ZEYTİNCİLERE KRİTİK UYARI

Ulusal Zeytin Konseyi Antalya Temsilcisi Tan, pamuklu bite karşı zeytin üreticilerini uyardı. “Sadece zarar gören dallar ilaçlanmalı” diyen Tan, doğru ilaç ve doz kullanımıyla zeytinde verim kaybının önlenebileceğini belirtti.

GÜNDEM 1.05.2025 12:51:00 0
ZEYTİNCİLERE KRİTİK UYARI

Ulusal Zeytin Konseyi Antalya Temsilcisi, Güney Akdeniz Rekolte Tespit Komisyonu Üyesi ve aynı zamanda Büyükakça Zeytincilik sahibi Zafer Tan, zeytin üreticilerini bahar aylarında etkisini artıran pamuklu bit zararlısına karşı uyardı. Zararlının, özellikle mart, nisan ve mayıs aylarında, yani zeytinin çiçeklenme döneminde görüldüğünü belirten Tan, bu dönemde üreticilerin dikkatli ve bilinçli olması gerektiğini vurguladı. Tan, "Eğer bahçede zeytin güvesi gibi diğer zararlılara karşı ilaçlama yapılmışsa, pamuklu bit için ekstra bir mücadeleye gerek olmayabilir. Ancak yoğun zarar gözlemleniyorsa, sadece zarar gören dallara müdahale edilmelidir" dedi.

 

ÜRÜN KAYBI VE KALİTE DÜŞÜYOR

 

Pamuklu bitin çiçek tomurcuk ve saplarının öz suyunu emerek zeytin ağaçlarının direncini düşürdüğünü, bunun da çiçek dökülmesine ve meyve tutumunda zayıflamaya neden olduğunu belirten Tan, “Zeytin tomurcuklarının boğum aralarında pamuksu bir yapı oluşturarak bitkinin gelişimini sekteye uğratıyor. Bu durum hem rekolte kaybına hem de ürün kalitesinin düşmesine neden oluyor. Zamanında ve doğru müdahale şart” ifadelerini kullandı.

 

RUHSATLI İLAÇLAR VE DOĞRU UYGULAMA HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

 

Zafer Tan, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından zeytinde pamuklu bite karşı ruhsatlandırılmış ilaçların doğru ve bilinçli kullanımının önemine değinerek, kullanılacak ilaçların hem etkin madde oranlarına hem de uygulama dozlarına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Zeytinde pamuklu bit zararlısına karşı önerilen ilaçlar arasında ithal ve yerli üretim olmak üzere SANCTUM, VANTEX 60 CS, KİTİNEX KAPSÜL, JUNKO 50 CS, MENDOZA 50 CS, KARATE ZEON, LAMDEX 50 CS, BLOVE, TEKVANDO KAPSÜL, ERVANDO CS, NINJITSU CS, ENTOLAM, REDSUNNY PENTA CS ve MEGAMAX EXTRA CS yer alıyor. Bu ilaçların büyük kısmı Lambda-cyhalothrin ya da Gamma-cyhalothrin etken maddesine sahip olup, genellikle 30 ml ilacın 100 litre suya karıştırılmasıyla uygulanıyor. SANCTUM için bu dozaj 50 ml/100 L su iken, VANTEX 60 CS için 15 ml/100 L su olarak tavsiye ediliyor. İlacın hasat öncesi bekleme süresi ise ürüne göre 3 ila 7 gün arasında değişiyor.

 

BİLİNÇLİ MÜCADELE VERİMİ ARTIRIYOR

 

Tan, üreticilerin bu tür zararlılara karşı bilinçli mücadele vermesi halinde hem ürün kaybını önleyeceklerini hem de kaliteyi artıracaklarını belirtti. İlaçların etikette yazan dozlara ve uygulama talimatlarına göre kullanılması gerektiğini vurgulayan Tan, “Zeytin üretiminde başarı, sadece toprağa değil bilgiye de yatırım yapmaktan geçiyor. Bu nedenle üreticilerimiz bölgedeki tarım danışmanlarıyla iş birliği içinde hareket etmeli, bilinçsiz ilaçlamadan kaçınmalıdır” dedi. 

Anahtar Kelimeler: ZEYTİNCİLERE KRİTİK UYARI