Uzm. Dyt. Selin Uçak

Tarih: 14.03.2022 13:46

MULTİVİTAMİN TAKVİYELERİ GEREKLİ Mİ / SAĞLIKLI MI?

Facebook Twitter Linked-in

Vitaminler doğal olarak gıda ürünlerinden alınabilen, vücudun yenilenmesi ve gelişmesinde önemli rol oynayan organik bileşiklerdir. Bu organik bileşiklerin günlük olarak alınması hayati bir önem taşır. Yaşam devam ettiği sürece farklı dönemlerde değişen seviyelerde vitaminlere ihtiyaç duyulur. İnsanların günlük yaşamda ihtiyaç duydukları çok sayıda vitamin türü mevcuttur. Her vitamin çeşidinin sağlık açısından farklı bir önemi ve görevi vardır. Yeterli miktarda vitamin alınmaması durumunda bazı rahatsızlıklar meydana gelebilir. İhtiyaç duyulan vitaminin doğal gıdalarla ya da takviye olarak hazırlanan ürünlerle karşılanması durumunda bu rahatsızlıklar önlenebilir. Vitaminlerin öncelikli olarak doğal kaynaklardan alınması önerilir. Düzenli sebze ve meyve tüketimiyle, ihtiyaç duyulan vitamin değerleri normal seviyede tutulabilir. Fakat yeterli ve düzenli beslenmenin sağlanamadığı durumlarda takviye olarak hazırlanan ürünler kullanılabilir.

 

Vücudun düzenli olarak faaliyetlerini sürdürmesi için bir kısmı yağda, bir kısmı suda çözünen vitaminlerin belirli bir düzeyde tutulması şarttır. Doğada bulunan gıda maddelerinin her birinde değişen miktarlarda vitaminler mevcuttur. Bunlardan en iyi şekilde faydalanmak için doğru zamanda doğru gıdayı tüketmek gerekir. Bazı kişiler ise bu ihtiyacı gidermek için takviye gıdalardan faydalanabilir. Vitamin ve gıda takviyelerini önerilen miktarda kullanmak koşuluyla yetersiz beslenme, emilim bozukluğu, ileri yaş gibi farklı durumlara sahip olan kişiler için oldukça etkilidir. Sağlık açısından vücudu dengede tutmaya yarayan ve yenilenmeyi destekleyen takviye ürünler, büyük oranda fayda sağlar. Gıdalar yoluyla alınan vitamin değerleri, genel anlamda herhangi bir zarar teşkil etmez.

 

Vitamin Takviyeleri

 

Birçok multivitamin kalsiyum, demir, magnezyum, potasyum ve çinko gibi mineralleri de içerir. Kişilerin ihtiyacına göre belirlenmesi gereken bu tercihler yanlış kullanıma bağlı organ hasarına sebebiyet verebilmektedir.

 

Vücut için yeterli ve dengeli olan bir sağlıklı beslenmede vitamin ve besin desteğine ihtiyaç yoktur. Fakat düşük enerji içeren diyet tüketenler, yeterli ve dengeli beslenemeyenler, vejetaryenler, veganlar, demir yetersizliği ve anemisi olanlar, gebe ve emziren kadınlar, menopoz sonrası kemik kaybı fazla olan kadınlar, yaşlılar, uzun süre ilaç kullananlar, besin alımını engelleyen alerjik hastalıkları olanlar, nutrisyon tedavisi alanlara kişisel ihtiyaçlarına uygun vitamin takviyesi almalılar.

 

Hangi Durumlarda Vitamin Eksikliği Görülür?

 

 

Vitamin Takviyeleri Kullanılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

 

 

 

Vitaminler her yaştan insanın günlük olarak ihtiyaç duyduğu önemli bileşiklerdir. Vitamin eksikliğinin giderilmemesi, istenmeyen durumlara yol açabilir. Bu ihtiyacı karşılamanın en doğru şekli, doğal besinler tüketmektir. Bazı tıbbi durumlar, genetik özellikler, yaş gibi faktörlerden dolayı yeteri kadar alınamayan vitaminler, takviye ürünlerden karşılanabilir. Vitamin takviyeleri kontrol altında ve bilinçli bir şekilde kullanıldıkları süre boyunca fayda sağlar. Bu ürünlerden en iyi şekilde verim almak için var olan eksiklik tespit edilmeli ve ona yönelik vitamin kullanımı gerçekleştirilmelidir. Vitamin takviyeleri, uygun dozda kullanıldığında vücutta eksik olan vitamin ve minerallerin doğru bir şekilde alınmasını sağlar. Vitamin takviyelerinden verimli bir sonuç elde etmek için kullanımdan önce kişilerin yaş ve genel sağlık durumlarının göz önünde bulundurulması gerekir.


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —