YABANCIYA PEŞKEŞ Mİ ÇEKİLECEK?

.

GÜNDEM 15.08.2023 10:29:00 0
YABANCIYA PEŞKEŞ Mİ ÇEKİLECEK?

Antalya’da 7 Ağustos’ta yapılan Büyükşehir Belediye Meclisi’nden jet hızıyla geçen Gazipaşa İmar Revizyonu Planları hakkında açıklama yapan Gazipaşa Hepimizin Platformu, imara açılan alanlarda yabancıya mülk satışının önünün açıldığını belirtti. 
ANTALYA’DA 7 Ağustos tarihinde yapılan Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi’nde birçok gündem maddesiyle birlikte toplu olarak oylamaya sunulan Gazipaşa İmar Revizyonu Planları, jet hızıyla meclisten geçmişti. Gazipaşa’nın geleceğini yakından ilgilendiren Gazipaşa İmar Revizyonu Planları hakkında açıklama yapan Gazipaşa Hepimizin Platformu, tarım alanı vasfından çıkarılan bu alanların, yabancıya mülk satışının önünü açtığını belirtti. Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz’ın, “Bu alanlar tarım alanı” değil diyerek yaptığı açıklamaya da tepki gösteren platform, Yılmaz’ın laf cambazlığı yaptığını ileri sürerek, Yılmaz’a sorular yöneltti.


“TARIM ALANI” OLARAK PLANLANMIŞTIR”


Konuya ilişkin Gazipaşa Hepimizin Platformu’ndan yapılan açıklamada, “Gazipaşa Koru ve Bakılar Mahalleleri tarımsal üretim olarak çok verimli topraklara sahiptir. Mikroklima özelliğinden dolayı da hem tropik hem de subtropik meyveler yetiştirilmektedir. Bu alanda daha önce imar çalışmaları yapılmış. Koru ve Bakılar Mahallesinde, Koru Camii’nin üzerinde olduğu Cumhuriyet Caddesinde, Yol kenarları imarlı arsadır. Cumhuriyet Caddesi ile Fidanlık Caddesi arası “Tarım alanı” olarak planlanmıştır. Tarım alanlarına da 250 metrekare sadece 1 konut yapabilme hakkı verilmiştir. Parsel üzerindeki geriye kalan diğer alanlarda tarımsal üretim yapma zorunlu kılınmıştır.


“TARIM ALANI VASFI KALDIRILDI”


Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan arsalardan sonra dağa doğru “K” lejantı ile adlandırılmıştır. “K” diye adlandırılan bu bölgeler ise “Düşük yoğunluklu tarım alanı” olarak adlandırılmıştır. Bu bölgeye de 200 metrekare büyüklüğünde 1 adet konut yapabilme hakkı verilmiştir. 01.03.2006 tarihinde yapılan Gazipaşa Belediye Meclisinde 63 sayılı karar ile bu bölgelerdeki “Tarım alanı” vasfı kaldırılmış, Bölge “DÜŞÜK YOĞUNLUKLU KONUT ALANI”na çevrilmiştir. Bölgenin Üst planlarda “Mutlak Tarım Alanı”  yapıldığı da iddia edilmektedir.
“YABANCIYA MÜLK SATIŞININ ÖNÜ AÇILDI”
Mevcut yasalarımızda “Tarım Alanları Yabancı Ülke Vatandaşlarına Satılamaz:” Tarım alanı vasfından çıkarılması yönünde alınan bu kararlar sonucu da yabancıya mülk satışının önü açılmıştır. 


“YİNE LAF CAMBAZLIĞI YAPMAKTADIR”


Son günlerde Antalya gündeminde “Gazipaşa’da tarım alanları imara açılıyor” haberleri dolaşmaktadır. Bu haberleri de Gazipaşa Belediyesi yalanlamaktadır. Belediye Başkanı da bu durumu yalanlamaktadır. Aslında yine laf cambazlığı yapmaktadır.
Şimdi başkana soruyoruz:
1) Bölgenin ‘tarım Alanı Vasfından çıkarılması’ yönünde alınan meclis kararında Toprak Koruma Kurulu kararı var mıdır? O dönemde alınan bu kararda Toprak Koruma Kurulu kararı olması gerekmez mi? Toprak koruma kurulu olmadan alınan bu karar yasal mıdır?
2) Tarım Alanı vasfından çıkarılması yönünde alınan şimdiki kararda Tarım İl Müdürlüğü Kararı vardır. Ama önceki meclis kararlarında Toprak Koruma Kurulu kararı olmadığı için Tarım İl Müdürlüğü Kararı geçerli midir?
3) 1/100000, 1/ 25000 ve 1/5000’lik üst ölçekli planlarda bu alan “Tarım alanı” mıdır? Değilse vasfı nedir? Üst ölçekli planlarda Tarım alanı olan bir bölge alt ölçekli planlarda konut alanı olması yasal mıdır?
4) Bölgeye yeni yollar açmak, K ve T lejant olan bölgelere yeni emsaller vermek, parsel büyüklüklerini düşürmek, yeni ticari alanlar yaratmak bölgeyi imara açmak değil midir?
5) Geçmişte; Toprak Koruma Kurulu kararı olmadan bölgenin tarım alanı vasfından çıkarılması sizce yasal mıdır? Yasal değil ise yanlışı düzeltmeniz gerekmez mi?  Niye Yanlışın üzerinde 2. Bir yanlış yapıyorsunuz?” denildi.  


“İNŞALLAH BU KEZ SORULARIMIZIN NET CEVABINI ALABİLİRİZ”


“Gazipaşa Hepimizin Platformu olarak belediyeye 2 kez dilekçe verdik” ifadelerinin yer aldığı açıklamada; “Geçmişte alınan bu kararlarda Toprak Koruma Kurulu kararı olup olmadığını sorduk. Maalesef net bir cevap alamadık. İnşallah bu kez sorularımızın net cevabını alabiliriz. Başkanın görevi geçmişte yapılan yanlışların üstünü örterek yeni yanlışlar ilave etmek midir? Yoksa geçmişteki yanlışları düzeltmek midir?  Yanlışları düzeltmek sizin göreviniz değil midir? Göreviniz yanlışları düzeltmek değilse neden başkan oldunuz? Sayın başkan tarihi bir yanlışı içeren bu karardan lütfen dönün, iklim krizi sebebiyle verimin çok düştüğü şu günlerde her karış tarım toprağı çocuklarımıza bırakacağımız en büyük mirastır” denildi.>Selçuk ÖZTÜRK

 

 


  • BIST 100

    9975,61%2,06
  • DOLAR

    33,99% -0,19
  • EURO

    38,03% 0,35
  • GRAM ALTIN

    2829,33% 0,96
  • Ç. ALTIN

    4600,73% 0,27