YASAK İLAÇ UYARISI

.

GÜNDEM 18.09.2023 13:10:00 0
YASAK İLAÇ UYARISI

2023 yılında 5 adet bitki koruma ürünü etken maddesinin yasaklandığını belirten Tarım ve Orman İlçe Müdürü Özçelik, “Sağlımıza ve ülke ekonomimize zarar verecek uygulamalardan uzak duralım. Yasaklı bitki koruma ürünü etken maddelerini satmayalım, kullanmayalım” diyerek, üreticileri ve zirai ilaç bayilerini uyardı. 

 

GAZİPAŞA Tarım ve Orman Müdürü Nazan Durak Özçelik, yasaklanan ve zamanında kullanılmayan zirai ilaçlar hakkında açıklama yaptı. Üreticilere ve zirai ilaç bayilerine bu konularda uyarıda bulunan Özçelik, yasaklanan zirai ilaçlar ile zamanında kullanılmayan zirai ilaçların, tüketici açısından güvenli gıdaya ulaşmakta risk oluşturduğuna dikkat çekti. 2023 yılında 5 adet bitki koruma ürünü etken maddesinin yasaklandığını belirten Özçelik, yasaklanan ilaçlar arasında Chloridazon, Desmedipham, Dimethoate, Ethoprophos ve Linuron olduğunu belirtti. 

 

“SATMAYALIM, KULLANMAYALIM”

Yasak ilaç kullanmanın, insan sağlığıyla birlikte ihracat ve ekonomiyi de etkilediğini dile getiren Özçelik, ihraç edilen ürünlerde ilaç kalıntısının bulunması durumunda, ürünlerin gümrüklerden ve sınırlardan iade edilme ihtimalinin yüksek olduğuna vurgu yaptı. Üreticileri ve zirai ilaç bayilerini bu konuda duyarlı olmaya davet eden Müdür Özçelik, “Sağlımıza ve ülke ekonomimize zarar verecek uygulamalardan uzak duralım. Yasaklı bitki koruma ürünü etken maddelerini satmayalım, kullanmayalım” dedi. 2022 yılında ise, Hexythiazox, Buprofezin, Imidacloprid ve Thiamethoxam gibi ürünler yasaklanmıştı.

 

İLAÇLAMA VE HASAT ZAMANI ARASINDAKİ SÜREYE DİKKAT EDİLMELİ

Üretici kayıt defterinde yazılı olan ilaçlama ve hasat zamanı arasındaki süreye dikkat edilmesi gerektiğini de dile getiren Gazipaşa Tarım ve Orman Müdürü Nazan Durak Özçelik, “Bu konu büyük önem taşımaktadır. İhracatımızın sorunsuz bir şekilde devam edebilmesi için bu hususlara önemle dikkat edilmelidir. Sağlımıza ve ülke ekonomimize zarar verecek uygulamalardan uzak duralım. Üreticilerimiz; her türlü danışmanlık, bilgilendirme ve teknik destek için İlçe Tarım Müdürlüğümüze başvurabilirler” ifadelerini kullandı. 

 

ZİRAİ İLAÇ BAYİLERİ BİLGİLENDİRİLDİ

Üretim sezonu öncesi zirai ilaç bayilerin bilgilendirildiğini dile getiren Özçelik, “İlçemizde faaliyet gösteren zirai ilaç bayilerine üretim sezonu öncesi teknik personelimiz tarafından bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıda yasaklanan aktif maddeler, üretici kayıt defteri, piyasa kontrollerinde istenen belgeler ve sorumlulukları hakkında bilgiler verildi” dedi. >Selçuk ÖZTÜRK


  • BIST 100

    9975,61%2,06
  • DOLAR

    33,99% -0,19
  • EURO

    38,03% 0,35
  • GRAM ALTIN

    2829,33% 0,96
  • Ç. ALTIN

    4600,73% 0,27