.
Büyükakça Zeytincilik sahibi Zafer Tan, zeytin hasadının yaklaşmasıyla birlikte üreticilere öneli bir uyarıda bulundu. Eylül ayı içinde yapılan hasadın ekonomik kayba yol açacağı dile getiren Tan, “Son zamanlarda üreticiler arasında erken hasat yapmak için yarış başladı. Bu durum yağın kalitesini düşürür, ekonomik kayba neden olur” dedi.
ULUSAL Zeytin Konseyi Antalya Temsilcisi ve Güney Akdeniz Rekolte Tespit Komisyonu Üyesi, Antalya Ticaret Borsası 4. Grup Meslek Komitesi Üyesi Büyükakça Zeytincilik sahibi Zafer Tan, zeytinde hasat konusunda uyarıda bulunarak, zeytin hasadının eylül ayı içinde yapılmaması gerektiğini söyleyerek, erken hasadın neden olacağı olumsuzluklar hakkında bilgi verdi.
“YAĞIN KALİTESİ ÖNEMLİ”
Sezon içinde sıkılan zeytinlerden elde edilen yağın kaliteli olması için yağ oranının önemine dikkati çeken Tan, “Son zamanlarda üreticiler arasında erken hasat yapmak için yarış başladı. Bu hem ülke ve bölge ekonomisi son derece sağlıksız bir tutum. Çünkü zeytinin yağ miktarı belirli bir tarihten sonra istenen seviyeye ulaşıyor. Bunun da yüzde 17-20 olması lazım” dedi. Tan, en erken ekim ayında başlaması gereken erken hasadın daha önce yapılması halinde yağ oranının daha da düştüğünü belirterek, zeytinin hangi koşullarda toplanması gerektiği hakkında da bilgiler verdi.
“HASAT İŞÇİLİĞİ MALİYETİ ETKİLER”
Zeytin toplama zamanının bölgelere ve iklim durumuna göre değiştiğini belirten Tan, şu ifadeleri kullandı: “Hasat işçiliği, zeytin üretiminde maliyeti etkileyen en önemli unsurların başında gelir. Öte yandan ürün kalitesine ve hasat biçimine göre boş yıllarda da ürün alımını etkilemesi gibi nedenlerle hasat, üzerinde dikkatle durulması gereken bir işlemdir. Hasada dip zeytinlerin toplanması ile başlanır. Kendiliğinden ağaç altına düşen zeytinler genelde yüksek asitli yağ verdiklerinden ayrı olarak toplanır ve yağhaneye gönderilir. İkinci olarak yeşil sofralık zeytinler toplanır. Bu zeytinlerde toplama zamanı tane renginin yeşilden sarıya döndüğü dönemdir. Yeşil zeytin salamurası için önce iri zeytinler toplanmalı, sonradan irileşen ikinci ya da üçüncü elle toplanmalıdır. Yağlı zeytinlerde olgunluğun başlangıcında yağ oranı düşük olup mevsim ilerledikçe artar, tane yumuşar ve elle sıkınca suyu akar”
“GEÇEN YIL ZEYTİNDE DÜŞÜŞ YAŞANDI”
Geçtiğimiz yıl Türkiye’de iklim krizi nedeniyle verimin düştüğünü ancak bu etkinin Avrupa’daki kadar yüksek olmadığını dile getiren Büyükakça Zeytincilik sahibi Zafer Tan, “2023 yılında ülke genelinde zeytin üretimimizde ortalama yüzde 50’ye yakın düşüş oldu. Bu sert düşüşe rağmen biz yine de dünyanın zeytin üretimini karşılayabilen Akdeniz ülkelerinden daha iyi durumdayız. Zeytinyağının sahip olduğu özelliklere göre sızma yağa daha çok talep geliyor. Toplama zeytinden ziyade dökme zeytin ihracatı daha yoğun” ifadelerini kullandı. >Geylani TOPALOĞLU