Uzm. Dyt. Selin Uçak

Tarih: 11.04.2022 01:15

MULTİVİTAMİNLER DIŞINDAKİ BESİN DESTEKLERİ NELERDİR?

Facebook Twitter Linked-in

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre Avrupa’da kadınların % 75’i multivitamin kullanıyor. Ancak kullanılan takviyeler hakkında bilinmesi gereken bazı püf noktalar bulunmaktadır ve dikkat edilmez ise kalıcı sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu yüzden takviye kullanmadan önce mutlaka doktorunuza veya bir sağlık uzmanına danışmalı ve bunun ardından kullanmalısınız. Aksi taktirde olası besin veya ilaç etkileşimleriyle karşı karşıya kalabilirsiniz.

 

Omega 3

Omega 3 balıkta ve belli bitki ve yemişlerde bulunan bir yağ asididir. Vücudumuz üretmediği için mutlaka dışarıdan alınması gerekiyor. Omega-3 ihtiyacımızı karşılamak için balık tüketebilir, chia tohumu gibi bitkisel omega kaynaklarını tüketebilri veya takviye alabiliriz. Balık tüketmeyen ve diğer yollarla yeterli omega-3 alamayan sağlıklı biriyseniz günde 1-1.5 g omega-3 takviyesi kullanmak gerekmektedir. Haftada 400 gram kadar balık tüketiminiz varsa dışarıdan Omega 3 alınmasına gerek yoktur.

 

Buğday Ruşeymi

Buğday ruşeymi besinlerin içine karıştırılabileceğimiz bir takviyedir. Genellikle kahvaltılık gevrek ve ara öğunlerin içine karıştırarak tüketilir. Gün içerisinde 1 yemek kaşığı kadarını yoğurdun içine eklenerek rahatlıkla tüketebilirsiniz. Yapılan çalışmalar toz formunun kapsül formuna göre daha etkili olduğunu göstermektedir. Kapsül olarak kullanmanın doğru olmamasının nedeni ise B grubu vitaminlerden zengin buğdayın en kaliteli faydalı kısmı olması. Ancak doğru dozda tüketmek için mutlaka bir sağlık personelinden yardım almak gereklidir.

 

Multivitamin

Bağışıklığımız düştüğünde, kış aylarında hafif soğuk algınlığı varsa, yoğun bir çalışma temposuna giriyorsak, sınava hazırlanacaksak, beslenme yetersizliği veya dengesizliği ile karşı karşıyaysak alınabilinir. Aslında sağlığınız için gerekli olan besin maddelerinin büyük çoğunluğunu meyve ve sebze bakımından zengin sağlıklı bir diyetle almanız gerekir. Fakat günlük kullanacağınız bir multivitaminle hepsini aldığınızı garantilemiş olursunuz.

 

Kullanmadan önce yapılan bir kan tahlili tür ne tür ve ne kadar vitamine ihtiyacınız olduğunu gösterecektir. Eğer B ya da C vitamininde üst limitte iseniz multivitamin size toksik etki yapabilir. Dahiliye hekimine görünüp danışmak gerekmektderir. C ve diğer vitaminlerin fazlalığı böbrekte ve karaciğerde birikebilir. Vitaminlerde yüksek doz zararlıdır. İlgili hekimin berlilediği dozu aşmamak gerektiği ve kadınlar ve erkekler için de ayrı dozlarda ve ayrı örüntülerde vitamin kullanıldığı unutulmamalıdır.

 

Ginko biloba

Özel bir besin takviyesi olan ginko biloba ciddi besin ve ilaç etkileşimi riski taşımaktadır. Bu nedenle kontolsüz tüketimi önerilmez.

 

D Vitamini

Dünya Sağlık Örgütü 6 aydan 5 yaşına kadar çocukların D vitamini almalarını önermektedir. Ülkemizde ise yetişkin popülasyonun yarısından fazlasının D vitamini eksikliği veya yetersizliği yaşadığı görülmektedir. D vitamini sağlıklı kemikler için gereklidir, bu nedenle eksikliğinin yaşanmaması için rutin olarak kan tahlili ile kontrol edilmelidir. Yüksek doz tüketimi ise toksik etki yaratabilir, kaçınmak için tahlil yaptırıp dozunu hekiminiz ayarlamalıdır.

 

Ekinezya

Kış aylarında vrya mevsim geçişlerindeimmün destekleyici olarak kullanılabilir. Çay formunda, takviye formunda veya pastillerle beraber alınabilir. Papatyagillerden bir bitki olduğu için alerjen etkiye neden olabilmektedir.

 

Nar çekirdeği

Çok kuvvetli antioksidandır. Dolayısıyla kansere karşı koruyucu etkisi vardır. Kalp ve damarları koruyor. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmektedir. Hastalıklara karşı koruyucu etki sağlar. Hap olarak tükettiğinizde güvenilir bir firmayı seçmeye özen gösterilmelidir.

 

Takviye Edici Gıdalar Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —