“Kahvaltı günün en önemli öğünündür” sözü, herkesin sıklıkla başvurduğu bir cümle. Peki kahvaltıyı bu kadar önemli yapan nedir? Vücudumuz gece boyunca büyüme ve tamir amacıyla bol miktarda enerji harcar. Dengeli bir kahvaltı ile enerjinin yanı sıra protein ve kalsiyum seviyemizi gün başlarken takviye etmiş oluruz.
Akşam yemeği ile kahvaltı arasında yaklaşık 12 saatlik bir süre vardır. Bu süre içinde vücut, besin öğelerinin tümünü kullanır. Sabah kahvaltı yapılmazsa beyinde yeterince enerji oluşmaz. Bu durumda yorgunluk, baş ağrısı, dikkat ve algılama azlığı gibi sıkıntılar yaşanır.
Kahvaltı yapmayan çocuklarda okul başarısı düşer. Anlama kapasitesi, odaklanma ve konsantrasyon azalır. Vücut kendi depolarından kullanır ve hastalıklar karşısında direnci düşer. Açlık hissiyle birlikte yorgunluk ve bitkinlik oluşur.
ABD’de 50 bin kişiye ait sağlık verilerini inceleyen bir araştırmada, kahvaltıyı günün en önemli öğünü olarak düşünen ve uygulayan insanların vücut-kitle endekslerinin, öğle veya akşam yemeğine önem veren kişilerinkinden daha düşük olduğu görüldü. Araştırmacılar bunu, kahvaltının doygunluk hissini arttırmasına, günlük kalori alımını azaltmasına, içerdiği lifli besinler sayesinde diyet kalitemizi arttırmasına ve daha sonraki öğünler açısından insülin hassasiyetini geliştirerek diyabet riskini azaltmasına bağlamıştır.
Kahvaltı etmemenin kalp hastalıkları ve tip 2 diyabet riskini %20’den fazla arttırdığı belirtiliyor. Bunun nedenlerinden birisinin kahvaltının besin değeri olabileceği üzerinde duruluyor. İngiltere’de 1600 genç üzerinde yapılan bir araştırmada, düzenli kahvaltı yapanlarda lif ve folik asit, C vitamini, demir ve kalsiyum oranının daha iyi seviyede olduğu görülmüştür.
KAHVALTININ FAYDALARI
1.Kilo Verdirir!
Kilo vermeye kahvaltı ederek başlayın! Kahvaltı kan şekerini dengeliyor. Uzmanlar, sağlıklı bir kahvaltı ile güne başlayan kişilerin gün boyu tokluk hissederek daha az besin tüketeceklerini söylüyor. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta, kahvaltıda tüketilen besinlerin protein ağırlıklı olmasıdır. Sağlıksız besinlerden oluşan bir kahvaltı ne yazık ki kilo vermenizde olumlu rol oynamayacaktır. Öte yandan, kahvaltı yapmayanların çok daha hızlı kilo alabildiği de bilinmektedir. Bu nedenle, kilo kontrolü için kahvaltı şart…
2.Zihin Açar!
Güne kahvaltı ile başlandığında daha enerjik ve dikkatli olunduğunu biliniyor. Özellikle okul çağındaki çocukların zihinsel konsantrasyonları daha yüksek olur ve dikkatlerini daha iyi toplayabilirler. Bununla birlikte metabolizmaları da daha iyi çalışır. Düzenli kahvaltı yapan çocukların kavrama ve problem çözmede daha başarılı olduğu bilinmektedir. Günün ilk öğünün yetersiz ve düzensiz olması; çocuklarda motivasyon ve dikkat eksikliği, anlama güçlüğü hatta gelişme geriliğine neden olabilmektedir.
3.Verim Katar!
Sabahları yapılan sağlıklı bir kahvaltı sayesinde hissedilen uyku hali ve sersemliğin hem de başarının önündeki en büyük engellerden olan dikkat dağınıklığının önüne geçebileceğinizi biliyor muydunuz? Kahvaltıya zaman ayırarak hafızanızı güçlendirebileceğiniz gibi yaptığınız işlere ve becerilerinize de daha iyi odaklanabilirsiniz. Bu sayede sabah rutinlerinize daha başarılı ve verimli başlangıçlar yapabilir; pozitif enerji saçmaya sabahın erken saatlerinden başlayabilirsiniz!
PEKİ NE YİYELİM KAHVALTIDA?
1)Peynir, ekmek, zeytinden oluşan klasik kahvaltılardan sıkılanlar için yumurta, yoğurt veya yulaf tercih etmek daha az kalori almayı ve kilo kaybetmeyi sağlıyor.
2)Kahvaltılık gevrekler ve rafine edilmiş ekmekle tam tahıllı ekmek arasında yapılan bir araştırmaya göre, tam tahıllar içeren bir kahvaltı, sizi daha uzun tok tutması açısından avantajlı. Ekmek olarak tam buğday, çavdar, kepek de seçilebilir.
3)Yumurta, anne sütünden sonra en kaliteli protein. Aynı zamanda uzun süre tok tutucu etkiye sahiptir. Kilo vermeye çalışan ve yaşları 25-60 arasında değişen bireyler üzerinde yapılan bir çalışmaya göre, kahvaltıda iki yumurta tüketenler, poğaça tüketenlere oranla %65 daha fazla kilo kaybetti ve gün içerisinde daha enerjik olduklarının belirtti.