YKS TERCİHLERİ NASIL YAPILMALI?

Psikolojik Danışmanı ve Eğitim Gücü Sen Gazipaşa İlçe Temsilcisi Özkan Uçak, Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ardından tercih yapacak öğrencilere YKS tercihleri hakkında önemli bilgiler verdi.

EĞİTİM 29.07.2022 13:41:00 0
YKS TERCİHLERİ NASIL YAPILMALI?

YKS tercihleri nasıl yapılmalı? Sorusunda ayrıntılı şekilde cevap veren Uçak, “Bu yıl ÖSYM tarafından baraj puanı uygulamasına son verildiği için sınava giren öğrenci sayısında geçtiğimiz yıllara oranla bir artış oldu. ÖSYM’nin yayınladığı verilere göre sınavın birinci kısmı olan TYT ‘de sınavı geçerli aday sayısı 3.008.029, AYT kısmında 1.852.635 ve YDT kısmında 132.479 olmuştur. YKS’de 96 bin 518 aday ise sıfır çekmiştir. Ön lisans ve lisans toplam kontenjan ise 1 milyon 61 bin 686 olarak açıklanmıştır. Sınava başvuran aday sayısı bir önceki yıla göre 641.928 kişi artarken kontenjanlar 203.570 artmıştır.

Bazı bölümlerde uygulanan baraj puanları ise hala devam etmektedir.

* TIP 50 BİN

* DİŞ HEKİMİ 80 BİN

* ECZACILIK 100 BİN

* HUKUK 125 BİN

* MİMARLIK 250 BİN

* MÜHENDİSLİKLER 300 BİN

* ÖĞRETMENLİKLER 300 BİN barajında öğrenci alacaklardır.

Sınav sonuçları açıklandı artık sırada üniversite tercih dönemi var. Peki, bu sene üniversite tercihleri yaparken nelere dikkat edeceğiz? Öncelikle puanın önemli olmadığını sadece başarı sırasını dikkate almamız gerektiğini belirtelim. Yeteneklerinize ve ilginize göre istek sıranızla tercihlerinizi yapabilirsiniz. Tercihlerinizi yaparken 2021 yerleştirme verilerinden yararlanacaksınız. Bunu yaparken başarı sıranızın yarısı ile iki katını kapsayan bir havuz oluşturup buradan isteklerinize göre tercih listenizi oluşturmanız yararınıza olacaktır. Toplam 24 tercih hakkınız bulanmaktadır. Tercihlerinizi yaparken istemediğiniz şehir, istemediğiniz üniversite ya da bölümü veya hatır gönül için birinin yazmanızı istediği programı tercih listenize almayın. Unutmayın o bölümü anneniz, babanız ya da bir başkası değil siz okuyacaksınız.

Her yıl bölümlerin başarı sıraları değişebilir bunu etkileyen bir takım faktörler vardır. Bu faktörler ise şunlardır:

* Alan bazında (sayısal, eşit ağırlık vs.) genel kontenjanların artması ya da azalması.

* Bölüm bazlı kontenjanların değişmesi.

* Ekonomik sebepler( yurt, ulaşım, yemek, vakıf üniversitesi ücretleri vs.)

* Değişen beklenti ve ihtiyaçlar ( tarım, teknoloji vs.)

KONTENJANI EN ÇOK ARTAN BÖLÜMLER

*Bilgisayar Mühendisliği- 1102

*Görsel İletişim Tasarımı-906

* Tıp- 802

* Yazılım Mühendisliği- 668

* Elektrik ve Elektronik Mühendisliği- 657

* Hemşirelik- 587

* Psikoloji- 548

Kontenjanı en çok azalan bölümler ise;

* Spor yöneticiliği- 879

* Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon- 717

* Sağlık Yönetimi- 581

* İşletme- 455

* Rekreasyon- 434

* Tarih- 422

* Beslenme ve Diyetetik- 407

Normalde bu zamana kadar adayların tercih edeceği bölümleri belirlemiş olması lazım ama diyelim ki adayın kafası karışık ya da birkaç bölüm arasında kararsız; o zaman ne yapılmalı? Bu durumlarda öncelikle en doğru kaynak okul psikolojik danışmanlarıdır. Bunun yanında aday, kararsız kaldığı programları incelemelidir. Programın kaynaklık ettiği meslekte, konuşarak mı üreterek mi yoksa geliştirerek mi bir iş yapılmaktadır, üniversite adayı hangi durumlar için kendini daha uygun bulmaktadır. Adaylar, bu soruları sormalıdır. Ayrıca bu konuda meslek elemanları ile de konuşulabilir, aileden de destek alınabilir. Bölüm ya da programda okuyan öğrencilerden de mesleğin çalışma koşulları, iş bulma olanakları, mesleğin gerektirdiği yeterlilikler, üniversitede zorlayan tarafları üzerine bilgi alınabilir.

Tercihlerde adayların dikkat etmesi gereken bir diğer önemli unsur iş dünyasının bizden ne istediği, yıllar geçtikçe kamu yani devlete atanma oranlarının ne şekilde değişiklik gösterdiği gibi konulardır. Atama sayıları günden güne düşmekte ve kamu sektörüne atanmak yıldan yıla zorlaşmaktadır.  Bu durumda programların öncelikli olarak özel sektörde çalışma olanaklarına bakılmalıdır.

Adaylar,  birbirine yakın bölümlere yoğunlaşıp gelecekte hangi konumda olmak istediklerini düşünmelidir. Sadece tek bölüme odaklanıp o bölüme puanı yetmediği için hayata küsen, bu konuda çaresizlik içinde hisseden adaylar olmaktadır. Ancak adayların alternatif bölümleri de bir tercih olarak ele alması, isabetli seçimler yapmasında etkilidir.

Çok düşük sıralarda olan adayların tercihlerini yaparken geçen yıl kontenjanı dolmayan bölümlere odaklanması ve onları detaylıca incelemesi gerekmektedir. Mezuna kalacak olan adaylar ise kendilerine şu soruyu sormalılar; “seneye daha iyi bir derece için nasıl çalışacağım,  ne kadar başarı beni tatmin eder? Bu yıl benim daha iyi bir sonuç almamı engelleyen şeyleri seneye yenebilir miyim?”

Peki üniversiteleri nasıl karşılaştıracağız? Hangisi iyi hangisi bazı konularda yetersiz?

•             TÜMA verilerine bakabilirler

•             ÜNİAR’ın Üniversite dostu şehirlerine bakabilirsiniz

•             Burs imkanları ve Çap ve Yan Dal İmkanları

•             Kampüs imkanı ve öğrenci kulüpleri

•             Akademisyen sayısı, Yurt dışı olanakları (Erasmus)

•             Staj ve iş bulma imkânları

•             Yüksek lisans ve doktora koşulları

•             ARGE harcamaları ve yatırımları

•             Kuruluş yılı, konumu ve kurum kültürü bir üniversiteyi tercih ederken bakabileceğiniz standartlardan sadece bir kaçı.

Vakıf üniversitelerini yazacak adayların üniversitelerin sitelerini iyi incelemeleri özellikle yıllık ücret ve tercih bursu konusunda detaylı bilgi almaları daha sonra bir mağduriyet yaşamalarını önleyecektir.

Sonuç olarak adaylar 27 Temmuz - 5 Ağustos tarihleri arasında tercihlerini ÖSYM sistemi üzerinden yapacaktır. Yaklaşık 1 milyon 61 bin aday Eylül ayında ön lisans (2yıllık) ya da lisans(4 yıllık) bölümlerde okumaya hak kazanacaktır. Yerleştirme sonucuna göre herhangi bir üniversiteyi kazanan adayların(açık öğretim dâhil) kayıt yaptırmasalar dahi seneye tekrar sınava girmek istemeleri halinde orta öğretim başarı puanının(OBP) yarıya düşeceği de unutulmamalıdır.

Adayların çoğunluğu üniversitede ailelerinden ilk defa ayrı kalacak, yeni insanlar tanıyacak, yeni şeyler öğrenecek ve sorunlarla tek başlarına mücadele edecekler. En önemlisi de hayatlarını artık kendileri yönetmek durumunda kalacaklardır. Üniversite gençleri, hata yapmaktan korkmamalı, doğruları söylemekten çekinmemeli, ülkelerini her şart altında sevmeyi bilmelidir. Mezun olduktan sonra şirin ilçemiz Gazipaşa’mızı da unutmayın. Yeni bir hayata atılmanın arifesinde olan tüm genç arkadaşlara başarılar diliyorum. Her şey gönlünüzce olsun…” şeklinde konuştu.


  • BIST 100

    9549,89%1,94
  • DOLAR

    34,54% 0,18
  • EURO

    36,00% -0,62
  • GRAM ALTIN

    3005,99% 1,50
  • Ç. ALTIN

    5006,70% 1,01