YARIN KEŞİF GÜNÜ

Gazipaşa ve Alanya’da tartışma konusu haline gelen Gazipaşa- Uğrak-Yeşilöz Balıkçı Barınağı projesi hakkında verilen keşif kararı yarın gerçekleşecek. Çevreciler saat 13.30’da yapılacak keşfe Gazipaşa ve Alanya halkını davet etti.

1.09.2022 13:17:00 0
YARIN KEŞİF GÜNÜ

Gazipaşa ve Alanya arasında bulunan Yeşilöz sahil bandı için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı'na göre koruma kararı alınmıştı. Nesli tükenmekte olan caretta carettaların yuvalama bölgesi ve kum zambaklarının yetiştiği bölgeye Gazipaşa Uğrak Yeşilöz Balıkçı Barınağı yapılacağını öğrenen çevreciler ayağa kalkmış ve konuyu yargıya taşımıştı. Mahkeme tarafından proje hakkında verilen keşif kararı yarın saat 13.30’da gerçekleştirilecek.

“BARINAK NE İÇİN, KİMİN İÇİN YAPILACAKTIR?”

Konuya ilişkin açıklama yapan Gazipaşa Hepimizin Platformu Basın Sözcüsü Güldane Şahin, “Yapılması planlanan balıkçı barınağı denizde 300 karada 50 tekne kapasiteli oldukça büyük bir barınak olacaktır. Gazipaşa ve Alanya’daki balıkçılara hizmet edeceği belirtilmektedir. Ancak Alanya Liman Başkanlığı’na kayıtlı 7 balıkçı teknesi, Gazipaşa’da 18 balıkçı teknesi bulunmaktadır. Üstelik Gazipaşa’da 1992 yılında temeli Turgut Özal tarafından atılmış ve halen tamamlanamayan bir liman inşaatı varken yapılacak olan 300 teknelik barınak ne için, kimin için yapılacaktır? Geçtiğimiz yıllarda; Ulaştırma Bakanlığı tarafından, ruhsatlı balıkçı tekneleri yüksek ücretler karşılığında satın alınmış, ruhsatları iptal edilmiş ve yeni ruhsat işlemi başlatılmamıştır. Durum bu haldeyken; peki bu balıkçı aşkı şimdi neden alevlendi?

“AYTEMİZ’E SIĞINAK MI OLACAK?”

Barınak yapılması planlanan sahil şeridinin 900 metre açığında Aytemiz Şirketine ait petrol dolum dolfen iskelesi bulunmaktadır. Bu iskelenin büyütülmesi için verilen ÇED raporuna karşı açılan davanın kabulü ile İskelenin uzatılması Mahkeme kararı ile durdurulmuştu, şimdi aynı sahil şeridine bu kez Balıkçı Barınağı projesi ortaya atılması oldukça düşündürücü olup, balıkçı barınağı adı altında Aytemiz Dolum Tesisi’ne gelen tekneler için sığınak mı olacağı sorusu akıllara gelmektedir.

CUMHURBAŞKANI KARARI İLE KORUNACAK HASSAS ALAN İLAN EDİLMİŞTİ

Daha öncesinde belirttiğimiz gibi bu sahil bandı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, “zaretta-caretta yuvalama bölgesi, yeşil deniz kaplumbağalarının beslenme bölgesi ” yine bölge; nesli tükenmekte olan  “kum zambaklarının” yetiştiği bölge olması nedeniyle doğal sit alanı ilan edilmiş, koruma altında olan bölgedir. 2 Şubat 2022 tarihli 31738 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Alanya-Gazipaşa- Kahyalar Kıyı bandı Doğal Sit Alanı statüsünün yeniden değerlendirilmesi sonucunda, kesin korunacak hassas alan olarak tescil ve ilan edilmiştir” ifadelerini kullandı.

“GAZİPAŞA VE ALANYA HALKINI DAVET EDİYORUM”

Yarın gerçekleşecek keşfe, Gazipaşa ve Alanya halkının katılması için çağrıda bulunan Şahin, “Açılmış olan iptal davasında Antalya 2.  İdare Mahkemesi tarafından keşif günü verilmiş ve 2 Eylül günü (Yarın) keşif yapılacaktır. Gazipaşalı birçok balıkçıyla görüştük. Kimse burayı istemiyor. Maddi manevi külfetli diyorlar. Yapılacak keşfe doğamıza ve çevremize sahip çıkmak adına Gazipaşa ve Alanya halkını davet ediyorum” şeklinde konuştu.


Anahtar Kelimeler: YARIN KEŞİF