Diyetisyen İpek Bayrakcı


ARA ÖĞÜN ÖNERİSİ: YAĞLI TOHUMLAR

.


Yağlı tohumlar; yağ, protein, mineral, posa ve B grubu vitaminleri bakımından zengin olan besinlerdir. Ancak yüksek miktarda yağ içerirler bu sebeple günlük tüketim miktarlarına dikkat etmek gerekir. Bireylerin sağlık durumuna, fiziksel aktivitesine, yaşına ve cinsiyetine göre tüketim miktarının değiştiğini unutmamakta fayda var.  

 

Yağlı tohumlar kabuklu yapıda oldukları için nem içerikleri açısından küflenme riski taşırlar. Küflenmenin olmaması veya en aza indirilmesi için bu gıdaların saklanma koşullarına dikkat etmek gerekir. Yağlı tohumlar; vaktinde hasat edilmeli, soğuk ve düşük nemli ortamlarda kabuklu şekilde saklanmalı ve kabukları tüketileceği zaman kırılmalıdır. Yağlı tohumlar; fındık, antepfıstığı, yer fıstığı, badem, ceviz, çam fıstığı, kaju vb. gibi gıdaları kapsar. Gelin detaylarını birlikte inceleyelim… 

 

YER FISTIĞI 

• İçeriğindeki biyotinle tırnak, cilt ve saçlara fayda sağlar.  

• Magnezyum, oleik asit, niasin, bakırve çeşitli antioksidanları içerir; kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur.  

• Kasların ve sinirlerin sağlıklı çalışması için gerekli tiamin yer fıstığından bulunur. 

• İçeriğiyle kolesterolün düşmesine fayda sağlar. 

• Ancak alerjisi olan bireylerin dikkat etmesi ve doktora danışmaları gereklidir. 

 

BADEM 

• Antioksidan içeriği ile oksidatif radikallere karşı kanser riskini azaltıcı fayda sağlar.  

• İçeriğindeki magnezyumla kan basıncını düzenler ve şeker hastalığına fayda sağlar. 

• Fosfor, demir ve kalsiyum sayesinde kemik sağlığını pozitif yönde etkiler. 

• Doymamış yağ asidi gibi sağlıklı yağ asidi profili, antioksidan ve E vitamini içeriği sayesinde kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olur.  

• Badem protein içerir bu sayede iştah kontrolünü sağlayarak tokluk hissi arttırır. 

• Yüksek miktarda oksalat içerebileceğinden böbrek taşlarını tetikleyebilir. Bu sebeple fazla tüketmemek ve hastalık durumunuza göre tüketmek önem taşır. 

 

KAJU 

• İçerdiği antioksidanlar sayesinde vücuttaki serbest radikallerle savaşarak kalp sağlığına fayda sağlar. 

• Zengin bakır, manganez ve magnezyum içeriğiyle kemik ve beyin sağlığının korunmasına yardımcı olur. 

• Protein ve lif oranıyla kilo kontrolüne yardımcıdır. Kan şekerinin yükselme hızını düşürerek iştah kontrolünü sağlar. 

• Kabızlığa karşı olumlu etki gösterir. 

• İçerdiği vitaminler sayesinde cilt sağlığını korumaya yardım eder. 

• Çinko içeriğiyle negatif duyguların, stresin azalmasına yardımcı olur. 

• Magnezyum açısından zengindir bu sebeple serotonin salgılanmasına fayda sağlar. 

Sağlıklı günler dilerim… 

  • BIST 100

    9998,46%-0,31
  • DOLAR

    35,62% 0,17
  • EURO

    37,05% -0,06
  • GRAM ALTIN

    3124,79% 0,83
  • Ç. ALTIN

    4996,08% 0,73
  • Çarşamba 11.7 ° / 10.1 ° Şiddetli yağmurlu
  • Perşembe 14 ° / 8.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 13.7 ° / 10.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Antalya

22.01.2025

  • İMSAK 06:36
  • GÜNEŞ 07:59
  • ÖĞLE 13:14
  • İKİNDİ 15:55
  • AKŞAM 18:18
  • YATSI 19:36