Uzm. Dyt. Selin Uçak


MEVSİMİNE UYGUN BESLENME, MART AYI


Sağlıklı beslenmenin en önemli adımı besinleri yetiştiği mevsimde tüketmektir. Meyve ve sebzeleri doğru zamanlarda tüketmek bağışıklığı güçlendirmek ve hastalıklara karşı vücut direncini arttırmak için özen gösterilmesi gereken faktörlerdendir. Günümüzde birçok meyve ve sebze mevsimi dışında ve neredeyse tüm yıl boyunca yetiştirilmekte ve bu durum ‘mevsimine uygun’ beslenme algısını bozmaktadır.  Mevsimi dışında meyve, sebze üretimi, üretim tekniklerinden ötürü hem ekonomik olarak ciddi bir maliyet oluşturuyor hem de karbon salınımı açısından iklim üzerinde olumsuz etkilere neden oluyor. Öte yandan meyve ve sebzeleri mevsiminde tüketmek sağlık açısından da önemlidir. İklim krizini önlemek için ise mevsümine uygun beslemek önem arz etmektedir.

 

 

Peki, Mart ayı meyve ve sebzeleri nelerdir? Mart ayında hangi balıklar tüketilebilir? İşte, Martr ayında sofralarınızdan eksik etmemeniz gereken meyve, sebze ve balıklar:

 

Mart Ayında Hangi Sebzeleri Tüketmeliyiz?

 

Yazın habercisi, ilkbaharın ilk ayı mart geldiğinde birçok meyve ve sebzelere yer açılır. Bahar aylarında reyonları renklendiren sebze ve meyveler sayesinde daha sağlıklı beslenmek için en iyi ortam hazırlanır.

 

 

Havaların ısınması ile kök sebzeler yerini yaz sebzelerine bırakmaya başlar. Özellikle kompleks B vitamini grubu ve C vitamini, beta karoten ve mineraller açısından zengin sebze ve meyveler, antioksidan değerleri yüksektir, pek çok farklı iyileştirici etkiye sahiptirler. Ayı zamanda turp kış sebzeleri de hava tüketilebilir durumdadır.

 

Ocak ayında sağlıklı beslenmek için tüketmeniz gereken sebzeler;

 

 

  • Pancar
  • Havuç
  • Kuşkonmaz
  • Turp
  • Ispanak
  • Brokoli
  • Kereviz
  • Marul
  • Nane
  • Maydanoz
  • Kereviz Tere

 

Ocak Ayında Hangi Meyveleri Tüketmeliyiz?

 

Biraz düşündüğümüz zaman doğanın bize tüm ihtiyaçları sunduğunu görürüz. Mevsimine uygun tüketilen meyveler tek ihtiyaçlarımızı karşılamaya uygundur. Daha sık hasta olduğumuz ve antioksidan vitamine ihtiyaç duyduğumuz kış aylarında C vitamini açısından zengin turunçgiller ve nar gibi antioksidan meyveler bolca bulunmaktadır.

Hastalıklardan korunmak için bu meyveleri sofranızdan eksik etmeyin;

 

 

 

Ocak Ayında Hangi Balıkları Tüketmeliyiz?

 

Balıklar üreme ve yağlanma mevsimlerine göre farklı dönemlerde daha lezzetli ve sağlıklı olabiliyorlar. Buradan yola çıkarak ocak ayında balık tüketecek olanlar hangi balıkları tüketmenin daha doğru olacağını araştırmaya başladılar.

İşte Mart ayının vazgeçilmezi o balıklar,

Levrek, kefal, gümüş, izmarit, mezgit, kalkan, kaya balığı, istavrit

 

 

İklim krizinde suyun rolü – 22 MART DÜNYA SU GÜNÜ

 

Dünya’daki suyun %69’u tek başına tarımda kullanılmaktadır ve mevsimine uygun olmayan sebze ve meyveleri üretmek için su kaynakları bilinçsizce tüketilmektedir.

Tarıma dayalı toplumların sürdürülebilir üretime devam edebilmesi için gelişmiş sulama teknikleri ve mevsimine uygun sebze ve meyve üretimine dikkat edilmelidir.

  • BIST 100

    9249,90%-0,61
  • DOLAR

    38,46% -0,03
  • EURO

    43,67% -0,11
  • GRAM ALTIN

    4105,32% 0,01
  • Ç. ALTIN

    6606,04% 0,00
  • Çarşamba 20.7 ° / 14.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 17.2 ° / 13.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cuma 20.3 ° / 12 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Antalya

30.04.2025

  • İMSAK 04:28
  • GÜNEŞ 05:57
  • ÖĞLE 13:00
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:52
  • YATSI 21:15