Diyetisyen İpek Bayrakcı

Tarih: 27.12.2024 02:17

2025’E SAYILI GÜNLER KALA

Facebook Twitter Linked-in

2025’e girmemize sayılı günler kala yeni kararlar almaya ne dersiniz? Unutmamak gerekir ki, hayatınızda yapacağınız ufak değişimler sağlığınız için çok büyük önem arz eder. Hayatta her şey; aşamalı ve sırayla gerçekleşir. Peki 2025’te sağlığımız için atacağımız ufak adımlar, alacağımız yeni kararlar neler olabilir? Gelin birlikte inceleyelim. 

 

1) SAĞLIKLI BESLEN! 

Sağlıklı beslenme; yeterli, çeşitli ve dengeli beslenme demektir. Yani vücudunuzun ihtiyacını karşılayacak her besin grubundan yeterli miktarda tüketmeniz gerekir. İhtiyacınız olan günlük enerji miktarı her birey için farklılık gösterir. Bu yüzden lütfen sizin için planlanmamış diyetleri, etrafınızdaki kişilerin uyguladığı menüleri kendinize uygulamaya çalışmayın. Onun yerine 2025’te “AKDENİZ TİPİ BESLENME MODELİNİ” hayatınıza adapte etmeye çalışın.  

 

2) DURMA, HAREKET ET! 

Çoğumuz yoğun iş temposu sebebiyle hareket etmemek için kendimize bahaneler bulabiliyoruz. Ama 2025 bu bahaneleri ortadan kaldırdığınız ve daha fazla hareket etmek için kendinize hedef belirleyip söz verdiğiniz bir sene olsun. Dünya sağlık örgütü, yetişkinler için günlük 10.000 adım atılmasını veya haftalık en az 150 dakika orta şiddetli olacak şekilde fiziksel aktivite yapılmasını öneriyor. Siz de biliyorsunuz ki hareket ettikçe enerjiniz yerine gelir ve depresif ruh haliniz ortadan kalkar. Çünkü fiziksel aktivite, vücudunuzda mutluluk hormonu denilen serotonin ve endorfin hormonunun salgılanmasını sağlar. Dolayısıyla haftada en az 3 gün yürüyüş yapma kararı, kendiniz için çok ufak gibi gözüken ama büyük değişimleri beraberinde getirecek olan bir alışkanlık olacaktır.  

 

3) DÜZENLİ UYKU! 

Sağlıklı yaşamda en temel şeylerden birisi de düzenli uykudur. Vücudunuzun biyolojik bir saati vardır ve buna “sirkadiyen ritim” denir. Nasıl sabah gün aydınlanmaya başlayınca bütün her şey çalışmaya başlıyorsa vücudunuzda öyledir. Gündüz metabolizma çalışmaya başlar, vücutta yağ yakımı aktiftir ve metabolizma hızlı çalışır. Tam tersi akşam olduğunda ve hava karardığında her şey nasıl paydos veriyorsa; vücudunuzda da metabolizma yavaşlar ve dinlenme modu aktifleşir. Aslında bu durumun temelinde; “doğayla uyumlu yaşamak” yatmaktadır.  

 

3) HOBİ EDİN! 

Artan hayat stresiyle birlikte mental ve ruh sağlınız olumsuz yönde etkilenir. Vücudunuzda salgılanan stres hormonu olan kortizol artar bu da dolayı olarak vücudunuzun yağ yakım metabolizmasını baskılar. Bu yüzden stresinizi azaltmaya yardımcı olacak ve size yeni beceriler kazandıracak hobiler edinmek önemli bir adım olacaktır. Aynı zamanda bu sayede kendinizi fark edebilir ve hiç bilmediğiniz özelliklerinizi keşfedebilirsiniz. Bazen basit bir resim çizmek bile hayatınızda büyük değişimler yaratabileceği gibi, bir spor türüne başlamak, dans etmek veya yeni bir dil öğrenmek hayatınızda büyük bir fark yaratabilir.

 

4) ŞÜKRET! 

Sağlıklı yaşamak demek kişide herhangi bir hastalığın olmaması değil; ruhen, bedenen ve sosyal açıdan iyi olma halidir. İyi olma halinizi dengede tutacak şey ise pozitif bakış açınızdır. Hayatta ne kadar olumsuzluğu görmeye odaklanırsak o kadar negatif ruh hali içinde oluruz. Yaşam; görmeye alıştığımız için fark edemediğimiz güzelliklerle doludur. Bu yüzden bu yeni yılda; sevmeyi, çokça şükretmeyi, teşekkür etmeyi ve sahip olduklarınızın değerini bilmeyi alışkanlık haline getirin.  

Herkes için yeni yılın tüm güzellikleriyle ve sağlıkla gelmesini dilerim… 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —