüketirken unutmamamız gereken en önemli şey porsiyon kontrolünü aşmamamız gerektiğidir. Yapılan tarifler tamamen ‘sağlıklı’ ‘fit’ ‘sınırsız tüketilebilir’ değildir. Sadece beyaz şekere alternatif olarak posa ve mineral içeren hurma kullanılarak tatlandırılmış tarifler sizinle paylaşılmıştır.
Tariflere dair görsel desteği @uzmdytselinucak hesabından ulaşabilirsiniz.
