Gazipaşa’nın Koru Sahili’ne iş insanı Adil Üstündağtarafından 89 oda ve 194 yatak kapasiteli yeni bir otel yapılması için ÇED süreci başlatıldı. 398 milyon TL yatırım bedeli olan proje, Doğal Havuzlar ve deniz kaplumbağaları yuvalama alanına yakın konumuyla dikkat çekiyor.
Gazipaşa’nın Koru Sahili’ne yeni bir turizm konaklama tesisi inşa edilmek için girişimler başladı. İş İnsanı Adil Üstandağ’ınsahibi olduğu Yeşilyurt İnşaat ve Turizm Sanayi Ticaret A.Ş. Koru Mahallesi 2128 ada, 3 parsel üzerinde bulunan alana otel projesi yapmak için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecini başlattı. Çevre Şehir ve İklim Değişikliği Bakanlığınca duyurusu yapılan projeye ÇED onayı verilirse; proje, 89 oda ve 194 yatak kapasitesiyle inşa edilip, hizmete girecek. 398 milyon TL yatırım bedeline sahip olan tesis, Koru Mahallesi’nde, 5000 metrekarelik bir alanda inşa edilecek.
DOĞAL HAVUZLAR’A ÇOK YAKIN
Üstündağ’ın hayata geçirmek istediği turizm konaklama tesisi, 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda Turizm Merkezi/Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi olarak belirlenen bir alanda yer alıyor. Ayrıca, proje sahili koruma altında olan deniz kaplumbağaları yuvalama alanına ve Koru Sahili’nde bulunan Doğal Havuzlar’a çok yakın bir konumda bulunuyor. Bu nedenle, çevreciler tarafından pek hoş karşılanmayan projenin ÇED süreci önümüzdeki aylarda netlik kazanacak.
HAYALLER 2508 YATAK KAPASİTESİ GERÇEKLER 194 YATAK KAPASİTESİ
Koru’daki yeni otel projesinin, Selinus Sahili’ndeki arazi ve projeden kat ve kat daha küçük olması dikkatlerden kaçmadı. Yeşilyurt İnşaat ve Turizm Sanayi Ticaret A.Ş., Selinus Sahili’nde 51 bin 260 metrekarelik alana, 841 oda ve 2508 yatak kapasitesi ile 2 milyar 532 milyon TL maliyetle otel inşa etmek istemiş ve ÇED süreci durdurulmuştu. Şimdi aynı şirket 89 oda ve 194 yatak kapasitesiyle Koru’ya otel yapmak istiyor.
TANITIM RAPORUNDA ÖNEMLİ HUSUSLARA DİKKAT ÇEKİLDİ
211 milyon 250 bin 400 TL inşaat maliyeti, 186 milyon 921bin 000 TL şantiye, mobilya, makine ve ekipman giderleri ile toplamda 398 milyon 171 bin 400 TL maliyetle hayata geçirilmek istenen projenin tanıtım raporunda önemli hususlara dikkat çekildi. Raporda yer alan bilgilere göre; “Projenin çevre düzenlemeleri ve inşaat süreci, ilgili yönetmeliklere uygun olarak gerçekleştirilecek. Çevresel etkilerin en aza indirilmesi amacıyla atık yönetimi ve enerji kullanımı konusunda çeşitli önlemler alınacağı belirtiliyor. Tesisin güneş enerjisi sistemlerinden faydalanması, atık yönetiminde sıfır atık politikası uygulanması ve su tüketiminin verimli hale getirilmesi planlanıyor.
60 KİŞİ İSTİHDAM EDİLECEK
Otel inşaatı sırasında 54 kişi, işletme aşamasında ise 60 kişi istihdam edilecek. Çalışanların büyük bölümünün bölgeden seçilmesi bekleniyor. Projenin tamamlanmasıyla birlikte Gazipaşa’daki konaklama seçeneklerinin artacağı ve turizm sektörüne ekonomik katkı sağlayacağı öngörülüyor. Yetkililer, otelin çevreye etkilerinin kontrol altında tutulacağını, hava ve gürültü kirliliğine karşı gerekli önlemlerin alınacağını belirtiyor. İnşaat aşamasında hafriyat çalışmalarının Gazipaşa Belediyesi’nin belirlediği alanlara yönlendirileceği, toz oluşumunu engellemek için sulama ve perdeleme sistemleri kullanılacağı ifade ediliyor. Ayrıca, tesis işletmeye geçtiğinde oluşacak atık yağlar, ambalaj atıkları ve diğer atık türleri lisanslı firmalar aracılığıyla yönetilecek.
SELİNUS’TAKİ PROJENİN ÇED SÜRECİ SONLANDIRILMIŞTI
Gazipaşa’nın Selinus Sahili’ne iş insanı Adil Üstündağ’ınsahibi olduğu Yeşilyurt İnşaat ve Turizm A.Ş. tarafından yapılması planlanan “The Green Park Gazipaşa Otel” projesinin, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) rapor süreci iptal edildi. Projenin ÇED başvuru dosyası 27 Aralık 2022’de Bakanlığa sunulmuştu. Ancak, 8 Ocak 2024 tarihinde düzenlenen İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu toplantısında önemli eksiklikler ve düzeltme talepleri dile getirildi. Bu kapsamda, projenin flora-fauna çalışmaları, kümülatif etki değerlendirmesi, paydaş katılım planı ve hava modelleme çalışmalarının güncellenmesi istendi. Ancak, belirtilen tarihe kadar raporun sunulmaması ve ek süre talebinde de bulunulmaması nedeniyle, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından projenin ÇED süreci sonlandırılmıştı.