Tarih: 26.06.2024 10:20

YAYLALARDA ÜRETİM ARTIYOR

Facebook Twitter Linked-in

TÜRKİYE’NİN önemli sebze ve meyve üretim merkezlerinden Gazipaşa’da, yılın dört mevsimi üretim yapılıyor. Kış aylarında ülkemizin ve ihracat yapılan ülkelerin sebze ve meyve ihtiyacını karşılayan Gazipaşalı üreticiler, üretimin arttığı yaylalarda ürün hasadına başladı. 


Gazipaşa’ya bağlı yaylalarda sebze ve meyve üretimi her geçen yıl artarken, birçok kişi yaylada yaptığı üretimle geçimini sağlıyor. Deniz seviyesinden binlerce metre yükseklikteki yaylalarda kapalı ve açık olmak üzere yaklaşık 200 dekar alanda üretim gerçekleşiyor. İlçemiz yaylalarında genellikle domates, salatalık, kabak, lahana, marul ve maydanozun yanında nohut, arpa ve buğday gibi ürünler yetiştirilirken, hububat üretiminin büyük bir bölümü yine yaylalardan karşılanıyor. Gazipaşa’nın yaylalarında ürün hasadına başlayan üreticiler, ürettikleri ürünleri iç pazarda satarak ev ekonomisine katkı sağlıyor. 


“YAYLALARDA ÜRETİM HER GEÇEN YIL ARTIYOR”
Ziraat Odası Başkanı Çelik, ilçenin buğday başta olmak üzere nohut, arpa gibi hububat üretiminin büyük bir bölümünün yaz aylarında yaylada yapılan üretimle karşılandığını dile getirdi. Gazipaşa’nın tarımsal üretimde iklim konusunda avantajlı bir konumda bulunduğunu dile getiren Çelik, “İlçemiz, coğrafi konumu nedeniyle yılın 4 mevsimi üretim yapıldığı bir yer. Topsekisi, Maha, Berem, Çayıryakası yaylalarında mayıs ayında ekim yapan üreticiler, ektikleri ürüne göre temmuz, ağustos ve eylül aylarında hasat yapıyor. Gazipaşa’nın buğdayının en fazla kalktığı yer Çayıryakası Yaylası. Yine yaylada en çok üretimi yapılan ürünlerin başında nohut geliyor. Hemen hemen her yaylada ekimi yapılan nohutlar, eylül ayında hasat ediliyor. Yaylalarda üretim her geçen yıl artıyor” dedi.


“ÜRETİCİYE DESTEK ÇIKIN”
“Üretimi ve üretmeyi seven tüm çiftçilere hak ettiği destek verilmeli” diyen Çelik, “Ne yazık ki üretimde girdi maliyetlileri çok yüksek. Ekmeğini, geçimini topraktan kazanan ve ülkesini kalkındırmak için üretime devam eden bütün çiftçilere hak ettiği desteği verilmesini istiyoruz. Gazipaşa gibi bir yerde yılın 12 ayı üretim yapan çiftçilere yılın her mevsiminde destek verilmesini istiyoruz. ” şeklinde konuştu. 


YİNE KDV’YE DEĞİNDİ
Hükümetin Meclis'e sunmaya hazırlandığı yeni vergi taslağında bir kez daha değinen Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik, “Biliyorsunuz hazırlanan yeni vergi taslağı var. Yeme yüzde 10, gübreye ise yüzde 20 KDV konulması gündemde. Yılın 12 ayı üretim yapan üreticilerimiz var. Yeni vergi taslağından üreticilerimiz kadar, vatandaşlarımız da etkilenecek. Gübreye ve yeme gelecek herhangi bir vergi artışı, gıda enflasyonuna iki katı olarak yansıyacaktır. Hayvancılığın en önemli girdisi olan yeme ve gübreye yansıtılacak KDV, çiftçinin maliyetini artıracaktır. Bu nedenle gübre ve yemde KDV artışı yanlış olacaktır” >Selçuk ÖZTÜRK




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —