ZEYTİNDE KIZIL KURDA DİKKAT!

Antalya Ticaret Borsası (ATB) 4. Meslek Komitesi Üyesi ve Büyükakça Zeytincilik sahibi Zafer Tan, üreticileri zeytin kızıl kurduna karşı uyardı.

GÜNDEM 13.10.2023 17:49:00 0
ZEYTİNDE KIZIL KURDA DİKKAT!

TÜRKİYE’NİN birçok noktasında olduğu gibi, Gazipaşa’da da bazı mahallelerde zeytin hasadı başladı. Hasat için bahçesine giden birçok üretici, olgunlaşan zeytinlerde kızıl kurdu ile karşılaştı. Zeytin meyvesinin üzerinde görülen zeytin kızıl kurdunun meyveye zarar verdiğini söyleyen Antalya Ticaret Borsası (ATB) 4. Meslek Komitesi Üyesi ve Büyükakça Zeytincilik sahibi Zafer Tan, zeytin üreticilerine zeytin kızıl kurdu hakkında uyarılarda bulundu. 

 

“ZARAR GÖRMÜŞ MEYVELER GELİŞEMEZ”

Zeytin kızıl kurdunun, meyvenin kabuğundan çekirdeğin bulunduğu noktaya kadar zarar verdiğini dile getiren Tan; “Zeytinin meyvesinde olan zeytin kızıl kurduna dikkat edelim. Zarar görmüş meyveler gelişemez, buruşup kurur ve dökülmeye başlarlar. Kuruma esnasında yara yerlerinin kenarları kabarır ve ortası çökük karakteristik bir durum alır. Zararlıların meyvede yapmış olduğu tahribat, ürün kaybına sebep olmaktadır” dedi.

 

MÜCADELE YÖNTEMLERİ VAR MI?

Tan, “Zeytin kızıl kurdu yumurtalarını zeytin sineğinin yumurta bıraktığı deliklere bırakır. Bu nedenle zeytin kızıl kurdu yumurtası, zeytin sineğinin yumurtasından önce açılırsa çıkan larva zeytin sineğinin yumurtasını tahrip etmekte hatta yumurtanın içini boşaltarak, sadece yumurtanın zarını bırakmaktadır. Buna karşın zeytin sineği yumurtası önce açılırsa çıkan larva çekirdeğe doğru ilerleyip, yaşamını sürdürmektedir. Oysa zeytin kızıl kurdu meyvenin hemen kabuk altında açtığı oyukta larva dönemini tamamlayabilmektedir. Böylece zeytin meyvesi içinde her iki tür de yaşamını sürdürebilmektedir. Zeytin kızıl kurdu ile bulaşık meyvelerde 2-3 mm çapta küçük, yuvarlak ve hafifçe içe çökük, koyu kahverengi lekeler oluşur. Bu lekeler daha sonraları 5-7 mm’ye kadar ulaşıp, kuru leke görünümü alır. Meyve dokusu da kabuktaki lekenin altında kahverengileşip, çürür ve yer yer boşluklar oluşur. Bu meyve dokusunda oluşan yaralardan funguslar girer ve lekeler büyüyüp, belirginleşir. Zeytin zayıflar ve meyve dökümleri görülür. Mücadele yöntemleri kültürel önlemler pupaların yok edilmesi için kış aylarında toprağın sürülmesi gerekmektedir. Kimyasal mücadele zeytin kızıl kurdu varlığı zeytin sineğine bağlı olduğu için zeytin sineğine karşı uygun ve etkili bir mücadele yapılması durumunda sorun olmamaktadır. Bu nedenle zeytin kızıl kurdunun kimyasal mücadelesi bulunmamaktadır” >Aysel YILDIZ


Anahtar Kelimeler: ZEYTİNDE KIZIL KURDA DİKKAT!