ÜRETİME ÖTV DARBESİ

.

GÜNDEM 19.07.2023 14:35:00 0
ÜRETİME ÖTV DARBESİ

ÖTV zammıyla birlikte üretimde artan maliyetlerin vatandaşın sofrasına yansıyacağına dikkat çeken Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik, “Üretimin devamı noktasında çiftçilerin mazota yapılan ÖTV zammından muaf tutulması gerekmektedir” dedi. 

GAZİPAŞA Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik, ÖTV zammı ile litre fiyatı 35 liraya dayanan mazotun çiftçiler üzerinde büyük bir külfete neden olduğunu belirterek, ÖTV zammında çiftçilerin muaf tutulması gerektiğini dile getirdi. Pandemi, ekonomik kriz, dövizde yaşanan yükselişle birlikte çiftçilerin gider kalemlerinde ciddi artışlar yaşandığını belirten Çelik, hali hazırda zor şartlarda gerçekleştiren üretimin, mazota gelen zamlardan sonra durma noktasına geleceğini söyledi. ÖTV zammıyla birlikte, tedarik zincirindeki maliyetin yükseleceğine dikkat çeken Çelik, üretimde artan maliyetlerin vatandaşın sofrasına yansıyacağına vurgu yaptı. 

“ÜRETİCİYİ ZOR GÜNLER BEKLİYOR”

Üretim ve üreticilerin desteklenmesi gerektiğini her koşulda dile getiren Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Çelik, “Mazota yapılan ÖTV zammı her vatandaşımız gibi çiftçilerimiz tarafından da kabul edilemez. ÖTV zammıyla birlikte 35 liralara dayanan mazot fiyatları, üretim öncesi ve üretim sonrası tedarik zincirindeki maliyetlerin de artmasına neden olacaktır. Üretimde artan maliyetler, vatandaşı da etkileyecek, tarladan halkın sofrasına gelen tüm ürünlerin fiyatları ciddi şekilde artacaktır. Üretimin devamı ve çiftçilerin desteklenmesi adına, ÖTV zammından çiftçilerin muaf tutulması gerekmektedir. Aksi halde üreticiyi zor günler bekliyor” şeklinde konuştu. 

“TARIM DÜNYADA DESTEKLENEN SEKTÖRLERİN BAŞINDA GELİR”

Benzer bir açıklama da Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe’den geldi. Mazotun üretim için olmazsa olmaz olduğunun altını çizen Göktepe, “Tarım gelişmiş ve gelişmekte olan tüm ülkelerde öncelikli olarak desteklenen sektörlerin başında gelir. Tarım ürünlerinin arz ve talep esnekliği düşüktür. Bu nedenle fiyatlardaki değişmeler üretimi ya da tüketimi diğer mallarda olduğu gibi çok fazla etkilememektedir. Tarım da üretim dönemi uzundur. Ve bu uzun dönemde doğal, ekonomik ve sosyal risk gibi belirsizliklere açıktır. Bu belirsizliklerden bir tanesi de tarımsal girdilerdir. Tarımsal girdilerimiz içerisin de çok büyük öneme sahip olan kalemlerden birisi de mazot giderimizdir. 

MAZOT ÇİFTÇİNİN OLMAZSA OLMAZI

Çiftçilerimiz mazotu; bahçe kurarken hafriyat işleminde, bahçe ilaçlamalarında ve bahçe onarım işlemlerinde, bahçesine giderken, tarımda kullandığımız gübre, ilaç, fidan, fide ve yem gibi girdi kalemlerimizi taşıyan lojistik işlemlerinde fiyat artışı olacaktır. Bu nedenle doğrudan üreticilerimizin bahsi geçen girdi kalemlerinde de artış meydana gelecektir. Ürün sevkiyatını hal, pazar ve manav gibi tedarikçilere tüccarlara ulaştırırken çok yoğun mazot kullanılmaktadır.

“HER SEKTÖRDE KRİZ ZORDUR”

Yıl boyunca her ürün 32 hafta sulama, gübreleme, ilaçlama işlemlerinin yapıldığı ve katma değeri yüksek ürünlerin yetiştiği bir coğrafyada yaşıyoruz. Bu şartlarda üretiyoruz, aile ekonomisine ve ülkemiz ekonomisine hem vergi vererek hem de üretim yaparak katkı sağlıyoruz. 85 Milyon vatandaşımıza güvenilir gıdayı sıcakta, soğukta, yağmurda çamurda kısaca her koşulda sofralara getirmek için çaba sarf ediyoruz. Böylece devletimizi ve milletimizi dışa bağımlı olmaktan kurtarıyoruz. Ya da dışa bağımlılığı minimize ediyoruz. Her sektörde kriz zordur. Bunun bilincindeyiz. Ancak tarım sektöründe oluşacak kriz çok daha zordur. Bu nedenle bitkisel ve hayvansal üretimlerimizin devam edebilmesi ve yurttaşlarımıza sürdürülebilir şekilde güvenilir gıdayı ulaştırmamız için: Tarım Bakanlığımızdan, Diğer sektör Paydaşlarımızdan ve Devlet Yetkililerimizden ricamız: Doğrudan gelir desteğinde 2023 yılında dönüm başına verilen mazot ve gübre desteği sadece 121 TL’dir. Bu destek bahçemize bir defa gidip gelmeyi karşılamamaktadır. Özellikle üreticiler olarak mazot gübre desteğinin ürün bazlı olarak verilmesi ve faturaya tabi tutulmasını istiyoruz. 

“ÖTV’Yİ SIFIRLAMALARINI RİCA EDİYORUZ”

Mazot kullanımı gider kalemlerimiz arasında ikinci sırayı almaktadır. Devletimizin üretim yapan çiftçilerimizden ve çiftçilerimize tedarikte bulunan her türlü lojistik firmalarından ÖTV’yi sıfırlamalarını rica ediyoruz. Çünkü mazotun artması İle birlikte dolaylı olarak en az 10 kalem tarımsal girdimize zam gelecek ve fiyat güncellemesi olacaktır. Tarım sektörü milli bir meseledir. Stratejik bir sektördür. Milli güvenlik meselesidir. Bu nedenle Devlet yetkililerimizin bu denli önem arz eden bir sektörün temsilcilerinin ve çiftçilerimizin sorunlarını göz ardı etmeyeceğini ümit ediyor, üreticilerimize her koşulda üretimden kopmayıp mücadelelerinden dolayı teşekkür ederim” ifadelerini kullandı. >Selçuk ÖZTÜRK


Anahtar Kelimeler: ÜRETİME DARBESİ