YAYLA KÜLTÜRÜNE GES GÖLGESİ

Gazipaşa’nın Şahinler Mahallesi kırsalında bulunan 100 hektarlık yayla arazilerinde planlanan GES ve elektrik depolama tesisi için ÇED raporu onaylandı. Bölge halkı projenin doğaya verebileceği etkiler nedeniyle tepkili.

GÜNDEM 16.05.2025 02:30:00 0
YAYLA KÜLTÜRÜNE GES GÖLGESİ

Gazipaşa’nın Şahinler Mahallesi’nde kırsalında bulunan yayla arazilerinde, Yellow Diamond Enerji Üretim A.Ş. tarafından kurulması planlanan Ünsal Güneş Enerji Santrali (GES) ve Elektrik Depolama Tesisi için hazırlanan Nihai ÇED Raporu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylandı. Projeye ilişkin halkın görüşlerinin alınması için resmi ilan süreci başlatılırken, yöre halkı enerji projesine tepki gösteriyor.

 

450 ADA 1 PARSELDE 100 HEKTARLIK ENERJİ YATIRIMI

 

ÇED dosyasına göre proje, 71,882 MWm / 50 MWe kurulu güce sahip olacak ve 50 MWe/50 MWh kapasiteli bir elektrik depolama tesisiyle birlikte toplam 100 hektarlık alanda kurulacak. Proje alanı, 450 ada 1 parselde yer alıyor. Şirket, proje sahasında kazı, panel kurulumu, enerji depolama ve çevresel düzenleme gibi geniş kapsamlı işlemler gerçekleştirecek.

 

YATIRIM KAPSAMI VE EKOSİSTEM ÜZERİNDEKİ OLASI ETKİLER

 

Raporun detaylarında yer alan bilgilere göre, projenin etkileyebileceği alanlarda ormanlar, meralar, tarım alanları, su kaynakları ve biyolojik çeşitlilik bulunuyor. Ayrıca bölge kuşlar, memeliler, sürüngenler gibi birçok canlı türüne ev sahipliği yapıyor. Flora ve fauna üzerine yapılmış olan risk-etki analizleri, projenin yerel ekosistem üzerinde kalıcı etkilere yol açabileceğini ortaya koyuyor. Raporda ayrıca, parlayıcı ve kimyasal madde kullanımı, gürültü oluşumu, toz yayımı, sera gazı emisyonları, su tüketimi ve atık yönetimi gibi pek çok çevresel parametre incelenmiş ve bunlara karşı alınması gereken önlemler sıralanmış durumda.

 

HALKIN ENDİŞESİ SÜRÜYOR

 

Yayla kültürüyle tanınan Şahinler ve çevresinde yaşayan yurttaşlar, bu ölçekte bir enerji santralinin tarıma, hayvancılığa ve doğaya geri dönüşü zor zararlar vereceği görüşünde. Bölgedeki vatandaşlar, özellikle mera alanlarının sanayi yatırımlarına açılmasından endişeli. Yerel halk, kırsal yaşamın sürdürülebilirliğini tehdit eden bu tür yatırımlarda kamu yararının ve doğa dengesinin gözetilmesi gerektiğini savunuyor.

 

HALKIN GÖRÜŞÜ İÇİN 10 GÜNLÜK SÜRE VERİLDİ

 

Bakanlık, ÇED süreci kapsamında hazırlanan raporu halkın görüşüne açarak 10 günlük itiraz ve öneri süreci başlattı. Bu süre zarfında vatandaşlar, Antalya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne başvuruda bulunabilecek. Süreç sonunda gelen görüşler dikkate alınarak projeye ilişkin kesin karar verilecek. 

Anahtar Kelimeler: YAYLA KÜLTÜRÜNE GÖLGESİ