ZİRAİ DON MESAİSİ

İlçenin iç kesimlerinde hava sıcaklığının sıfırın altına düşmesiyle üreticiler, seralarını zirai dondan korumak için gece boyunca nöbet tuttu. Sobalar yakıldı, sera içindeki sıcaklık sabaha kadar kontrol edildi.

GÜNDEM 7.02.2025 23:59:00 0
ZİRAİ DON MESAİSİ

Türkiye’nin önemli örtüaltı üretim merkezlerinden biri olan Gazipaşa’da çiftçiler, hava sıcaklığının gece saatlerinde sıfırın altına düşmesiyle seralarında sobalar yakarak ve sisleme sistemlerini çalıştırarak ürünlerini soğuktan korumak için zirai don nöbeti tuttu. Gazipaşa’nın bazı mahallelerine, üreticiler seralarındaki ürünlerini korumak için sabaha kadar zirai don mesaisi yaptı.  

 

ÜRETİCİLER GECE BOYU MÜCADELE ETTİ

 

Gece saatlerinde Gazipaşa’daki sıcaklık 5, hissedilen sıcaklık ise sıfırın altına düştü. Seralarda ortalama sıcaklığın korunması için sobaların düzenli olarak yakıldı, temizlikleri yapıldı, sisleme sistemleriyle seraların nem oranı arttırıldı. Üreticiler, hava sıcaklığının 3 derecenin altına düştüğü anlarda sobaları yaktıklarını ve sık sık termometreleri kontrol ettiklerini ifade etti.

 

NÖBET SABAHA KADAR SÜRDÜ

 

Üreticiler, gece boyunca devam eden zirai don nöbetinde, özellikle biber, domates, salatalık, patlıcan gibi hassas sebzelerle muz ve mango gibi tropikal meyve seralarında, ısıtma sistemlerini devreye sokarak don zararını önlemeye çalıştı. Akşam saatlerinde başlayan nöbet, sabahın ilk ışıklarına kadar sürdü.

 

Kırsal mahallelerde açıkta bulunan su birikintileri ise don etkisiyle buz kütlesine dönüştü. 

 

DON TEHLİKESİ GAZİPAŞA’NIN DIŞINDA DİĞER İLÇELERDE DE ETKİLİ OLDU

 

Gazipaşa’nın yanı sıra, Alanya, Manavgat, Serik, Döşemelatı, Konyaaltı, Kaş ve Demre gibi ilçelerde de çiftçiler, zirai don nöbeti tutarak ürünlerini korumak için gece boyunca seralarında bekledi. Don tehlikesine karşı alınan önlemler sayesinde üreticiler, ciddi bir zararla karşılaşmadı.

 

Zirai don riski, Serik ilçesinde daha çok hissedildi. Burada biber üretimi yapan İbrahim Uslu, "Sezon soğukların gelmesiyle başladı. Uykusuz gecelerde soba yakmaya devam ediyoruz. Ürünleri sağlıklı yetiştirmek için bu saatte komşularla beraber akşamın geç vaktinde nöbete başlayıp, sabahın ilk ışıklarına kadar ürünleri kontrol ediyoruz. Ekmeğimizin peşindeyiz, kolay ekmek yok. Her gün soba yakıyorsun, külünü temizliyorsun. Kolay bir iş değil. Üretim zor iş. Gece sık sık dereceleri kontrol ediyoruz. Dereceler düştüğü zaman seralarımızı kontrol ediyoruz" dedi.

 

"BİTKİ ÜŞÜMEYE BAŞLAR"

 

Çiftçi Abdullah Çetin ise, "Seraları don vurmasın diye gecenin 3'ünde kalkıp geliyoruz. Çocuklarımızın rızkını kazanmak için mücadele ediyoruz. Şu an nöbetteyiz hep beraber. Komşularla beraber birbirimize destek oluyoruz. Ortalama 3 derecede sobalarımızı yakıyoruz. Çünkü çok bekletirsen bitki üşümeye başlar, o yüzden erken yakmaya çalışıyoruz" diye konuştu. 

Anahtar Kelimeler: ZİRAİ MESAİSİ