YÜKSEL, “ÜRETİCİ DE KOMİSYONCU DA KAZANACAK”

.

GÜNDEM 13.02.2024 10:01:00 0
YÜKSEL, “ÜRETİCİ DE KOMİSYONCU DA KAZANACAK”

İYİ Parti Gazipaşa Belediye Başkanı Adayı Mehmet Yüksel, Gazipaşa Toptancı Hali’ne yaptığı ziyarette önemli açıklamalarda bulundu. Yüksel, yapacağı ilk işlerden birinin Gazipaşa’ya üretici birliği kurmak olduğunu söyleyerek, “Hem üretici, hem komisyoncu kazanacak” dedi. 


31 MART Mahalli İdareler Seçimleri’ne yönelik yaptığı çalışmalarda Gazipaşa’yı karış karış gezen ve her kesimden insanla bir araya gelen İYİ Parti Gazipaşa Belediye Başkanı Adayı Mehmet Yüksel’in durağı Gazipaşa Yaş Sebze ve Meyve Toptancı Hali oldu. İYİ Parti İlçe Başkanı Yunus Görgülü ve teşkilat üyeleriyle birlikte üreticileri ve hal Komisyoncularını ziyaret eden Yüksel, Gazipaşa Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Hamdi Fidan ve yönetimiyle de istişarelerde bulundu. Dernek Başkanı Fidan’dan komisyoncuların ve çiftçilerin sorunlarını dinleyen Yüksel, belediye başkanı seçildiği takdirde hem üreticinin hem de komisyoncunun kazanacağı projeleri olduğunu vurguladı. 


“KOMİSYONCU SİSTEMİNİ KORUYACAĞIZ”
Halde komisyoncu sisteminin korunmasını gerektiğini vurgulayan Yüksel, “Bu sistemi koruyamazsak, küçük çiftçide bir süre sonra ekim yapamayacaktır. Çünkü çiftçi ekim yaparken ne yapıyor? Avansını, tohumunu, ilacını, gübresini komisyoncunun garantisiyle alıyor. Çiftçi ödemezse o parayı mecbur komisyoncu ödüyor. Ürününü getiriyor komisyoncuya teslim ediyor. Bu bağlamda tahsilat diliminde çiftçilerimizin bir sıkıntısı yok. Arada tüccardan alamadığımız paranın riski ve sorumluluk yükü de komisyoncuda. Dolayısıyla bu kadar önemli bir sistemin yeniden revize edilmesi ve komisyoncu sistemini korumamız gerekiyor. Eğer ki revize edilmeden devam ederse yarın bir gün marketler ekim yaptırıp çiftçiyi istediği gibi kullanacaklar ve küçük çiftçimizin yaşama şansı kalmayacaktır” dedi.


“HAL KAYIT SİSTEMİ YENİDEN DİZAYN EDİLMELİ”
2012 yılında çıkarılan Hal Yasası’nın halciyi korumadığına değinen Yüksel, “Bu sistem halcinin gücünü tamamıyla sıfırlıyor. Hal Kayıt Sistemi de yeniden tasarımlanmalı. Benim çiftçim benim vatandaşım üretmişse ilgili yerlere aracı olanda benim komisyoncum olmalı ve bu kayıt altında olmalı. Biz ne kadar ürettiğimizi bilmiyoruz? Bugün en önemli ürün çeşitlerinden birisi olan pamuk arazilerini muz bahçeleri yaptık. Stratejik bir üründür pamuk. Narenciye bahçelerini sistemden yok ettik. Gazipaşa özeline gelirsek yarı tropik bir yapısı var. Bu durumda güzel değerlendirmemiz lazım. Belediye Başkanı olduğumuz takdirde bu ürün çeşitliliğimizin de yeniden planlaması üzerine çalışmalarımız var” diye konuştu.
 

“ÜRETİCİ BİRLİĞİ KURACAĞIZ”
Anamur’da Manavgat’ta üretici birliklerinin olduğunu ancak Gazipaşa’da üretici birliğinin bulunmadığına dikkat çeken Yüksel, “Ürettiğimiz mala sahip çıkmalıyız. Stratejik ürünleri zamanında ekmemiz gerekiyor. Ancak en önemlisi de iki tane üç tane büyük marketçiye çiftçilerimizi teslim ettirmemeliyiz. Mal bizimse stratejik olarak pazarlama noktasında da Belediye, Ziraat Odası, Hal Komisyoncular Derneği gruplarıyla koordineli çalışmak zorundayız. Bu ayağın birisi eksik olursa bu sistemde başarı çıkmaz. Bunun için öncelikli olarak üretici birlikleri kuracağız” dedi.
 

“DENEME YANILMA YÖNTEMİNİ BIRAKACAĞIZ” 
Belediye olarak üreticinin planlı ekim yapması için ellerini taşın altına koyacaklarını ifade eden Yüksel, “Üniversitelerle, işbirliği protokolü yapmak istiyoruz. Burada yapacağımız işbirliği nedir? Özellikle toprak çeşitliliğimiz, iklim yapılandırması, birde hangi çeşidin nerde olabileceği ile ilgili çiftçimize yol gösterecek bir sistem kurmaya yönelik bir iş birliği yapacağız. Şuan çiftçimiz deneme yanılma yoluyla ürünlerini ekiyor. En basit örnekle; avokadoda 10-15 civarında ekilen çeşit var. Ama bunların hangisinin rantı fazla, hangisinin rantı yok? Hangi çeşit hangi toprakta daha iyi yetişir şeklinde çiftçinin elinde bir veri olması gerekiyor. Bu sorunu da ortadan kaldıracak çalışmalarımız ve projelerimiz elimizde mevcut” ifadelerini kullandı. 
 

“SADECE ÜRETMEK YETMEZ”
“Oluşacak pazarlara göre de üretim yapabilirsek hem çiftçimiz zenginleşecek” diyerek sözlerini sürdüren Yüksel, “hem buradaki komisyoncu zenginleşecek ve sıkıntısız bir süreç geçirmiş olacağız. Stratejik ürünleri de eklediğimiz zaman dünyanın öbür ucuna da satışını gerçekleştirebileceğiz. Kısacası yapacak çok işimiz var. Ben belediyeciliği asfalt, beton döken, iki parke yapan bir kurum olarak görmüyorum. Aşmamız gereken, imar problemimiz, turizm altyapısı ile ilgili üreticilerimizin çektiği çok ciddi problemlerimiz var. Daha bugün Cumhuriyet Meydanı’nın imar sorunu bile çözülememiş. Yükümüzün farkındayız, hizmet aşkıyla hepsinin üstesinden geleceğimizi, çiftçimize de hak ettiği değeri vereceğimizi biliyoruz” şeklinde konuştu. >Selçuk ÖZTÜRK


  • BIST 100

    9975,61%2,06
  • DOLAR

    33,99% -0,19
  • EURO

    38,03% 0,35
  • GRAM ALTIN

    2829,33% 0,96
  • Ç. ALTIN

    4600,73% 0,27