YKS tercih sürecinin 27 Temmuz’da başlamasının ardından Psikolojik Danışman Özkan Uçak, bu süreçte öğrencilere ve ailelerine tavsiyelerde bulundu.
Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanmasının ardından öğrenciler için 27 Temmuz’da tercih süreci başladı. 8 Ağustos’a kadar sürecek olan tercih döneminde öğrencilere tavsiyelerde bulunan Psikolojik Danışman Özkan Uçak, tercih listeleri oluşturulurken başarı sırasını dikkate almanın önemli olduğunu ifade ederek, “Listeyi oluştururken göz önünde bulundurulması gereken en önemli noktalardan biri başarı sırasına uygun bir tercih havuzu oluşturmak. Adaylar, listelerini üç etapta tamamlayabilirler. Önce başarı sıralarının yetmediğini düşündükleri ancak çok istenilen birkaç bölüm yazılmalı. İkinci olarak yakın sıralardaki programları gruplamalılar. Üçüncüsü ise mutlaka yerleşmek istiyorlarsa garantiye almak için kendi sıralamalarından daha düşük sıralamaları yazmalılar” dedi.
“TERCİHLER KENDİ İSTEKLERİ DOĞRULTUSUNDA YAPILMALI”
Öğrencilerin kendi tercih edecekleri mesleğin önemli olduğunu söyleyen Psikolojik Danışman Özkan Uçak, “Öğrencilerin kendi kişilikleri ve yetenekleri çok önemli. Her mesleğin kendine göre sosyal bir çevresi var. Dolayısıyla uygunluklarını değerlendirsinler. Kesinlikle çevre baskısı altında kalmadan kendi istekleri doğrultusunda tercihlerini yapsınlar. Çünkü tercih edecekleri meslek mezun olduktan sonraki yaşamlarında önemli bir etken olacak. Burada mutlu olabilecekleri, sevecekleri, yapabilecekleri, yaparken de zevk alabilecekleri meslekleri tercih etmeleri gerekiyor. Türkiye’de maalesef çevre ve aile baskısı bu konuda belirleyici olabiliyor. Bundan uzak durmaları en önemli konulardan biri” diye konuştu.
“İSTENİLEN PROGRAMLAR ÜST SIRALARDA OLMALI”
Tercih listeleri oluşturulurken ilk adımın başarı sırasını dikkate almak olduğunu ifade eden Uçak, “Aslında YKS bir sıralama sınavı. Önemli olan puan türünde adayın kaçıncı sırada olduğu. Öğrencinin bir bölüme yerleşip yerleşemeyeceği, kaçıncı sırada olduğu ve o bölümün geçtiğimiz yıl en son kaçıncı sıradan öğrenci aldığına bakılarak karar verilebilir. Burada puanı baz almak yanlış olacaktır. Adayların, tercih listelerini hazırlarken yaptıkları en büyük yanlış puana göre tercih listelerini oluşturmaları. Ölçüt başarı sırası olmalı. Tercih listeleri oluşturulurken ilk adım başarı sırasını dikkate almak, ikinci adım ise istedikleri bölümleri değerlendirmek. Listeyi oluştururken göz önünde bulundurulması gereken en önemli noktalardan biri ise başarı sırasına uygun bir tercih havuzu oluşturmak. Adaylar, listelerini üç etapta tamamlayabilirler. Önce başarı sıralarının yetmediğini düşündükleri ancak çok istenilen birkaç bölüm yazılmalı. İkincisi ise yakın sıralardaki programları gruplamalılar. Üçüncüsü ise mutlaka yerleşmek istiyorlarsa garantiye almak için kendi sıralamalarından daha düşük sıralamaları yazmalılar. Burada ifade ettiğim şey, istedikleri programları mutlaka üst sıralarda tercih etmeleri çok önemli” dedi. >Vildan RENDE
9549,89%1,94
34,54% 0,18
36,00% -0,62
3005,99% 1,50
5006,70% 1,01